Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met: Danny Wintjens, van doelman tot zakenman!

Sinds vorige week is hij gestopt met zijn actieve loopbaan als keeper. Hij kan terugkijken op een mooie loopbaan bij goede verenigingen op diverse niveaus. Zo maakte hij deel uit van de selectie van PSV dat kampioen werd en stond hij met de kampioenschaal in zijn handen op het bordes in Eindhoven. 

Hij heeft gekozen voor zijn gezin, maatschappelijke carrière en het verder uitbreiden van zijn keepersschool VSN. Samen met zijn gezin heeft hij hun stek gevonden in Landgraaf. 

Wie is Danny Wintjens? 

Ik ben Danny Wintjens op 30 september 1983 geboren in Maastricht. Opgegroeid in Cadier en Keer. Ruim 14 jaar partner van Judith Caenen (ja, de dochter van de bekende amateurtrainer Thei Caenen). Samen hebben wij 3 kinderen, 3 jongens, Ruud is 8 jaar, Roel van 6 jaar en Guus 3 jaar. En wij wonen in Landgraaf. 

Hoe heb jij, jongen uit Maastricht, Judith, uit Landgraaf, leren kennen? 

Lachend, de eerste ontmoeting was op het Vrijthof. Ik was toen 18 jaar en volop met voetbal bezig. We hebben de eerste paar maanden alleen via internet, msn, contact gehad, daarna zijn we vaker af gaan spreken en sindsdien onafscheidelijk. Judith en ik zijn ruim 14 jaar samen en samen met onze jongens vormen we een hecht gezin. 

Opleidingen? 

Na de lagere school ben ik naar de HAVO , Sophianum , in Gulpen gegaan. Dat betekende dagelijks 10 kilometer fietsen. Vervolgens ben ik HBO bouwkunde gaan studeren op de hogeschool in Heerlen en heb deze opleiding succesvol afgesloten. Was niet altijd even gemakkelijk want de laatste 3 jaren heb ik mijn studie moeten combineren met mijn voetbal loopbaan want ik had een contract bij MVV. 

Je sportieve loopbaan? 

Ik ben begonnen bij de jeugd van VV Keer uit Cadier en Keer waar ik met mijn ouders woonde. Op een gegeven moment mocht ik instromen in het jeugdplan van MVV , ik mocht bij MVV trainen maar speelde de wedstrijden bij VV Keer. Na verloop van tijd werd ik opgenomen in de jeugd opleiding van MVV en ik was 17 jaar toen ik een contract tekende bij MVV. 

Na mijn periode bij MVV ging ik naar FC Twente waar ik 3e keeper werd gevolgd door 1 seizoen bij Heerenveen . Mijn volgende uitdaging werd VVV waar ik een twee jarig contract kreeg. Het eerste jaar speelden wij eredivisie maar degradeerden en het tweede seizoen in de eerste divisie werden we kampioen en promoveerden wij weer naar de eredivisie. VVV besloot toen om een ervaren keeper aan te trekken de Dennis Gentenaar. Ik heb toen besloten om naast het voetballen parttime te gaan werken en dit kon bij Fortuna Sittard . Ik speelde bij Fortuna Sittard en werkte bij aannemersbedrijf Maasveste – Berben bouw. En deze combinatie is mij heel goed bevallen , ik heb ook bijna alle wedstrijden gekeept. Op een gegeven moment werd het bij de vereniging financieel en qua uitdaging minder en heb ik besloten om mijn contract niet te verlengen en zat ik even zonder club. Maar toen kwam er een telefoontje van Zwolle , zij waren gepromoveerd en hun doelman Boer had zijn hand gebroken en Zwolle was op zoek naar ervaren doelman. Ook hier heb ik mijn wedstrijden gespeeld en wisten wij ons te handhaven in de eredivisie. Ik kon toen bij Zwolle blijven maar de afstand was toch te ver. Ik ben toen aan mijn tweede periode bij VVV Venlo begonnen waar ik een 3 jarig contract kreeg. Ik was tevreden kwam bij een mooie vereniging terecht en ook nog eens dichter bij huis. Inmiddels was ik mijn eigen bedrijf gestart wat goed te combineren was met mijn functioneren bij VVV. Deze tweede periode bij VVV verliep sportief niet volgens verwachting. Na 1,5 jaar kreeg ik de kans om verhuurt te worden aan PSV en dat heb ik toen ook gedaan. Ik trainde volop met de selectie mee en heb alles heel bewust meegemaakt dus ook het kampioenschap. Een fantastische ervaring. Toen ik het contract bij PSV tekende heb ik mijn contract met VVV laten ontbinden. Na PSV heb ik het besluit genomen om te kiezen voor mijn maatschappelijke carrière,  ik ging voetballen naast het werk, in plaats van werken naast het voetbal. Ben gaan voetballen op hoogste niveau amateur voetbal in België bij Bocholt VV maar over een paar maanden aan het eind van het seizoen , hang ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen en stop definitief met actief voetballen. 

Dus nu is de volledige focus op de maatschappelijke loopbaan en je keepersschool ? 

Ja , zoals eerder aangeven was ik al parttime actief met mijn bedrijf , Bouwkundig Adviesbureau Danny Wintjens, en kan mij nu dus volledig bezig houden met mijn bedrijf. En het ziet er veel belovend uit, momenteel ben ik ingehuurd door een Belgische organisatie , EDIBO NV ,die actief zijn in de markt van industriële gebouwen. Mijn opdracht is om voor hen in Nederland een zelfstandige vestiging op te gaan starten. Voor mij een unieke kans om mij als zelfstandige door te ontwikkelen en ook nog eens gebruik mag maken van alle faciliteiten van EDIBO NV. Een prachtige uitdaging. Dus nu ben ik volop bezig met deze uitdaging en met het uitbreiden van mijn netwerk. Het geeft een goed gevoel tijd en energie investeren in iets wat van jezelf is ! 

Daarnaast heb je ook je VSN keepersschool Danny Wintjens ? 

Klopt . Die ben ik vier jaar geleden gestart, in mijn tweede periode bij VVV , als begeleider / trainer van jeugd keepers bij mijn jeugd liefde VV Keer .  VSN, Voetbalschool Nederland, is opgezet door Hein Poell mijn vroegere jeugdtrainer bij MVV met het doel om samen met verenigingen te zoeken naar structurele oplossingen in het geven van keepers trainingen. Hoe werk ik , er is contact met een vereniging uit een bepaalde regio waar ik mee ga samenwerken. De bedoeling is dat vanuit die vereniging een vrijwilliger of vrijwilligers zich geroepen voelen om keepers te trainer. Vanuit de keeperschool worden deze vrijwilliger/s dan 12 weken intensief begeleid. Zodat de verenigingen dan ook keeper trainer/s uit eigen vereniging hebben.  Bij de vereniging worden niet alleen de keepers uit de vereniging getraind maar kunnen ook keepers van andere verenigingen zich aanmelden. We zoeken nadrukkelijk de samenhang tussen deelnemers en verschillende verenigingen uit de regio. Op dit moment hebben wij met drie verenigingen , VV Keer – Alfa Sport en UOW`02  , een samenwerking verband. En die samenwerking verloopt prima . Wat wij voor ogen hebben om keepers  in de toekomst door te laten stromen naar de talentengroep , waar nog specialistisch getraind zal gaan worden.. Ook dit is weer een pracht van een uitdaging. 

Als je weet hoe hoog je lat ligt , kun je zelf bepalen hoe er te komen. 

Karakter ? 

Integer , rustig , wel overdenkend en relativerend. 

Levensmotto ? 

Ik wil controle over mijn eigen leven hebben , mijn eigen richting in mijn leven kunnen bepalen zonder afhankelijk te zijn van anderen . Dit geldt op alle gebieden. 

Bewondering voor ? 

Voor Judith. Trots op haar als persoon, de manier waarop ze in het leven staat. Iemand die naast haar eigen werkzaamheden ook nog het hele gezin draaiende houdt.  Chapeau ! 

Spijt van ? 

Nergens , ik heb al mijn beslissingen weloverwogen en bewust genomen. Ik kijk ook alleen maar vooruit. Misschien had ik de een of andere keuze anders kunnen doen maar dat is voor mij geen spijt. 

Angst voor ? 

Onbekende , bepalende zaken niet zelf in handen hebt ( bijvoorbeeld gezondheid ) in de familiaire sfeer en ons gezinnetje. 

Hobby`s ? 

Sport niet alleen actief maar ook het kijker er naar. Ik zoek ook vaak het verhaal ergens achter. 

Ambities ? 

Gelukkig blijven met mijn gezin in een goede balans tussen gezin en werk houden. 

Carnaval of wintersport ? 

Heel duidelijk , wintersport. 

Slechte eigenschap ? 

Ik kan koppig zijn , en doordraven. 

Schouwburg , boek of film ? 

Lezen en dan vooral historische romans. Laatst heb ik een trilogie gelezen Val der Titanen. 

Avondje stappen of etentje ? 

Etentje. 

Bier , water of wijntje ? 

Wijntje , wij gaan vaak op vakantie in Italië, het chianti gebied is favoriet en dan is er geen ontkomen aan. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

In de sport Edwin van der Sar , ik werd ook wel eens met hem vergeleken , maar dat zal wel met onze lengte te maken hebben , lachend. En ook heb ik veel respect voor mensen zonder ze op een voetstuk te plaatsen. 

Krijg inspiratie van ? 

Mogelijkheden die je krijgt / ziet en om het verkregen vertrouwen ook te kunnen terug betalen. Het werken met jeugdkeepers , het plezier en de kleine dingen er om heen , dit heeft ook met waardering te maken. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen  ? 

Mooie rondreis maken en veel van de wereld zien samen met onze kinderen. Dit is een verrijking van hun kennis en goed voor hun ontwikkeling om kennis te maken met de vele verschillende culturen. 

Ultieme doelstelling ? 

Om keepers , jeugd en senioren , de mogelijkheid te geven om zich verder te ontwikkelen. Iedereen op hun eigen tempo en niveau, persoonlijke groei door te laten maken. En mijn uitdaging bij de Belgische opdrachtgever  EDIBO NV dat is voor mij leidend. 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ? Zullen we weer hier afspreken en kijken of mijn plannen en ambities zijn uitgekomen. 

We hebben gesproken met een jonge man die midden in het leven staat en bewust bezig is met zijn toekomst . Een evenwichtige persoonlijkheid die op jonge leeftijd al precies wist wat hij wilde , voorbeeld hij kon een contract tekenen bij Anderlecht in België heel lucratief maar hij koos voor zijn opleiding en het spelen van wedstrijden bij MVV. 

Hij en zijn gezinnetje hebben hun plek gevonden want vandaag hebben zij hun woning verkocht en verhuizen naar het centrum van Waubach waar weer een uitdaging wacht het opknappen van hun nieuwe huis. 

Dan is het tijd om af te sluiten want Danny moet gaan trainen , wij danken hem voor het gesprek en met een stevige tred is hij weg. 

Tekst en interview 

HEIN SMITH