Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Loek Storms, voorzitter van RKVV Wijnandia!

Vandaag gaat de reis naar het pittoreske Wijnandsrade. We hebben een afspraak met de voorzitter van de kampioen in de 4E klas Wijnandia. De ontvangst is hartelijk en zoals beloofd werden we getrakteerd op koffie en gebak. Ons gesprek met, Loek Storms.

Wie is?

Ik ben geboren op 21-1-1962 in de Vroedvrouwenschool in Heerlen. Mijn ouders woonden in Hoensbroek , de wijk Lotbroek. Toen ik 6 jaar was zijn wij met ons gezin verhuisd naar Wijnandsrade. Ik ben getrouwd met Susanne en samen hebben wij 2 kinderen onze dochter Kim zij is 23 jaar en onze zoon Rick hij is 21 jaar. Men noemt het ook wel een rijkeluiswens, een zoon en een dochter. En wij wonen in Wijnandsrade.

Opleidingen?

Ik heb de lagere  school , Sint Stephanus in Wijnandsrade , succes vol afgerond uiteraard zonder diploma . De volgende stap was de MAVO Sint Clara in Heerlen – Eikenderveld. En dan verteld Loek over de leuke herinneringen aan het zwembad Terworm dat vlak bij de school lag.

Na mijn militaire diensttijd heb ik MBO bouwkunde gedaan gevolgd door diverse cursussen.

Maatschappelijke loopbaan?

Mijn eerste baan was bij de Makro in Nuth , maar dat was niet mijn ding er was weinig kans op verdere ontwikkeling. Ik ben toen gaan werken bij mijn vader die een adviesbureau bouwconstructies had in Wijnandsrade. In 2001-2002 hebben mijn broer en ik het bedrijf overgenomen en we zijn er nog volop aan het werk. Wij maken tekeningen en berekeningen voor architecten in Limburg maar ook in Zeeland , Amsterdam , Drenthe enz. En soms ook in België . Ja het is en blijft een mooie uitdaging.

Zelf ook gevoetbald?

Uiteraard ik ben begonnen bij de jeugd van Wijnandia toen ik 7 jaar was bij de D tjes. Na mijn jeugd ging ik naar de senioren en heb ik van mijn 17E  tot en met mijn 37E op het eerste gespeeld . Eerst als spits , later werd ik aanvoerder en werd ik laatste man  en dan lachend dan weet je dat je carrière op het eerste bijna afgelopen is. Ik heb nog geprobeerd om af te bouwen op een lager team om met plezier nog enige tijd te ballen maar dat was niet altijd zo en besloot ik te stoppen als actieve voetballer. Het was goed geweest.

Op welk moment wist je dat je bestuurlijk actief wilde worden?

Ik was al bestuurlijk actief bij de carnavals vereniging hier in Wijnandsrade . 19 jaar als president en 31 jaar vicevoorzitter. Dit was geboren uit noodzaak . Ons dorp had een slapende carnavalsvereniging , hij bestond maar er waren nauwelijks activiteiten. Er was geen raad van elf en ook geen prins. De voetbalvereniging liep mee in de alternatieve optocht en hadden wel een prins. In 1988 hebben wij weer voor het eerst een officiële carnavals prins uitgeroepen. Toen ik 45 jaar was ben ik gestopt als president en ben verder gegaan als vice voorzitter.

Ik had tijd over en had bij de voetbalvereniging aangegeven dat ik best een handje wilde helpen. Niet lang na mijn vraag werd ik benaderd of ik voorzitter van de voetbalvereniging wilde worden en na overleg met het thuisfront ben ik voorzitter geworden.

En dan wordt je voorzitter , hoe lang in ambt?

Ik ben nu 8 jaar voorzitter. In deze tijd zijn wij twee maal gepromoveerd in 2013 naar de 4E klas . Ik weet nog goed op de dag van het kampioenschap was ik in Berlijn . En toen ik hoorde dat het kampioenschap binnen was ben ik om half zes een halve liter bier gaan drinken en ik kan je zeggen die smaakte goed!

Dit jaar werden we kampioen tegen WDZ en in aanloop naar deze wedstrijd kwam het voorstel om net zoals in 2013 ook weer weg te gaan dat had een 2013 geluk gebracht , ja dat wist men zich nog te herinneren, lachend . Maar dat heb ik maar niet gedaan .

Dus dit seizoen was een succes kampioen in de 4E klas en nu naar de 3E klas.

Ja voor het eerst in ons bestaan gaan we in de 3E klas spelen ,  de kroon op het werk van het vele werk dat onze vrijwilligers en leden afgelopen jaren verricht hebben en natuurlijk van de technische staf en de spelers. Maar ook ons 2E team heeft het goed gedaan op een paar punten na waren zij kampioen geworden . Het 3E  team kan terug kijken op een leuk seizoen en het 4E een vriendenteam heeft veel plezier gehad dit seizoen.

Flink gefeest?

Behoorlijk ,we werden op donderdag kampioen en wat ik er nog van weet dat het harstikke gezellig was en dat ik voor mijn gevoel op tijd naar huis ben gegaan. De vrijdag en zaterdag heb ik overgeslagen toen waren wij in Uithuizen maar op zondag ben ik weer aangesloten bij onze feestende leden en vrijwilligers. Het echte feest hebben de jongens gevierd.

Waar ligt/lagen voor jou de uitdagingen als voorzitter?

Bij mijn aantreden als voorzitter had de vereniging 3 doelstellingen.

nieuw speelveld  en daarmee een eventuele toentertijd door enkele politieke partijen voorgestelde  fusie met Minor tegen houden en promotie naar 4e klasse.

De vereniging leiden dat doe ik nog steeds met heel veel steun , er is een kunstgrasveld en we zijn twee maal gepromoveerd. En de voorgestelde  fusie is van de baan maar dat kun je niet uitsluiten , we moeten realistisch blijven.

Ben jij betrokken bij de mutaties?

Nee daar bemoei ik mij niet mee daar hebben wij onze technische staf voor. We hebben wel regelmatig contact met elkaar.

De doelstelling voor het komende seizoen?                                                                                        

We hopen op een gezellig  en sportief seizoen voor alle elftallen.  Uiteraard  zal het streven komend seizoen zijn met ons 1e elftal als middenmoter mee te draaien in de 3e klasse. Van daaruit zien we dan wel verder. Maar de doelstellingen zullen worden bepaald door trainer en technische commisie.

Gemeenschap Wijnandsrade en de voetbalvereniging ?

Ons contact met de gemeenschap Wijnandsrade is goed. Ook met de andere verenigingen. Maar je merkt wel dat de groep oudere generatie welke steevast aanwezig is tijdens onze wedstrijden steeds kleiner wordt. En de mensen hebben tegenwoordig zoveel andere dingen die zij doen , vroeger was de vrije tijd besteding veelal voetbal dat is nu niet meer zo en dat heeft zijn weerslag ook op de jeugd . Je merkt dat bij de ouders de betrokkenheid steeds minder wordt mede door het grote aanbod vrijetijdsbesteding en daar door wordt het steeds moeilijker om b.v. jeugdleiders te vinden. Maar er is meer , de bindmiddelen worden steeds minder , er is geen supermarkt meer, geen bank , de bus komt hier amper nog , de tennisvereniging gaat fuseren en zal over enige tijd verhuizen naar Hulsberg, etc. Dus vul maar in.

Hoe staat het met de jeugd afdeling van de vereniging ?

Wij zijn met onze jeugdafdeling samen gegaan met Minor , ja een volledige samenwerking en dat gaat prima.

Zijn er voldoende vrijwilligers te vinden ?

Ja , daar mogen wij niet over klagen , wij hebben een vaste kern van vrijwilligers en vrijwilligers die inspringen daar waar het nodig is. Wat wel opvalt is dat de interesse van jeugdigen om een functie binnen de vereniging te willen invullen toe neemt, Dat is een positieve ontwikkeling. Onze penningmeester is pas 28 jaar en speler van het 1E team , is een mooi voorbeeld. En wie weet dient zich ooit een jonge kandidaat voorzitter aan als mijn opvolger.

Wijnandia betekend voor mij ?

Ons clubje speelt een prominente rol in mijn leven en in dat van mijn gezin , iedereen ging mee naar het veld , het is een onderdeel van ons leven geworden en nog steeds ,nu als voorzitter.

En dan de vragen van …

Karakter ?

Ongeduldig, sociaal en gedreven maar wanneer nodig ook met mate.

Levensmotto?

Je leeft je leven zoals het komt, maar je kunt het ook zelf sturen als je eraan blijft werken, is niet altijd gemakkelijk maar het kan wel.

Bewondering voor ?

Nog altijd mijn vader . Ik vergeet nooit dat ik hem, toen ik kind was , op zijn fiets naar zijn werk in Maastricht zag gaan. En hoe hij later zijn eigen zaak heeft opgebouwd, waar wij nu nog steeds de vruchten van plukken. Augustus 2008 is hij plotseling overleden , ja ik mis hem nog steeds.

En mijn vrouw die mijn vele bezigheden accepteert en mij daarin ook steunt.

Spijt van ?

Och van zoveel dingen. Ik kijk niet terug en heb ook geen wrok . Het waren bewuste keuzes. Dus geen echte spijt ik zie het als leermomenten , levenswijsheid . Overal leer je van de vraag is alleen wat je er mee doet.

Angst voor ?

Nee ik heb bijna nergens angst voor het komt zoals het komt. De enige angst die ik heb is dat er iets gebeurd met gezinsleden , familie en naasten.

Hobby`s?

Voetbal, carnaval en vechtkunst. Ik beoefen Poekoelan kemajoran.  Dit komt uit Indonesië. Zijn geen wedstrijden ik beoefen dit puur voor mijzelf. Op maandag train ik zelf en op dinsdag geef ik trainingen . En ook wij hebben een derde helft.

En dan volgen er leuke anekdotes. Vroeger deed ik naast voetballen ook aan judo en ik heb nog even geprobeerd te tennissen maar dat was geen succes.

Ambities ?

Dat is zorgen dat als ik klaar ben met mijn werkzaam leven samen met mijn vrouw en kinderen nog een mooi leven kan hebben , lekker genieten.

Carnaval of wintersport ?

Carnaval , ik ben nog nooit op wintersport geweest dus ik kan er ook niet over oordelen.

Slechte eigenschap ?

Ik kan soms ongeduldig zijn.

Schouwburg bezoek, boek of film?

Alle drie. Schouwburg daar zijn we onder andere geweest naar de voorstellingen van Lion King en Soldaat van Oranje. En ik kan ook genieten van een opera. En ga ook samen met mijn vrouw naar de film. Een boek lees ik na 12.00 uur `s avonds.

Avondje stappen of etentje ?

Alle twee eerst etentje en dan stappen of anders om.

Bier, water of wijntje ?

Biertje en heel soms bij etentje een wijntje.

Wie zijn je voorbeelden ?

Dat zoals ik eerder al aangegeven heb mijn vader.

Krijg inspiratie van ?

Van mensen die zich enorm inzetten voor datgene wat ze willen bereiken , de gedrevenheid. Als iemand het dan niet lukt dan zet ik mij in om hem/haar waar mogelijk te helpen.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

Nog eens een reis naar Egypte maken en rondreizen onder leiding van een Egyptische archeoloog oudheden gaan bekijken . Het is ook een mooi land . De eerste keer ben ik er geweest met mijn vrouw en de tweede keer met mijn vrouw,moeder en de kinderen.

Ultieme doelstelling ?

Tevreden oud worden en dat ligt voor een deel aan jezelf.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ?

Lachend vast met pensioen , iets rustiger aan gaan doen en nee dan ben ik geen voorzitter meer maar ga ik met mijn vrouw genieten van andere dingen.

Wij hebben kennis gemaakt met een familiemens , die trots is op zijn gezin . Ja hij vind zich ook wel een levensgenieter. Hij is een bevlogen verteller over zijn leven ,zijn gezin en zijn club Wijnandia.

Maar ook dat hij het belangrijk vind dat vrijwilligers maar ook hij af en toe een schouderklopje krijgen als waardering voor het werk binnen de vereniging.

Hij staat ook even stil bij de mooie derby`s tegen Troja , dat was hard tegen hard , maar mooie herinnering.

We sluiten af met : ik ben voorzitter maar ik bepaal niet het beleid dat doet de hele vereniging.

En ik luister naar de ideeën om ook met de goede iets te doen.

Wij gaan er weer vandoor en danken Loek voor het leuke gesprek en danken hem voor de koffie en de lekker vla. Hij kijkt en zegt beloofd is beloofd!

Tekst en interview
HEIN SMITH.