Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Dominik Vergoossen (trainer Wilhelmina ’08): ‘Voetbal is voor mij de mooiste bijzaak in het leven!’

Onze gast van vandaag komt met een stevige tred binnen, zelfverzekerd en met een brede lach. Naast amateurvoetballer heeft hij ook gespeeld in het betaalde voetbal. Na een blessure is hij gestart met een inmiddels imposante trainersloopbaan, die hem de titel opleverde van kroonprins van het trainers gilde. In de wandelgangen in gesprek met Dominik Vergoossen!

Wie is ?

Ik ben op 20-3-1972 geboren in Pey, gemeente Echt en getrouwd met Hèlen Golsteijn , een echte voetbalnaam , wij zijn 17 jaar getrouwd en samen hebben wij 3 kinderen , dochter Inke is 17 jaar , zoon Jip van 15 en onze jongste Mik is 11 jaar. En wij wonen met ons gezin in Maasbracht.

Zijn jullie kinderen ook sportief actief?

Ja onze dochter speelt hockey bij de vereniging Concordia in Roermond, dat is haar keuze, zij wilde dit en vind het erg leuk, daarnaast is zij ook lekker fanatiek. Mooi toch.

Jip voetbalde bij Fortuna Sittard en hij heeft de keuze gemaakt om met zijn vrienden te gaan voetballen bij FC Maasgouw in Thorn. Hij vindt een leuk sociaal leven belangrijk. Wij vinden dit prima.

En onze jongste Mik speelt bij Roda JC en heeft veel ambities. Leuk is om te vertellen is dat wij een enorme steun hebben gehad aan opa, Jo Golsteijn een bekende voetbalnaam uit St Joost, en heeft lang bij RIOS gevoetbald , hij heeft onze kinderen als het nodig was overal naar toe gereden , vooral met Mik naar Roda JC. Het halen en brengen van Mik is nu anders , hij wordt nu gehaald en gebracht met een busje van Roda JC. Maar opa Jo is nog steeds een belangrijke pion in ons gezin.  Wij juichen het sporten van onze kinderen ook toe , vinden het ook goed dat zij naast studeren ook lichamelijk actief bezig zijn.

Opleidingen ?

Ik heb een VWO opleiding gevolgd. Maar voor mij was en is , naast mijn gezin , het voetballen een belangrijk deel in mijn leven. Ik heb er wel spijt van dat ik naast mijn professionele voetbal loopbaan niet heb door gestudeerd. Op dit moment volg ik de cursus HJO dat staat voor hoofd jeugd opleidingen bij de KNVB in Zeist. En ik moet je zeggen dat valt niet mee, het zijn heel andere leer methodes , met filmpjes , video`s en je moet zelf evalueren veel opdrachten , best pittig maar ook erg leuk. De opleiding duurt 1 jaar maar ik kan het iedereen aanraden. En je krijgt een gecertificeerd diploma. Persoonlijk zie ik deze opleiding als verbreding in de voetbal wereld. En ik hoop in de toekomst er gebruik van te kunnen maken , nee hoeft niet persé in Nederland kan ook globaal . Je kunt je breder gaan oriënteren en biedt ook meer mogelijkheden.

Ik was 18 -19 jaar toen ik de trainer diploma`s TC 2 en TC 3 gehaald heb in Sittard. En enkele jaren later heb ik het diploma TC 1 gehaald.

Ik speelde bij Helmond en daarnaast trainde ik toen ook de jeugd van EVV.

Dat je trainer bent geworden zat dat in je genen?

Waarschijnlijk wel , mijn vader is ook trainer geweest bij onder andere de verenigingen MHD , RIOS , Susterse Boys en SVC en mijn oom Sef dat is wel duidelijk , wat hij gepresteerd heeft in de voetballerij vind ik erg knap. En hij was er altijd voor mij na het overlijden van mijn ouders.

Dus:  goed voorbeeld , doet goed volgen. En dat blijkt wel weer.

VOETBAL IS VOOR MIJ DE MOOISTE BIJZAAK IN DE WERELD !

Prima , laten we het over je voetbal loopbaan hebben , waar is het begonnen ?

Ik ben met voetballen begonnen bij de jeugd van de voetbalvereniging RIOS in Echt. Toen ik 12-13 jaar oud was werd ik gescout door Fortuna Sittard. Ik was C-speler maar ik ben begonnen op de B van Fortuna. Ik weet dat nog goed omdat het jongste lid was. Wij hadden toen een goede lichting  onder andere Paul Janssen en Fuad Usta en nog vele andere goede spelers. We werden dat jaar ook kampioen met allemaal spelers uit eigen opleiding.  In die tijd waren Roda JC en MVV een partij voor ons, spelers uit Kerkrade kwamen bij ons voetballen, dat is nu wel anders geworden.

Aan de basis van deze succes volle lichting stond Fred van Barneveld , hij maakte het beleid en kijk maar wie er allemaal zijn door gestroomd. Fred was een absolute topper.

Ik stroomde door naar het eerste dat speelde in de eerste divisie dat was ongeveer in 1994 en ik mocht toen debuteren onder trainer Han Berger later werd Pim Verbeek trainer. Wij zijn toen gepromoveerd naar de eredivisie en ik mocht mee. Natuurlijk mooi , Pim Verbeek was een ervaren trainer die een ploeg kon vormen en dat heeft hij bij Fortuna ook gedaan.  Ik raakte geblesseerd en door deze blessure heb ik er lang uit gelegen. Er volgde toen een gesprek met Verbeek die mij adviseerde om in de eerste divisie te gaan spelen en dat heb ik gedaan bij Helmond Sport. Daar heb ik Wiel Teeuwen leren kennen , man wat een pracht van een vent. Met Helmond Sport hebben we nog de halve finale van de beker gehaald maar we werden uitgeschakeld door Heerenveen. Waren voor mij wel twee goede jaren. \Vervolgens werd ik door Han Berger naar Cambuur gehaald ,  maar mijn pech was dat Berger naar 3 maanden vertrok naar de KNVB. En zijn opvolger Gert Kruys was minder gecharmeerd van mij. Ik ben 3 jaar bij Cambuur gebleven. Wat mij wel is bij gebleven is de enorme beleving bij Cambuur en Leeuwarden was een leuke stad.

Toen kwam het Bosma arrest en veel spelers kwamen op straat te staan en ik dus ook . Ik was toen 28-29 jaar en ben toen op proef geweest bij Uerdingen in Duitsland maar dat is uit eindelijk niets geworden. Dus ben ik terug gegaan naar de amateurs en wel bij EVV dat toen in de eerste klas speelde. Jo Muijres was onze trainer , ik heb 5-6 jaar gespeeld bij EVV . In mijn laatste jaar raakte ik in de voorbereiding zwaar geblesseerd en het zag er niet goed uit. Maar ik wilde niet dat mijn voetbal loopbaan zou eindigen door een blessure. En na een hele lange revalidatie is het me gelukt om de laatste 5 wedstrijden bij EVV toch nog te spelen. Ik weet nog goed dat mijn laatste wedstrijd was de landelijke finale om de amateur KNVB beker tegen ASWH uit Hendrik Ido Ambacht. En toen was het klaar.

En het vervolg was ?

Ik kreeg van EVV een prachtkans, ik ben begonnen als trainer dat uit kwam in de hoofdklasse , In totaal ben ik bij EVV 4 jaar trainer geweest , in die tijd zijn we gepromoveerd naar de Topklasse en hebben de beker finale gespeeld en gewonnen. Gigantisch mooie tijd.

Toen kwam mijn volgende uitdaging als trainer Bekkerveld uit Heerlen, in mijn ogen een van de fijnste verenigingen die er is met veel mogelijkheden en potentie, ik was van mening dat als men bij Bekkerveld gewild had, dat men EVV voorbij gestreefd was. En ze hadden een toffe voorzitter, Paul Reijns.

Iedereen zag de combinatie Bekkerveld met Dominik Vergoossen als een droom huwelijk dat weleens lang kon duren, maar het liep anders.

Klopt ik had er fantastisch naar mijn zin, maar ik werkte 4 jaar parttime bij Roda JC en ik kreeg een aanbieding om full time te komen werken bij Roda JC, maar ik mocht daarnaast geen amateurclub trainen. Zou ook moeilijk geworden zijn gezien mijn takenpakket. Ik moest toen afscheid nemen van Bekkerveld. Wel was ik blij dat ik nog een bijdrage heb kunnen leveren met zoeken van mijn opvolger, Cooky Voorn een toptrainer die ook bij Bekkerveld past.

Maar goed ik begon fulltime bij Roda JC, Ronald Vrooman was toen het hoofd bij de jeugdopleiding van Roda JC maar hij vertrok naar een nieuw avontuur in het buitenland en zijn opvolger was Louis Coolen die ook mijn trainer was geweest bij Helmond Sport. Maar ook Louis vertrok en ging aan de slag bij Zenith. Het was jammer dat zowel Ronald en Louis vertrokken , want wij maakten veel progressie bij de jeugd op alle fronten. En er waren teams gepromoveerd de lange termijn planning die er was , was door ons team goed ingevuld en er waren weer mogelijkheden. Maar na het vertrek van Ronald en Louis kwamen andere heren aan de macht en die dachten heel anders over een jeugd opleiding. Dus kon een grote groep trainers , die met succes bij de jeugd hadden gepresteerd , ook vertrekken . Niet alleen ik moest vetrekken , ook Kevin van Dessel , Collin Williamsen en de Haas en deze 3  waren in bezit van trainer diploma TC1 – jeugd , het hoogste jeugd diploma.. Maar weet je het is hun keuze maar als je ziet dat de A jeugd is gedegradeerd en sommige teams weer niveau lager spelen dan voelt dat niet goed. Maar het is goed , het is hun keuze.

Maar dan sta je daar als full timer, vol met ambitie en plannen.

Ambitie heb ik altijd en gedreven blijf ik ook , dat pakt ook niemand van mij af . Maar goed, Roda JC heeft toen ontslag voor mij aangevraagd. Maar niet lang daarna benaderde VVV Venlo mij of ik trainer bij hun wilde worden van het team onder 19. Een mooie uitdaging. Ik werk er met veel plezier , ook de samenwerking met hoofd jeugd opleidingen van VVV Roger Bongaerts loopt prima er zijn duidelijk positieve ontwikkelingen. Enkele spelers uit ons team trainen soms ook mee bij de selectie en krijgen van hooftrainer Maurice Steijn ook een kans. Persoonlijk heb ik ook een goed contact met de hoofdtrainer die ook belangstelling heeft naar de jongere teams. Neem daarnaast de drijvende krachten achter VVV Stan Valcks en Hay Driessen dan ligt daar een basis waar je in kunt werken, we werken binnen de kaders en daar kom je ver mee . Met jeugd werken betekend ook bouwen aan het fundament . En ik kreeg bij VVV al snel het plezier weer terug in het voetballen , trainen , meedenken en met de jeugd omgaan.

En toen kwam de voetbalvereniging Wilhelmina `08 uit Weert en ambitieuze vereniging.

Ja, dat contact is tot stand gekomen via een zeer goede relatie van mij Jos Klingen met wie ik bij EVV had gewerkt . De vereniging zocht een trainer . Er was meteen een wederzijdse goede klik , beiden waren ambitieus , willen beide gezamenlijke doelen nastreven en met wederzijds respect met elkaar omgaan. En het vorig seizoen heeft dat tot resultaat geleid , wij werden kampioen en promoveerde naar de 1e klas . Onze ambitie , handhaving zonder nacompetitie dan hebben wij het goed gedaan en ik hoop op het halen van een periode titel , zou lekker wezen. Wat ik absoluut wil noemen is mijn assistent John Camps een kanjer van een assistent en een heel fijn mens , een echte Wilhelmina man.  Ik denk dat de ploegen in onze klasse elkaar niet veel ontlopen. Dus kan mooie competitie worden.

Hoe zie jij je toekomst ?

Die zelfde vraag is mij ook gesteld bij het intake gesprek bij de KNVB . Ik ben geen man van de planningen, maar mijn toekomst zal waarschijnlijk wel in de voetbalwereld zijn.

Dan volgt de tekst: leven is wat je gebeurt als je andere plannen maakt.  ( Acda en de Munnick)

En dan de vragen van …

Karakter ?

Ambitieus , eerlijk zijn is voor mij heel belangrijk. Eerlijkheid en duidelijkheid is waardering. Ik benader mensen van de voorkant en ben voor de dialoog.

Levensmotto ?

Genieten van wat je doet . Denk niet in problemen maar in oplossingen.

Bewondering voor ?

Vooral voor mensen die hard werken en zo een bijdrage leveren aan de maatschappij. Mensen die normaal en fatsoenlijk zijn.

Spijt van ?

Zoals al aangegeven dat ik te weinig gestudeerd heb naast mijn voetbal loopbaan, ik had meer kunnen doen met mijn vrije tijd. Maar aan de andere kant , het leven loopt zoals het loopt. Waarvan akte.

Angst voor ?

Dat mijn kinderen en naasten iets zal overkomen.

Hobby`s ?

Ik ga het goed zeggen mijn gezin en voetbal ,  om lachend te vervolgen al zegt mijn echtgenote Hèlen dat het andersom is .

Ambities ?

Mij verder ontwikkelen in het voetbal vak , het weten en kunnen. Door de opleiding HJO leer ik er weer veel bij. Ik zou het liefst iedere dag op het veld staan maar tijd is een beperkende factor. Weet je wat de uitdaging is ? Weten wat je met een groep kunt bereiken.

Carnaval of wintersport ?

Wintersport ,al is voor mij het skiën wel voorbij , mijn knieën willen niet meer , dat is wel jammer.

Slechte eigenschap ?

Binnen het voetbal zit ik meer op de regels en werk ik gestructureerder. Niet dat ik van de regels en de structuur ben , dat is teveel van het goed.

Schouwburg bezoek , boek of film?

In mijn tijd in Leeuwarden ging ik veel naar de bioscoop, naar musicals en concerten. In de vakantie lees ik wel een boek, autobiografie , het laatste boek dat ik gelezen heb ging over de Duitse doelman Robert Enke een echte aanrader.

Avondje stappen of etentje ?

Vroeger was het stappen maar nu is het een etentje. Afgelopen week nog in Barcelona heerlijke paella en tapas gegeten in leuke restaurants . Die adressen hadden we gekregen van Luuk Joordens, nee niet van Sierd de Vos.  En de mensen stonden in een rij om binnen te komen. Het was een leuke ontspannende week.

Bier ,water of wijntje?

Als ik iets drink is het een mixje , gin – tonic maar een zoet wijntje drink ik ook wel eens.

Wie zijn je voorbeelden ?

Mijn oom Sef is ook mijn vertrouwens persoon, hij heeft mij ook altijd gesteund toen mijn ouders zijn overleden. En mijn schoonouders zij zijn er altijd voor ons. Niet te vergeten Jos Klingen.

Krijg inspiratie van ?

Eigenlijk van het naar voetballen kijken , bij trainingen denken over waarom men iets doet hoe kan dat . Ja nadenken over voetbal. Ook van trainers O11 leer ik geeft me inspiratie en nieuwe energie.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?Een grote wieler ronde volgen bij een wielerploeg. Kijken hoe het daar gaat , de achtergronden. En daar is weer zijn enthousiasme! Of 4 maanden optrekken met Max Verstappen, kijken hoe alles daar gaat , en wat doet Jos Verstappen. Maar ook bij het dames handbal hoe zij aan de weg timmeren lijkt mij ook reuze interessant.

Ultieme doelstelling ?

Lang gezond blijven en genieten van en met ons gezin ! En als ik dan naar onze lieve heer gaat dat men mij herinnert als een goed en fijn mens.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ?

Wat denk je ? Op het voetbalveld , dat moet lukken.

Dan zijn we aan het einde gekomen van het interview , dat boeiend was en interessant. De uren zijn voorbij gevlogen. Het was een kennis making met iemand die het voetballen als een belangrijk deel van zijn leven ziet. Maar zijn gezin blijft op de eerste plaats, dat merk je als hij over zijn gezin praat , zijn kinderen en hun hobby`s de leuke trip naar Barcelona. Een echte gezinsman en trotse en zorgzame vader. Even een korte anekdote van Dominik over zijn zoon Jip, die een eigen visie heeft over het halen van resultaten:  liever een 6 zonder stres dan een 7 zonder leven.  En daar was de lach van hem ook weer. Voor hem is het duidelijk : ik heb een heerlijk leven met mijn gezin , heel divers.

We nemen afscheid van deze persoonlijkheid , vol jeugdig elan . maar ook een realist , evenwichtig en voor wie eerlijkheid en wederzijds vertrouwen heel belangrijk is. Wat ons opviel was op wat voor prettige wijze hij zijn ervaringen verteld zonder mensen negatief te benaderen. Kortom een leuke ontmoeting met een pracht en sociaal mens. Dank daarvoor.

Tekst en interview
HEIN  SMITH