Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Jorrit Dacier, komend seizoen trainer van Sporting Heerlen.

Hij was afgelopen seizoen de assistent van trainer Cooky Voorn bij RKSV Bekkerveld. Cooky Voorn zag in hem de ideale opvolger van hem als hoofdtrainer. Toch besloot onze gast in te gaan op de aanbieding van stadsgenoot Sporting Heerlen.  Onze gast en de hoofdtrainer van Sporting Heerlen in seizoen 2017  -  2018. 

Hij komt uit een bekende Heerlense voetbalfamilie , JORRIT DACIER , de huidige assistent trainer van RKSV Bekkerveld.  

Voetbal is hem met de paplepel ingegeven , hij komt uit een gezin waarin voetbal de boven toon voert , zijn vader Jack was o.a. oud speler van het roemruchte eerste team van SV Heerlen , zijn broer Luc was jarenlang een van de dragende spelers bij het eerste van Bekkerveld.  Daarnaast zijn oom de bekende trainer uit amateurvoetbal en oud doelverdediger van Roda JC, Joop Dacier en zijn neef Sietse die onder andere actief was bij RKHBS. Jorrit Dacier heeft ook gevoetbald totdat hij de keuze maakte om trainer te worden. 

Wie is Jorrit Dacier ? 

Ik ben 30 jaar . En ik woon samen met mijn vriendin Clodine. Samen hebben wij sinds bijna 10 maanden een zoontje met de naam Jax.  Jax is voor mij het mooiste wat me is overkomen, je moet je voorstellen je komt na een dag van werken thuis en daar ligt onze kleine man lachend op je te wachten, mooi man . Dit overtreft echt alles. We wonen met z`n drieën op de Heerlerbaan. Werkzaam ben ik bij Dentaid Benelux BV , waar ik accountmanager ben , wij leveren producten voor de mondhygiëne . Ik bezoek onder andere tandartsen. Het is voor mij een mooie uitdaging. 

Je hebt uiteraard gevoetbald, waar ben je begonnen en hoe is je voetbal carriere verlopen.    

Met voetballen ben ik begonnen op 4 jarige leeftijd bij RKHBS en op 15 jarige leeftijd ben ik naar RKSV Bekkerveld gegaan , wat ik ook als mijn cluppie beschouw. Tussendoor heb ik een uitstapje gemaakt naar SV Heerlen en ik heb in de zaal gespeeld bij zvv Fortuna`71. 

Dan maak je de keuze om trainer te worden ?  

Al tijdens mijn activiteiten als voetballer was ik al trainer van de B1 en toen ik stopte werd ik trainer van de A1. Zonder arrogant te willen zijn niet zonder succes! Een belangrijk onderdeel van dit succes is voor mij het feit dat een hoop van de spelers die ik toen getraind heb nu in het eerste van Bekkerveld spelen , waar ik nu assistent trainer ben. Het gaat in mijn ogen bij de jeugd om ontwikkeling van de speler, als trainer kun je daar een steentje aan bijdragen. Uit het doorstromen van spelers uit de jeugd naar het 1e team heb ik altijd veel voldoening gehaald. 

 Waarom je keuze om trainer te worden ? 

Ik heb mijn CIOS diploma gehaald en gedurende deze opleiding was ik ook bezig met lesgeven. Er is bij mij altijd een grote interesse geweest om bezig te zijn met jeugd. En voetballen zat al heel vroeg bij mij in het bloed. Ik heb dan ook bewust gekozen om trainer te worden. 

Kun jij aangeven welk soort trainer jij bent? 

Lastig om dit over mijzelf te zeggen. Deze vraag zou je beter aan de spelersgroep kunnen stellen. Echter als ik toch een poging mag wagen, sta ik graag tussen de spelers in en weet op de juiste momenten erboven te staan. Op deze manier kom ik het best tot mijn recht. 

En dan is daar heel verrassend het bericht dat je volgend seizoen de nieuwe trainer bent van Sporting Heerlen. 

Klopt, ik werd op een avond gebeld door iemand van Sporting Heerlen of ik open stond voor een gesprek over een mogelijk trainerschap. Daar ben ik op in gegaan en al direct in het eerste gesprek merkte ik dat de ideeën over voetbal bij de delegatie van de vereniging overeen kwamen met die van mij, en dat gaf me een goed gevoel. Er staat nu een jong team met een herkenbare spelstijl en dat wil men ook zo houden. En een team met jonge jongens uit de regio en daar kon ik mij helemaal in vinden. We zijn uit elkaar gegaan met de afspraak voor een vervolg gesprek. 

Dan ga je naar huis ? 

Ja en daar heb ik nagedacht of ik moest doorgaan bij Bekkerveld of nu op eigen benen gaan staan als zelfstandige coach. Ik heb bij ervaringsdeskundige advies ingewonnen en al snel werd het voor mij duidelijk , mocht ik de kans krijgen bij Sporting Heerlen dan zou ik deze ook pakken. 

Vervolgens komt het tweede telefoontje ? 

Ja en toen ging het snel . We hebben over verdere details gesproken , over het tweede team dat de doelstelling was om volgend seizoen de kloof met het eerste kleiner te maken en ook dat er volgend seizoen weer een A jeugd is. Vervolgens ben ik naar huis gegaan en de dag erna kreeg ik het bericht dat Sporting Heerlen mij als nieuwe hoofdtrainer wilde hebben voor het seizoen 2017  - 2018. En deze uitdaging ben ik aangegaan.

Waarom Sporting Heerlen ? 

Ik ken de vereniging , ik heb er gevoetbald , het is een mooie vereniging , de randvoorwaarden zijn perfect mijn familie is verweven met de vereniging en de vereniging en ik zitten op een lijn wat voetbal betreft. Dus een mooie basis om te starten. 

Hoe was de reactie bij Bekkerveld ? 

Het bestuur reageerde zeer positief en was van mening dat ik deze kans moest pakken. En de spelers die heb ik na de laatste wedstrijd voor de winterstop ingelicht en hun reactie was prachtig ik kreeg een daverend applaus. Ja dat deed me wel wat.  

En de reactie van de hoofdtrainer Cooky Voorn die lovend over je sprak en zelfs de toekomstige hoofdtrainer van Bekkerveld in je zag ? 

Hij had er alle begrip voor maar vind het jammer zeker omdat wij ook persoonlijk een goede klik hadden maar hij wist ook dat ik ooit zelfstandig een vereniging zou gaan trainen en die kans was er nu. Maar hij gunt het mij van harte. En toekomstige hoofdtrainer dan moet ik eerst nog het diploma TC 1 gaan halen maar ik kom zeker terug bij Bekkerveld. En ik ga zeker met Paul Reijns , voorzitter van RKSV Bekkerveld , evalueren. Kijk Bekkerveld was voor mij een veilige omgeving en de gunfactor binnen deze club is erg groot. Iedereen die ik spreek vind het een puike beslissing die ik genomen heb. 

Heb je inmiddels het trainersdiploma TC 2 gehaald? 

Ja dat heb ik in mei 2016 afgerond. 

Hoe was de reactie van de harde kern in de familie je vader Jack en je oom Joop ? 

Mijn vader is enorm trots zeker dat het Sporting Heerlen is dat maakt het nog bijzonder en Joop vind het mooi dat ik deze stap gemaakt heb . En mijn vader zal zijn TomTom opnieuw moeten instellen niet naar Bekkerveld maar Sporting Heerlen, zijn wel iets meer reiskosten voor hem! lachend! 

Het is nog even een spannende tijd voor Jorrit , zijn nieuwe vereniging , Sporting Heerlen , is volop verwikkeld in de strijd om degradatie ut de 2E klasse te vooromen . De eerte hobbel is genomen men wist te winnen in de nacompetitie van RVU en UOW`02 zodat deze beide ploegen rechtstreeks zijn gedegradeerd. En Sporting Heerlen gaat de strijd aan met VV Laar voor de volgende stap die moet leiden tot het klasse behoud! 

Dan de vragen van … 

 1. Karakter ?

  Eigenwijs , sociaal , direct ,  gezellig , eerlijk en ambitieus.

 2. Levensmotto ?

  Belangrijk is om van het leven te genieten want het leven is zo afgelopen.

 3. Bewondering voor ?

  Mijn gezin en familie.

 4. Etentje of avondje stappen ?

  Eerst etentje en daarna stappen.

 5. Bier , water of wijntje ?

  Biertje.

 6. Trots op ?

  Mijn zoontje Jax en op de  hele hechte familieband ik zou ook nooit overwegen om ver van mijn familie te gaan wonen , daarvoor is mijn familie voor mij veel te belangrijk.

 7. Slechte eigenschap ?

  Ik rook !!!

 8. Angst voor ?

  Dat er iets met mijn naasten zou gebeuren..

 9. Andere hobby`s ?

  Ik zit met groep vrienden in een carnavals groep.

 10. Waar krijg je inspiratie van ?

  Van personen die energie uitstralen , die gedurende een proces het onderste uit de kan willen halen.

 11. Waar zien we je over 10 jaar ?

  Als hoofdtrainer bij een mooie vereniging in Parkstad.

 12. Vakantie of carnaval ?

  Carnaval.

  Muziek ?

  Top 40.

 13. Favoriete vereniging ?

  FC Barcelona.

 14. Met de kennis van nu , wat zou je anders gedaan hebben ?

  Meer uit mijn carrière als amateur voetballer gehaald hebben.

 15. TV programma ?

  Sons of Anarchy.  

Het zijn nog spannende weken in aanloop naar zijn nieuwe uitdaging. Lukt het zijn nieuwe vereniging om zich te handhaven in de 2E klasse ? We danken Jorrit Dacier voor dit leuke en open gesprek en wensen deze sympathieke en ambitieuze jongeman heel veel succes met alles wat hij in de toekomst nog gaat doen.  

Tekst en interview 

Hein Smith.