Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Rene Smeets - Trainer VV Schaesberg!

Na vijf seizoenen actief te zijn geweest bij VV Schaesberg verlaat hij aan het eind van het seizoen de vereniging. De vereniging waar hij heeft gevoetbald en dus 5 seizoenen actief is geweest als trainer. Zijn nieuwe uitdaging voor het nieuwe seizoen wordt FC Hoensbroek. Vandaag zijn we te gast bij, Rene Smeets.

Wij worden heel hartelijk ontvangen door Rene en zijn charmante partner Nadja en kijken terug naar zijn trainersloopbaan. 

Wie is ?

Ik ben op 30 maart 1966 geboren in Schaesberg. Ik woon samen met mijn partner Nadja in Landgraaf en heb een dochter Laura en zij is 20 jaar.

In bezit van welke trainer diploma`s ?

Ik heb de trainersdiploma`s TC 3 en TC 2 en in mei van dit jaar ben ik gestart met de opleiding voor het diploma UEFA A in Zeist en een van mijn klasgenoten is Dirk Kuyt. Ik loop stage bij Roda JC onder 19 en hoop medio april 2018 mijn diploma te halen.

Bij welke verenigingen ben je actief geweest als trainer?

Ik ben begonnen als assistent van Rene Hofman bij MSP`03 , en we zijn toen kampioen geworden in de tweede klasse.

Vervolgens ging ik als assistent trainer Naar UOW`02  waar ik het tweede team trainde en assistent was van trainer Math Schaepkens , ook hier zijn we kampioen geworden.

En toen werd ik hoofdtrainer , begonnen bij VV Vijlen waar ik 2 jaar ben geweest voor mij een ideale vereniging om bij te mogen starten leuke tijd gehad en een periode titel gepakt.

Toen weer stapje hoger , 3 jaar trainer geweest bij Simpelveld een mooie goed georganiseerde vereniging. Het hoogste wat ik met Simpelveld bereik heb is een 2e plaats in de 3e klasse en we misten door doelsaldo een promotie.

Dan 1 jaar trainer bij Kerkrade West in de 3e klasse , dat was echt een uitdaging . Ik kreeg als trainer te maken met het feit dat een groot deel van de selectie was vertrokken, bestuur zat ermee in hun maag zij hadden mij aangetrokken niet wetende dat zoveel spelers zouden vertrekken. Voor mij werd de uitdaging alleen maar groter. We hebben ons team aangevuld met groot aantal jeugdspelers van de A jeugd en zijn van start gegaan, En weet je , het lukte ons om een periode titel te pakken hoe mooi is dat ?

Ja en toen werd ik benaderd door mijn grote liefde VV Schaesberg waar ik in de jeugd en op het eerste gevoetbald had. Zij wilde mij als trainer hebben ook doordat we met eigen jeugd spelers bij Kerkrade West is moois gepresteerd hadden. VV Schaesberg had en heeft een grote en goede jeugdafdeling en hun doelstelling was om zoveel mogelijk met eigen jeugd door te gaan en die ambitie had ik ook. Dus was de kogel snel door de kerk. En nu vijf jaar later bestaat het team uit veelal spelers uit eigen vereniging  en hebben wij 4 periode titels gehaald kampioen geworden in de 2e klasse , spelen we nu dus in de 1E klasse en hadden wij ons geplaatst voor de voorronde van de Amstelcup.

Het leuke is dat ik de eerste trainer was die sinds de fusie van VV Schaesberg die een kampioenschap heeft behaald

Wanneer kwam bij jou het moment dat je de beslissing nam dat je toe was aan een nieuwe uitdaging ?

Gedurende dit seizoen. Je merkt dat sommige zaken automatismen werden. Alles gaat zoals het gaat. De afstand tussen trainer en speler is in de loop van de vijf jaar kleiner geworden. Soms zag ik spelers als vrienden. En we hebben met z`n allen de doelstelling die we vijf jaar geleden hadden bereikt. Er staat een team met veelal spelers uit eigen vereniging, waarmee we mooie resultaten behaald hebben. We spelen in de 1e klasse , hebben prijzen gepakt ,periode titels , kampioenschap, voorronde Amstelcup en vooral heel veel plezier met elkaar gehad . Dus als je de 5 jaar de revue laat passeren fantastisch maar als je de bovenstaande punten leest , was mijn beslissing dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging! En ja het was mijn eigen beslissing.

Je werd gezien als een kind van de vereniging VV Schaesberg , je hebt er gevoetbald en nu vijf jaar gewerkt als trainer, hoe kijk je hier op terug ?

Ik ben als spelertje begonnen bij deze vereniging , gevolgd door periode als speler van het 1E team en nu sluit ik een prachtige periode van 5 jaar als trainer bij VV Schaesberg af. Maar alten we bij het trainerschap houden , ik was de eerste trainer die een 3 jarig contract kreeg. De filosofie van de vereniging sloot aan op mijn filosofie , zoveel mogelijk inpassen van eigen jeugd. We hebben gezamenlijk met bestuur plan van aanpak gemaakt en in de eerste drie jaar heb ik naast het eerste team ook de A jeugd getraind zodat er een lijn was tussen de senioren en de jeugd, en dat is gelukt kijk maar waar we staan ! Deel van de spelers van de huidige selectie heb ik getraind bij de A jeugd de overige spelers zijn afkomstig van VV Schaesberg en we spelen in de 1E klas. Voor mij is deze afgelopen 5 jaar een geweldig mooie periode geweest.

VV Schaesberg is voor mij ?

Thuis komen , ik bewaar bij deze vereniging mooie herinneringen , heb hier vrienden. Deze vereniging loopt als een rode draad in mijn leven , hier ben ik op gegroeid , was jeugdspeler, speelde op het 1E en nu 5 jaar hoofdtrainer. Hoe mooi is dat. VV SCHAESBERG ZIT IN MIJN HART EN IK BEN VOOR EEUWIG MET DE CLUB VERBONDEN !

Hoe zou je je willen omschrijven als trainer ?

Gedreven , een trainer die graag met jeugd werkt. Maar ook trainer van de dialoog , ik heb altijd overleg met de groep over mijn ideeën want zij moeten die uitvoeren. Als trainer en als mens ben ik toegankelijk. Sta ook open voor voorstellen van anderen. En als laatste ik ben coöperatief , ik heb heel prettig samen gewerkt met mijn assistent Tim Zuidersma

Toen je begon als trainer had je een carriere planning ?

Ja , ik wist wel welke weg ik wilde bewandelen . Ik ben begonnen als assistent trainer , vervolgens werd ik hoofdtrainer in de 4E klasse toen trainer in de 3E klasse dan naar de 2e klasse en nu ben ik trainer in de 1E klasse.

En om de laatste stap te zetten naar de top van het amateurvoetbal ben ij naar de cursus UEFA A in Zeist gegaan. Zodat als ik het diploma heb gehaald binnen het amateurvoetbal overal als trainer aan de slag kan gaan en niet afhankelijk ben of ik wel bevoegde diploma heb.

Waren er nog meer verenigingen die naar je diensten geïnformeerd hebben ?

Ja en zonder arrogant te willen overkomen , dat gebeurt wel elk jaar. Maar FC Hoensbroek was concreet , het waren prettige gesprekken , de structuur is er goed. Kortom ik heb een goed gevoel aan deze nieuwe uitdaging.

Wat weet je van je nieuwe vereniging FC Hoensbroek ?

FC Hoensbroek is een mooie stabiele vereniging , heeft een goede organisatie , een duidelijke visie die aansluit op mijn visie. Goede jeugdafdeling die op niveau spelen. Mooie accommodatie , spelen ook met het 1E team in de 1E klas. Ja, ik verheug me op deze nieuwe uitdaging.

Kerstmis betekent voor mij ?

Een periode waarin we het jaar afsluiten. En dat doe ik met de mensen waar ik omgeef . En uiteraard een gezellig samen zijn.

Om de mensen je nog beter te leren kennen , nu de vragen van …

Karakter ?

Eigenwijs , sociaal , zorgzaam en ongecompliceerd.

Levensmotto ?

Ik heb veel mensen in mijn omgeving die tegenslagen en ziekte hebben ef hebben meegemaakt. Het is misschien een clichë maar geniet van elke dag het kan zo afgelopen zijn.

Bewondering voor ?

Mijn ouders , mijn moeder is 91 jaar en mijn vader is 87 jaar. Zij wonen nog steeds zelfstandig . Vind ik klasse , ik hoop ook om op deze wijze zo`n leeftijd te mogen bereiken.

En voor mijn dochter Laura hoe zij is omgegaan en omgaat met een moeilijke periode in haar leven. Chapeau! Een van de mooiste momenten voor mij op zondag is : als mijn vader mij 10 minuten na elke wedstrijd even belt om te vragen hoe het gegaan is.

Spijt van ?

Nee , nergens ik sta nog steeds achter mijn beslissingen.

Angst voor ?

Dat een van mijn naasten of ik getroffen wordt door een ernstige ziekte !

Hobby`s?

Lijkt mij duidelijk , dat is voetbal een hobby die ik voor 100% uitoefen.

Ambities ?

Om op hoog mogelijk niveau te trainen , en dat spelers zich mij herinneren als trainer .

Carnaval of wintersport ?

Geen van beiden , wij hebben niets met carnaval en ook niet om in de koude te zijn. Nee geef ons maar een steden trip, lekker toch.

Slechte eigenschap ?

Eigenwijs , ik probeer alles tot in de perfectie te doen maar dat lukt niet altijd.

Schouwburg , boek of film ?

Film , maar dan wel thuis lekker op de bank.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje , lekker met z`n tweeën naar de Griek en na het eten als het nog gaat drankje drinken, Gezellig.

Bier , water of wijntje ?

Baco of sambuca dat zijn mijn drankjes.

Wie zijn je voorbeelden ?

Johan Cruijff.

Krijg inspiratie van ?

Om mensen om mij heen gelukkig te maken , dan ben ik ook gelukkig.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Met mijn vriendin Nadja een verre reis maken naar een heel rustig eiland.

Ultieme doelstelling ?

Om als trainer op het hoogste amateur niveau trainer te zijn . Kan in Nederland maar buitenland is ook een uitdaging en dat gaat ook gebeuren ?

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

Nog samen met mijn liefde Nadja en uiteraard nog steeds op de velden als trainer.

Dan volgt er nog een leuke nazit vol met anekdotes van Rene die hij mee gemaakt heeft als speler en als trainer. Wat opvalt is zijn humor en zijn leuke manier van vertellen , dus het was lachen. Maar Rene is ook een persoon die duidelijke doelen gesteld heeft en er ook echt voor gaat. Neem nu opleiding diploma UEFA A in Zeist is geen gemakkelijke opgave.

In onze interviews wordt hij vaak genoemd door spelers die hem een goede trainer vinden en een top gozer. Hij is een man die gemakkelijk contacten maakt. Kortom een mooi mens ! We wensen Rene en Nadja prettige feestdagen en al het goeds voor de toekomst. Dank voor de prettige en hartelijke ontvangst en we sluiten af met een spreuk van Rene: MIJN VRIENDIN NADJA IS MIJN LEVEN !  

Tekst en interview
HEIN SMITH