Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Maurice Verbunt, afgelopen seizoen trainer bij VV Chevremont en volgend seizoen trainer bij Groene Ster!

Hij was jarenlang succesvol trainer bij VV Chevremont , vorige seizoen lukte het hem om te promoveren naar de hoofdklasse waar hij met zijn team een redelijke start had maar aan het einde was degradatie toch een feit. Toch kan hij met opgeheven hoofd zijn Chevremont verlaten en terug kijken op een mooie periode in zijn trainers loopbaan. Hij werd bij VV Chevremont diverse malen kampioen , won de beker , maar maakte ook eerder een degradatie mee . Zijn loopbaan gaat volgend seizoen verder bij de hoofdklasser Groene Ster uit Heerlen waar hij in het verleden actief is geweest als speler. In de Wandelgangen in gesprek met Maurice Verbunt, trainer Groene Ster 2017-2018!
 

Wie is ? 

Ik ben op 12 – 02 – 1975 geboren in Heerlen. Getrouwd met Melanie en wij hebben samen twee zoontjes Finn , hij is 5 jaar  en Sill en hij is 2 jaar. En ons gezin wonen in Kerkrade.
 

Opleidingen ? 

PABO – CIOS Sittard en ik heb nog een 2e  graad studie gedaan Nederlands en Biologie.

Maatschappelijke loopbaan ?
I
k ben docent aan het VMBO op het Brandenbergcollege te Landgraaf en daarnaast ook coördinator leerling zaken.

Trainersdiploma`s ?
De diploma`s die ik heb zijn tot en met  A licentie , dus ik mag tot en met assistent betaald voetbal trainen.

Gevoetbald bij ?
Ik ben begonnen bij de jeugd van Chevremont daarna ben ik tot mijn 25e actief geweest bij Roda JC waar ik ook een driejarig contract had, ik was aanvoerder van het tweede team. En dan sloeg het noodlot toe ik scheurde mijn voorste kruisband af en beschadigde meniscus en moest 9 maanden revalideren. Na mijn periode bij Roda JC heb ik 4 jaar bij SVN gespeeld vervolgens 1 seizoen bij Meerssen , de volgende uitdaging was 4 jaar Groene Ster en ik heb mijn voetbal carrière afgesloten bij SVN  2 seizoenen en in mijn laatste seizoen werden we kampioen in de 2e klasse.

En dan wilde je trainer worden ?
Die ambitie is er altijd al geweest. In mijn periode bij Roda JC  studeerde ik op het CIOS en werd ik door de trainer Huub Stevens gevraagd of ik ook een jeugdteam wilde gaan trainen en zo is het eigenlijk begonnen. Ik ben als trainer gestart bij de C jeugd van Roda JC. Een prachtige tijd gehad !.

Welke trainers heb je meegemaakt en wat zijn je ervaringen met hen ?
Bij Roda JC waren dat Huub Stevens en Sef Vergoossen. Bij de amateurs : Paul Meulenberg en Hans van Tussenbroek ,  Math Schaepkens , Hans van Tussenbroek en Silvio Diliberto .

Mijn ervaringen,  ik heb met alle trainers wel een goede ervaring en ook van iedere trainer wel iets geleerd . De langste periode heb ik gehad was met Hans van Tussenbroek die elk jaar weer een hecht team wist te maken van de aanwezige spelers. Maar iedere trainer had zijn specialisme, maar ik heb ook geleerd van de mindere kanten die zij ook hadden.

Bij welke verenigingen ben je trainer geweest ?
Zoals aangegeven begonnen bij de C jeugd van Roda JC t/m de A jeugd . De A jeugd heb ik samen met Rik Plum getraind.

Alemania Aachen 4 jaar de C en de B jeugd getraind en heb ik scoutingswerk gedaan.

En vervolgens werd ik trainer bij Chevremont mijn eerste amateurvereniging als hoofdtrainer en daar werk ik nu al het 4e seizoen.

Waarom wilde je eigenlijk trainer worden ?
Al vanaf het moment dat ik begon met de opleiding op het CIOS. Tijdens de opleiding leerde ik om voor grotere groepen te staan en dat ging me goed af. En Huub Stevens heeft mij het laatste zetje gegeven als jeugd trainer bij Roda JC.

Kun je iets vertellen over je ervaring als trainer ?
De eerste tijd als trainer bij Chevremont was moeilijk. Je moet je voorstellen als je bij een BVO werkt dan is alles geregeld , en de spelers hadden een doel en dat is slagen in het betaalde voetbal. Bij amateurs is die ambitie er ook maar als trainer krijg je te maken met privé omstandigheden, verplichtingen op het werk en de ja maar cultuur. Voor mij was het eerste jaar een leerproces. Maar ook nu nog leer ik nog steeds. Ik heb als trainer wel geleerd dat ik mezelf ook een spiegel voor moet houden altijd een moment van zelf reflectie nemen is niet verkeerd.

Hoe kijk je terug op de periode bij Chevremont ?

Dan krijgen we een heel warm betoog over de ervaringen van Maurice over zijn tijd bij Chevremont. Over de successen van Paul van Putten , ook een jongen van Chevremont die als trainer kampioen werd met Chevremont. Waar hij veel waardering voor heeft.

Leuk is het verhaal over de 5e kolonne waar Maurice voor gewaarschuwd was. Hij nodigde de kolonne uit voor gesprekken en in een van deze gesprekken gaf hij aan hoe hij dacht over de manier van voetballen en wat heel verrassend was dat de oud spelers die in deze kolonne zaten in eens met voorstellen kwamen over de manieren van spelen, prachtig ! En met hun heb ik tot op de dag van vandaag een heel goede band. Of het feit dat vlak voordat de competitie begon drie belangrijke spelers vertrokken . Dat hebben we gelukkig kunnen opvangen door spelers die ik ooit op de B van RODA JC getraind had te benaderen en hun naar onze vereniging te halen. En enkelen spelen nog steeds bij ons. Dan volgen er vele anekdotes uit de afgelopen 4 jaar. De teleurstelling die er was na de degradatie van de eerste naar de tweede klas in het eerste seizoen als trainer van Chevremont . Om vervolgens twee seizoenen zeer succesvol te zijn met zijn staf en het team. Het tweede jaar gingen we van de tweede naar de eerste klasse en het jaar erop de volgende stap naar de hoofklasse maar ook het winnen van de beker door in de finale te winnen van UDI . Maar ook naast het kampioenschap van het eerste geeft Maurice aan dat er toen ook de kampioenschappen waren van het tweede, derde en het damesteam. Een droomscenario !

En weet je op het huidige eerste team dat in de hoofdklasse speelt is zeker 80-85% van de spelers actief die er ook al in de tweede klasse bij waren. Maar dat is ook een bewuste keuze van ons geweest om deze groep het vertrouwen te geven.

Het doel van dit seizoen was dat wij ons als nieuwkomer zouden handhaven dat is helaas anders gelopen , na een redelijke start eindigde het seizoen met een plek die degradatie tot gevolg had.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als trainer ?
Allereerst ben ik een trainer van de dialoog, ik ga altijd het gesprek aan. Daarnaast is voor mij het groepsgebeuren heel belangrijk , het voor elkaar door het vuur willen gaan en zaken van elkaar leren accepteren dat is een deel van het fundament. En als het me lukt het team en spelers beter te maken dan geeft mij dat voldoening , ja dan ben ik zelfs een beetje trots.

En verder , ik heb het niet uitgevonden en een oordeel over mij als trainer dat mogen anderen geven.

Maar veel respect heb ik ook voor het bestuur van Chevremont , zij werden geconfronteerd met de successen en moesten meegroeien. En dat hebben zij gedaan , zij hebben zich open gesteld en voelden zich niet te groot om info te vragen bij derden. Moet je nagaan van de 4e naar de hoofdklasse en alles wat er in deze periode is gebeurd. Zij verdienen een heel groot compliment en ik zie dit ook als de charme van de vereniging.

Je geeft aan dat je toe was aan een nieuwe stap.
Na 4 fantastische jaren bij Chevremont was ik toe aan een nieuwe uitdaging , en ik had afscheid willen nemen van CHevremont met een plek in de hoofdklasse alleen dat is jammer genoeg niet gelukt .  En weet je VV Chevremont is een deel van mijn leven geworden , ik ben er begonnen op de jeugd en nu mijn periode als trainer , ja ik wil ooit weer terug komen bij deze mooie vereniging.

Als je de beslissing hebt genomen  ga je  op zoek naar een nieuwe uitdaging.  
Klopt , Er waren een aantal mogelijkheden en ik heb ook diverse leuke en positieve gesprekken met verenigingen gehad. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Groene Ster omdat ik bij deze vereniging 4 fantastische jaren als speler heb meegemaakt. Ik ben er kampioen geworden en heb de beker gewonnen. Het is een mooie . warme club vol ambitie en het is voor mij ook bekend terrein , een mooie uitdaging!

Nu zal je bezig zijn met voorbereidingen van het nieuwe seizoen, drukke tijden ?
Ja maar dat ben ik gewend , toen ik werkzaam was bij de BVO zoals Roda JC was het ook 5 maal per week.  Maar dat weet ik maar mijn  prioriteit nummer een is en blijft mijn gezin en daarna het werk. We zijn al volop bezig met gesprekken en met planningen bij Groene Ster.

En dan de vragen van …

Karakter?

Ambitieus , ook vaak meegaand , het voor iedereen goed willen doen maar dit kan ook een valkuil zijn.
 
Levensmotto ?

Geniet van elke dag.

Bewondering voor ?

Mijn vrouw Melanie.

Spijt van ?

Nee eigenlijk nergens van.

Angst voor ?

Dat er iets ernstigs gebeurd met de mensen die ik liefheb.

Hobby`s ?

Toneel spelen en natuurlijk voetbal.
 
Ambities ?

Het maximale uit je werk en je hobby`s halen.

Carnaval of wintersport ?

Heel duidelijk Carnaval, Maurice is in 2005 stadsprins van Kerkrade geweest.

Slechte eigenschap ?

Het voor iedereen goed willen doen, ik kan moeilijk nee zeggen.

Schouwburg , boek of film ?

Schouwburg, mooiste herinnering is het stuk waar ik zelf in gespeeld heb, Het korte leven van Jan-Willem , hier is ook een film van gemaakt.

Avondje stappen of etentje ?

Tegenwoordig een etentje.

Bier, water of wijntje ?

Biertje.

Wie zijn Uw voorbeelden ?

Huub Stevens .

Krijg inspiratie van ?

Onze kinderen Finn en Sill.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Parachutespringen.

Wat is je ultieme doelstelling ?

Op een gezonde manier oud worden.

Tot slot waar zien wij je over 10 jaar ?

Gewoon weer hier met jou en praten over het verleden en leuke uitdagingen.

Dan praten we nog even na over de alledaagse dingen in het leven en uiteraard ook over de belangrijkste bijzaak van het voetballen, waarin hij aangeeft dat zijn vader ook bij Chevremont heeft gevoetbald en ook bij Roda Sport en zijn vader heeft jarenlang de contributie opgehaald bij de leden van Chevremont. Op de vraag of de traditie wordt voortgezet en zijn zonen ook bij Chevremont gaan voetballen antwoord hij lachend, zoals vele vaders , misschien , maar eerst moeten zij het zwemdiploma halen.

Dan nemen we afscheid van deze sympathieke persoonlijkheid en wensen hem veel succes!

TEKST EN INTERVIEW
HEIN SMITH.