Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

INTERVIEW | IN GESPREK MET MIKE BISSCHOPS – VOETBALTRAINER RKHBS

Toen Mike Bisschops voor het seizoen 2018/2019 werd aangesteld als hoofdtrainer bij RKHBS, was dat een interessante keuze van de Heerlense vierdeklasser. Het komt namelijk niet snel voor dat een twintiger als voetbaltrainer het vertrouwen krijgt om verantwoordelijk te zijn voor een eerste elftal. Wij spraken met Mike Bisschops en waren erg benieuwd naar zijn verhaal. 

 

Januari 2018... Een periode waarin de trainerscarrousel in het amateurvoetbal gestalte begint te krijgen. Zo maakt ook RKHBS bekend dat Mike Bisschops de nieuwe hoofdtrainer van de club wordt. Op dat moment voor veel voetballiefhebbers uit regio Zuid II een vrijwel onbekende naam. Wie is Mike Bisschops? 

 

‘’Ik ben een jonge voetbaltrainer van 28 jaar. Vanaf mijn dertiende levensjaar ben ik voetbaltrainer. Van voetbaltrainer zijn, krijg ik ontzettend veel energie. Zodoende heb ik mijn UEFA C en UEFA B diploma behaald en heb ik nu de eer om het hoofdteam van RKHBS te coachen. Een prachtige kans om te laten zien wie ik ben en wat mijn toegevoegde waarde als trainer kan zijn. En dat ook nog eens bij een goed georganiseerde club met een goede achterban. RKHBS is dan ook een zeer mooie en fijne club voor mijn eerste uitdaging als hoofdtrainer.’’ 

 

Inmiddels loopt de eerste seizoenshelft alweer langzaam ten einde. Hoe bevalt het bij RKHBS? 

 

‘’Heel erg goed. In het begin is het natuurlijk logisch dat de spelersgroep zijn bedenkingen heeft over mijn jongheid en ervaring. De club en ik hebben direct individuele gesprekken met de spelers ingepland om mijn visie uit te leggen. Dat kost veel tijd en energie, maar dat was het meer dan waard als je ziet hoe positief men hierop heeft gereageerd. Na de voorbereidingen waarin we tegen hoger geklasseerde teams goede resultaten hadden behaald, kon het seizoen dan eindelijk beginnen. In het begin van het seizoen hebben we een aantal sleutelspelers gemist, zonder de andere jongens daar tekort in te doen. Dat merk je wel in kwaliteit en dus ook in resultaat. Tevens moet de groep wennen aan een nieuwe speelstijl van 1-4-3-3. De afgelopen seizoenen werd 1-4-4-2 gespeeld. De laatste drie competitiewedstrijden hebben we winnend weten af te sluiten en dit is gepaard gegaan met een steeds betere uitvoering van de speelwijze en hierdoor zijn we ook gestegen op de ranglijst. We weten dat de competitie sterker is dan vorig seizoen, omdat veel clubs zich flink versterkt hebben en dat er een groot aantal clubs gaat strijden om de bovenste plaatsen. Ons doel is om zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst en indien mogelijk mee te kunnen doen voor een periodetitel.

 

Mike is al vanaf zijn dertiende voetbaltrainer. Hij neemt ons mee in zijn reis als voetbaltrainer…

 

‘’Het begon op mijn dertiende toen ik zelf als speler voetbalde op de C1 van EHC te Hoensbroek. Ze hadden destijds geen trainer voor de F3 en het leek mij wel leuk om dit team te gaan trainen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik haalde direct zoveel energie hieruit dat ik sindsdien ieder seizoen tot op heden als trainer actief ben geweest. Vervolgens heb ik bij EHC verschillende andere jeugdteams (F2, F1, E1, C1) getraind. Nadat ik echter zelf als speler van de A1 van EHC over moest naar de senioren ben ik op zoek gegaan naar een club waar ik zelf op het eerste elftal kon gaan voetballen en dit heb ik gedaan bij respectievelijk Heerlen Sport (inmiddels onderdeel van fusieclub Sporting Heerlen), NEC’92, Walram en Voerendaal. Het hoogste niveau wat ik zelf als eerste elftal spelers heb gespeeld was dan ook de derde klasse en dit was bij Voerendaal. Bij laatstgenoemde club heb ik overigens drie seizoenen de jeugd getraind (1 jaar de C1 en 2 jaar de B1) als aansluiting op mijn trainerscarrière bij EHC. Vervolgens ben ik door Peter Douma (destijds jeugdcoördinator bij FC Hoensbroek) benaderd of ik de B1 wilde komen trainen welke actief was in de Hoofdklasse. Dit was voor mij een uitgelezen mogelijkheid om een volgende stap te zetten en tevens mijn UEFA C diploma te kunnen behalen. Bij Voerendaal als trainer van de B1 was dit namelijk lastig in te vullen, omdat de KNVB eisen stelt aan het niveau waar je trainer van bent en de B1 van Voerendaal speelde destijds respectievelijk tweede klasse. Bij FC Hoensbroek heb ik deze kans gekregen en in mijn eerste jaar als trainer bij de B1 heb ik dan ook direct mijn UEFA C diploma behaald. Uiteindelijk beviel het trainersvak mij zo goed dat ik bewust de keuze voor mijzelf heb gemaakt om te stoppen als actief voetballer (2 flinke knieblessures en operaties speelde hierin ook een belangrijke rol) om mij volledig te kunnen richten op het trainersvak. Zo heb ik vorig seizoen (2017-2018) een zeer druk jaar gehad. Ik was als hoofdtrainer actief bij de O19-1 (voorheen A1) en het tweede elftal van FC Hoensbroek. Daarnaast volgde ik dan ook nog de trainerscursus UEFA B en om hieraan te kunnen deelnemen heb ik ook nog stage gelopen bij Roda JC O15-1 als assistent-trainer. Een zeer druk en hectisch seizoen, maar ik kijk hier zeer positief op terug, want ik heb zowel heel veel ervaring kunnen opdoen als trainer, alsook mijn UEFA B trainersdiploma behaald.

 

Hij zou zomaar de voorbode kunnen zijn van een nieuwe generatie Zuid-Limburgse voetbaltrainers. Mike Bisschops heeft zelf niet op heel hoog niveau gevoetbald, is jong (28), en toch coacht hij het vlaggenschip van RKHBS. Wat maakt hem uniek als voetbaltrainer? 

 

‘’Door middel van duidelijke en open communicatie, probeer ik ieder persoon van mijn team eigenaar te maken  van ons spelprincipe. Daarin ben ik iemand die eerlijk, sociaal en gemakkelijk benaderbaar is. Dit heeft tot gevolg dat iedere speler van het team zich gehoord voelt en tevens nadenkt over waar we mee bezig zijn. Zo probeer ik een saamhorigheidsgevoel te creëren in de groep. We moeten het immers samen doen. Uiteraard moet ik wel op de juiste momenten een leidende rol daarin spelen. Wat trainingen betreft laat ik spelers niet te lang stilstaan en probeer ik altijd wedstrijdelementen in te voeren welke ook bevorderlijk zijn voor de sfeer. De eerste training in de week is meer gericht op het conditionele aspect (gedeeltelijk neem ik periodisering hierin mee, voor zover mogelijk bij een vierdeklasser en maar twee keer trainen per week). De tweede training in de week is meer gericht op het tactische aspect van voetballen en hier proberen we voetbalproblemen (bijvoorbeeld van afgelopen zondag of gericht op de komende tegenstander) in partijspelen te simuleren en te trainen/verhelpen.’’

 

Iedere voetbaltrainer heeft zo zijn eigen visie op de manier van voetballen. Wat is de voetbalvisie van Mike? 

 

‘’Zoals ik al aangaf moeten we samen een goed gevoel hebben bij onze speelwijze. Hoe je wilt spelen is ten allen tijde afhankelijk van de visie van de club en de kwaliteit van de selectie. Het liefste speel ik met mijn team in een 1-4-3-3 formatie met de punt naar achteren of voren. In deze opstelling wil ik dat mijn team graag opbouwt van achteruit om zo de helft van de  tegenstander te bereiken en kansen te creëren, maar niet koste wat het kost. Ik ben niet vies van een lange bal, maar dan moeten mijn spelers daar wel een gedachte bij hebben. Dat is ook een middel om te scoren, want het gaat per slot van rekening om doelpunten maken. Als wij de bal niet in ons bezit hebben, verwacht ik van mijn ploeg energie in het druk zetten. De tegenstander laten voelen dat er niet zomaar iets te halen valt.’’

 

De prille trainerscarrière heeft Mike desalniettemin tot veel mooie momenten, maar evenwel lastige gebeurtenissen gebracht. 

 

‘’Het positiefste gevoel houd ik over aan alle overwinningen die ik met mijn teams heb geboekt. Winnen is voor mij het beste wat er is in het voetbal. Daar word ik oprecht heel gelukkig van. Evengoed geniet ik van spelers die ik onder mijn hoede heb gehad en nu wekelijks op zondagmiddag 90 minuten in de basis staan bij andere clubs op het eerste elftal. Zo stond laatst een speler, die ik in de jeugd van Voerendaal heb getraind, in de basis op het eerste van Voerendaal, in de competitiewedstrijd tegen mijn huidige ploeg, heel erg leuk en mooi natuurlijk! 

Het lastigste van het trainersvak is het teleurstellen van spelers. Al te graag wil ik mijn voltallige selectie iedere minuut laten spelen. Dat is helaas niet mogelijk. Echter is dat ook weer de charme van het voetbal. Een strijd die we met elkaar aangaan en wisselspelers moeten mij als trainer dan maar overtuigen dat zij moeten spelen. Daarnaast heb ik als trainer ook altijd veel moeite met ernstige blessures van spelers in mijn teams, zo heb ik bijvoorbeeld een jongen van pas 17 jaar een ernstige kruisbandblessure zien oplopen, zeer heftig en dit soort zaken grijpen mij altijd enorm aan. ’’  

 

Dan vergeten we bijna dat er ook nog een leven naast het voetbal is. 

 

‘’Naast het voetbal ben ik werkzaam als HR Manager bij QCP, een kunststofverwerkingsbedrijf in Geleen waar ik van A tot Z verantwoordelijk ben voor alles met betrekking tot personeel binnen de organisatie. Tevens ben ik gelukkig samen met Jolijn, de vrouw waar ik in juni van het nieuwe jaar het huwelijksbootje mee instap. Jolijn vindt voetbal gelukkig ook leuk. Zij is voetballend actief bij de dames van FC Hoensbroek. In deze plaats hebben we ook ons huis, waar we nu meer dan 1 jaar al samenwonen.

 

Tot slot komt Mike uit een echte voetbalfamilie met vader Paul Bisschops (trainer Vaesrade en al meer dan 30 jaar actief in de Zuid-Limburgse amateurwereld), schoonbroer Jordy Reneerkens (trainer Geusselt Sport), zus Anouk Bisschops (zelf gevoetbald bij de dames van Passart-VKC) en niet te vergeten moeder Marlies Bisschops, die al ruim 30 jaar ieder weekend langs het veld staat om één van haar trainers aan te moedigen. 

 

We hebben Mike leren kennen als een jonge voetbaltrainer die bezeten is van het voetbalspelletje. Iedere nacht van zondag op maandag flitsen de momenten van de gespeelde wedstrijd eerder die dag voorbij. Een terugblik op de afsluiting van een week en denkend in oplossingen voor de nieuwe week. Mike blijft dromen van een mooie trainerscarrière. Wij van team In de Wandelgangen blijven hem op de voet volgen en wensen Mike veel succes in alle uitdagingen die op zijn pad komen. 

 

Door: Melvin Senden