Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

INTERVIEW | IDW sprak met Ruud de Bont en Ad Jereskes, trainersduo SVC 2000 Dames 1

De sleutel voor succes is plezier hebben!

 

In de Wandelgangen sprak met Ruud de Bont en Ad Jereskes, al jarenlang het trainersduo van SVC 2000 Dames 1.

 

Hoe lang zijn jullie al trainer bij SVC?

Ad: In 1997 ben ik hier gestart met de oprichting van een damesteam, toen mijn dochter de leeftijd had om richting het damesvoetbal te gaan. Daarvoor was ik jeugdtrainer. Ik heb altijd bij SVC getraind. In het begin deed ik het samen met een leider of een oud-speelster. Van 2005 tot 2010 stond ik er alleen voor, totdat ik Ruud hier tegen het lijf liep. Zijn vrouw speelde in mijn team en Ruud kwam altijd kijken. 

Ruud: Ik was er inderdaad altijd bij. Toen Ad me vroeg om samen met hem het team te begeleiden dacht ik: Waarom niet? Als ik toch al langs de lijn sta kan ik me net zo goed inzetten voor de club. Ook voor Ruud is SVC zijn club, hij woont zo ongeveer tegenover het sportpark. 

 

Hoe is de rolverdeling tussen jullie?

Ruud: Ad is degene die de administratie bijhoudt en echt alles weet van de (spel)regels. Ik ben degene die het praatje met de dames houdt in het kleedlokaal. Maar op het veld overleggen we echt alles met elkaar. Elke wissel en tactische ingreep is besproken. Ruud en Ad zitten ook op een lijn. Als je met hun over voetbal praat, en dan specifiek over damesvoetbal, zit er geen licht tussen hun visies.

 

Wat vinden jullie een voordeel van het werken met dames?

Ruud: Het verschil tussen het trainen van dames ten opzichte van heren is dat je dames alles moet uitleggen en moet laten zien. Waar heren nog vaker het idee hebben van dat zien we wel, willen dames vooraf al het doel van iets weten en hoe ze het moeten uitvoeren. Maar als je dat duidelijk uitlegt en eventueel laat zien op een bord of op het trainingsveld dan gaan ze hiermee meteen aan de slag om het goed uit te voeren. Ad vult aan: het mooie van het werken met dames is de beleving en hun doorzettingsvermogen. Ze geven echt niet op en blijven strijden. Nog een belangrijk verschil is dat ze totaal niet tegen onrecht kunnen. Als we verliezen door een fout van de scheidsrechter dan moeten we dit meteen na de wedstrijd echt bespreken met ze. Daar waar heren er vijf minuten na afloop van de wedstrijd al overheen zijn kan dit bij de dames echt wel eens tot tranen leiden. Met dames moet je altijd de dingen benoemen en bespreken. Dit doen we dan ook meteen na de wedstrijd en ook nog voor de training op dinsdag. Dan moet alles uit het team zijn en kunnen we ons weer richten op de volgende wedstrijd. 

 

Op mijn verzoek komen er nog drie speelsters bij het gesprek: Yeliz, Amber en Vita. 

Ik vroeg hun hoe het is om met Ruud en Ad te werken.

De dames vinden het heel fijn om met hun te werken. Ze coachen en helpen hun echt om beter te worden. Vita is dit seizoen nieuw bij de club, voorheen speelde ze bij een club in de buurt. Vita: Het was echt fijn dat ze de moeite namen om te komen kijken naar een wedstrijd bij mijn oude club en daarna met mij te praten over een overstap. Ik heb een keer mogen meetrainen en de klik met de trainers en het team was er meteen. 

De dames geven aan dat het heel prettig is dat er naar hun geluisterd wordt en dat er gewerkt wordt aan een goede sfeer binnen het team. Yeliz vertelt dat ze binnen SVC keeperstraining krijgt, samen met de keepster van dames 2 en de oudere jeugdkeepers. Hierbij wordt er door de keeperstrainer geen enkel verschil gemaakt en moet ze keihard werken.

 

Nadat de dames weg zijn gaan we door met het gesprek met Ruud en Ad:

Wat is jullie geheim om dit al zo lang bij dezelfde club te doen?

Ruud: Een geheim is het niet, maar wij zijn wel steeds bezig met de beleving en plezier. Als je het leuk houdt voor de dames dan wordt het een hecht team en willen ze strijden voor elkaar. Vanavond op de training vroeg onze keepster of er nog even afgewerkt kon worden op het doel. Dan doen we dat gewoon, geen enkel probleem. Ad geeft aan dat ze ook eerlijk de speelminuten bijhouden per speelster. We willen dat iedereen evenveel speelt, mits ze getraind hebben uiteraard. Dat is wel een voorwaarde. Als je zo met de dames omgaat dan vertrouwen ze je en kun je prima met ze werken. Ruud wijst nog op de sociale functie dat een voetbalclub heeft voor de speelsters. Als er iemand niet zo lekker in haar vel zit moet dit besproken kunnen worden. En dan proberen we haar te helpen, niet alleen de trainers maar het hele team.

IMG_4169

 

Welke plek hebben de dames binnen SVC?

Ad kijkt terug op de begintijd. In het begin was er niets geregeld en heb ik veel zelf moeten doen. Maar inmiddels hebben we een vaste plek binnen de club. Onze voorzitter heeft het damesvoetbal ook hoog zitten. De spelers van heren 1 en de speelsters van dames 1 kijken ook naar elkaars wedstrijden. Binnenkort hebben we hier in de kantine een spelregelwedstrijd tegen elkaar. Zulke dingen zijn leuk en goed dat dit gebeurd hier bij SVC. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor onze sponsor Peter Brouwers. Hij is al vanaf het begin bij het damesvoetbal betrokken en zorgt voor veel dingen voor de dames. Dit wordt door de speelsters ook heel erg gewaardeerd.

Ruud vertelt dat er binnenkort een aantal kleedlokalen worden aangepast voor de dames. Er worden stopcontacten bij de spiegels geplaatst zodat de dames hun haren kunnen föhnen na de wedstrijd. Ook worden er schotten bij de deuren geplaatst zodat er niet meteen inkijk is wanneer de deur opengaat. Dit soort dingen worden door de dames zelf ingebracht in de club en er wordt naar hun geluisterd.

 

Waar ligt jullie ambitie nog?

Ad: We willen leuk en herkenbaar voetbal blijven spelen. We zeggen wel eens dat als je het team kunt leren om de ruimtes te zien en te benutten, dat je dan kampioen wordt. We hebben geen ambitie om hogerop te gaan spelen, al is het maar voor de reisafstand. In deze klasse moeten we al ver reizen, zo spelen we binnenkort een uitwedstrijd in Waalwijk die om 10.00 uur begint. We willen in de tweede klasse blijven spelen. Derde klasse is ook geen ramp maar lager willen we niet. Dan zie je echt het verschil in voetbal. 

Ruud: Mijn ambitie is dat ik heel graag de speelsters individueel beter wil maken. Dat is het mooiste dat er is. Ik vind het mooi om te zien dat een speelsters met tranen in haar ogen komt zeggen dat ze niet kan trainen omdat ze geblesseerd is. Als je dan de passie ziet dat ze zo graag op het veld wilt staan, dan weet je dat je het goed doet als trainer.

 

 

 

Hoe lang gaan jullie nog door met het trainen bij SVC?

Ruud: Ik ga door totdat ze me ontslaan. Ad is het hiermee eens. Voorlopig hebben we nog zoveel plezier met de dames en denken we nog niet aan stoppen. 

 

Willen jullie verder nog iets kwijt:

Na even na te denken zegt Ruud: Ik vind dat verenigingen uit hun ivoren torentje moeten komen. Als je als vereniging iets wilt doen voor het damesvoetbal dan is samenwerking echt noodzakelijk. Gelukkig lopen er nu gesprekken tussen een paar verenigingen uit de buurt. Het is heel belangrijk om de jeugdspeelsters iets te bieden. Wanneer zij zo rond 14-15 jaar zijn komt er een kantelpunt. De echte goede speelsters kunnen dan nog met de jongens mee bij de Onder 17 of Onder 19, maar voor veel meiden is de overstap naar de dames noodzakelijk. Die moet dan wel goed gebeuren. We zien nog wel eens dat dat door verenigingen niet geboden wordt. Het zou zonde zijn wanneer die meiden dan stoppen met voetballen. Laat ons de handen ineenslaan en een hartstikke goede meiden- en damesafdeling in Roermond en omstreken opzetten. Dat is een mooi doel voor de nabije toekomst.

 

Ronald Housmans