Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Roger van Eijk (trainer KCC ’13) - ‘Dat deed en doet nog steeds veel pijn!’

Onze gast heeft iets weg van Huub Stevens , niet alleen zijn uiterlijk maar ook verbaal, hij is eerlijk en recht voor z`n raap en houd van discipline ! Hij is trainer bij de  5E klasser KCC`13  uit Heerlen en dit vind hij heerlijk. Dat is een club naar zijn hart , ook no nonsens mensen, men zegt wat men denkt , maar staan voor 100% achter hun cluppie en tijdens de wedstrijden gaat men er 100 procent voor . Dat is waar onze gast zich goed bij voelt , precies zijn karakter , niet zeuren maar werken en het belang van de vereniging uitdragen en na afloop van de wedstrijd met z`n allen lekker de 3E helft vieren en genieten. 

Onze gast: Trainer Roger van Eijk. 

Wie is Roger van Eijk? 

Ik ben Roger van Eijk en ik ben geboren op 17-01-1962 in Heerlen. Ik ben 32 jaar getrouwd met mijn echtgenote Marie. Marie en ik hebben twee kinderen , twee zoons , Kay van 29 jaar en Collin van 25 jaar. Twee kleinkinderen Milan is 2 jaar en Liv van 7 weken en Kay en Jill zijn de trotse ouders van de twee spetters. En wij , Marie en ik , zijn trotse en blijde oma en opa. 

Je opleidingen ? 

Lagere school in de Heerlense wijk Nieuw Einde en middelbaar onderwijs in Born en België waqar mijn ouders zijn gaan wonen. 

Maatschappelijke carrière ? 

Ik ben al 38 jaar woningstoffeerder. Ik had niet veel zin meer in school en mijn vader was er zo klaar mee. De dag nadat ik van school ging ben ik gaan werken in het bedrijf van mijn ouders , zij hadden een woningstoffeerderij. Dus met papa mee, en weet je , ik heb er nog geen dag spijt van gehad ! 

Gevoetbald bij ? 

In de jeugd begonnen bij Armada vervolgens in België bij het bekende Thor Waterschei bij de UEFA jeugd. Toen mijn ouders weer terug zijn gekeerd in Heerlen heb ik gespeeld bij Nieuw Einde – RKSNE die zijn samen gegaan onder de naam NEC`92, daar heb ik ook nog gespeeld . Ik ben tot op de dag van vandaag nog steeds lid van NEC`92 en dit al 33 jaar. Naast voetballer ben ik er ook vice-voorzitter en trainer geweest en zat in allerlei commissies .  

NEC`92 IS MIJN CLUPPIE EN ZAL DIT OOK ALTIJD BLIJVEN ! 

Och , ik zou het bijna vergeten, ik heb ook nog 1 jaartje bij Huskense Boys onder de lat gestaan.

En dan volgen leuke anekdotes over het veld waar ook weleens koeien opstonden, maar waar hij het ook leuk gehad heeft en dan noemt hij de spelers van Huskense Boys keurig bij naam op.
 

De leukste herinneringen aan een vereniging ? 

Zoals ik reeds gezegd heb zijn dat Nieuw Einde , RKSNE en NEC`92. Waar ook onze beide jongens zijn begonnen met voetballen. En nu voel ik mij erg thuis bij KCC`13 waar ik trainer ben. 

Van welke trainer heb jij als speler geleerd ? 

Eigenlijk heb ik van iedere trainer wel iets opgestoken. Enkele namen , in België kreeg ik te maken met de bekende Cor Brom , man daar keek ik tegen op. Wat ik van hem nog goed herinner is de whisky lucht die permanent om hem heen hing. De gedrevenheid van Paul Bisschops en Jan Smeets alsook hun oefenstof . Andere trainers waar ik wel iets van opgestoken heb zijn , Leo Beerendonk, Jo Quadvliegen Bub Becholtz. 

En dan wilde je trainer worden wanneer was dit ? 

Ik wilde eigenlijk altijd al trainer worden, naast dat ik in het eerste in het doel stond trainde ik ook jeugdteams. E met veel plezier , ik was en ben een trainer van de discipline en ik wil dat mijn spelers de vereniging waarbij zij spelen ook positief naar buiten uitdragen. Man machtige tijd gehad bij de jeugd. Van de jeugdteams die ik getraind heb zijn er in totaal 5 jeugd spelers door gestroomd naar Roda JC en mijn zoon , die keeper was , ging naar Fortuna Sittard.  

En hoofd trainer dat kwam later want er was weinig tijd over , ik werkte , stond op het 1E team in het doel en trainde de jeugd. Daarnaast keepten mijn zonen Kay bij  Fortuna Sittard en Collin bij de jeugd van Roda JC. Dus ik moest ze naar de trainingen brengen en als het even kon ook de wedstrijden van hun met mijn vrouw gaan kijken. Dus vul maar in, even naar Heerenveen . Er was geen tijd voor trainers cursus te volgen. Later was die tijd er wel , de jongens hadden hun rijbewijs gehaald dus het halen en brengen was een heel stuk minder.  Ik kreeg van NEC`92 het fantastische voorstel om op hun kosten het trainers diploma 3 te gaan halen wat ik ook heb gedaan. 

Wanneer ben je als trainer gestart en bij welke vereniging ? 

Ik was nog bezig toen de trainer Rene Collin ontslagen werd en de mensen bij NEC`92 mij vroegen om samen met Rene Sormani de trainers taken over te nemen en dat hebben we gedaan. Het team stond mee onderaan , en na wat omzettingen in het team is het ons gelukt om een periode titel te pakken , wij bleven zeven wedstrijden achter een ongeslagen , en het seizoen daarop eindigden we in de middenmoot. Toen ben ik begonnen aan mijn 2E volle seizoen bij NEC`92 , we kenden een stroeve start en na enkele wedstrijden kreeg ik te horen dat ik per direct was ontslagen , dat was voor mij , vereniging man in hart en ziel , een enorme klap. Mijn club , mijn NEC`92 , zette mij op straat. 

Dat deed en doet nog steeds heel veel pijn ! Ik zal dit nooit vergeten. 

En dan ? 

Dan pak je de draad weer op en begin je met solliciteren. Op een gegeven moment werd ik benaderd door Ton Janssen van KCC`13 voor een gesprek met het bestuur en dat verliep goed. Daarna was er nog een gesprek met de selectie en niet lang daarna kreeg ik bericht dat men mij als trainer wilde hebben. 

Je eerste seizoen bij KCC`13 zit erop hoe kijk je hierop terug ? 

We zijn goed van start gegaan , we speelden goed en verzorgd voetbal . Tot de winterstop toen aantal dragende spelers , Desly Krewinkel- Sandy Janssen – Achmed Elmoudden – Kevin Loos en Wouter Mannens , voor langere tijd uitvielen met blessures. We zijn in de middenmoot geëindigd . We hebben een hecht team dat blijkt ook wel want tot op de dag van vandaag heeft pas 1 speler aan gegeven de vereniging te zullen verlaten en krijgen wij enkele spelers bij. Dat zegt voor mij genoeg. 

Leuk is dat ons 2E team dat onder leiding staat van Bernard Beusen kampioen is geworden. Een puike prestatie van zijn staf en het team. Ik kan heel goed met hem samenwerken , hij is ook in bezit van trainers diploma TC3 , niet alleen als trainer maar ook als mens. Gelukkig blijven Bernard en ik volgend seizoen ook samenwerken. 

Je vroeg naar de vereniging. Dat is voor mij net een familie, niet alleen de spelers maar ook het bestuur maar ook alle vrijwilligers ongelooflijk wat deze mensen voor een werk verzetten. Je ziet hun betrokkenheid bij deze vereniging. Namen noemen dat doe ik niet ,maar neem van mij aan dat het er velen zijn. De vereniging maakt stappen niet alleen bij de senioren maar ook bij de jeugd. Organisatorisch is men bezig met uitbreiden van bestuur en men heeft nog enkele vacatures die we hopelijk op korte termijn kunnen invullen. Conclusie , ik voel mij als een vis in het water bij KCC`13 ! 

Onlangs hebben de spelers geld bij elkaar gelegd een feest avond georganiseerd en daarbij hebben zij ook de vrijwilligers en sponsoren uitgenodigd om hen op deze wijze te bedanken. 

Even iets anders , hoe zou jij jezelf omschrijven als trainer ? 

Ik ben rechtlijnig , houd van discipline en heb mijn opvattingen over hoe we moeten spelen en daar wijk ik niet snel van af. Ik ben een trainer die staat midden in de groep, ga ook de dialoog aan met de spelers maar uit eindelijk ben ik degene die de beslissingen neem . Ik houd van duidelijkheid. 

Dan naar je zonen Kay en Collin , beide zijn net zoals je was doelverdediger ? 

Ja , mooi toch , maar de keepers kwaliteiten hebben zij zeker niet van mij. Zij zijn stukken beter en dat is toch prachtig. Beiden hebben opleiding gehad bij betaald voetbal organisaties Fortuna Sittard en Roda JC . Kay is nog reserve geweest bij Roda JC 1 . Collin heeft zelfs in de eredivisie gespeeld bij Roda JC en Jupiler bij MVV. 

Kay keept bij FC Hoensbroek , is ook aanvoerder en is nadat ze vorig jaar gepromoveerd zijn naar de 2E klas , dit seizoen kampioen geworden en spelen volgend seizoen voor het eerst in de 1E klas. 

En Collin gaat een nieuwe uitdaging aan bij EHC in de hoofdklasse. 

Thuis , thuis praten we uiteraard over het keepers vak. Ik kan ze niet aan het werk zien op zondag middag maar mijn vrouw Marie gaat wel regelmatig kijken. 

Ja ik ben trots op deze twee gasten !! 

Dan de vragen van … 

Karakter ? 

Ik ben een gevoel mens , kan opvliegend zijn maar ook goed relativeren. 

Levensmotto ? 

Leef van dag tot dag en geniet van het leven. 

Bewondering voor ? 

Voor mijn vrouw Marie, zij heeft altijd achter mij gestaan , ook als speler maar zeker als trainer. En de wijze waarop zij onze zonen mede heeft opgevoed, klasse! 

En ik heb een enorme bewondering voor de mensen die werken in de zorg. 

Spijt van ? 

Na tijdje denken , nee eigenlijk heb ik nergens spijt van of het moet zijn dat ik misschien als keeper bij een vereniging in hogere klasse had moeten proberen. 

Angst voor ? 

Voor de dood ! Of dat er iets met mijn vrouw, kinderen en hun partners of onze kleinkinderen zal gebeuren. 

Hobby`s ? 

Voetbal , darten en kaarten. 

Ambities ? 

Als je bedoelt het halen van nog meer trainer diploma`s nee die ambities heb ik niet. Ik ben tevreden over de vereniging waar ik nu trainer ben, is mijn wereld een echte buurt vereniging en natuurlijk heb ik de ambitie om maximaal te presteren bij KCC`13. 

Carnaval of vakantie ? 

Heel duidelijk, voor mij hoeft carnaval niet  . Nee lekker op vakantie met mijn vrouw Marie dat is het voor ons. 

Slechte eigenschap ? 

Zijn er twee : roken en het opvliegend zijn. 

Schouwburg , boek of film ? 

Boek, biografieën van sportmensen. 

Avondje stappen of avondje eten ? 

Etentje met mijn vrouw Marie . Voor het stappen daar ben ik te oud voor en bovendien geniet ik elke vrijdag avond na de training van mijn potje bier samen met de mensen en spelers van KCC`13. 

Bier , water of wijntje ? 

Biertje. Jupiler! 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Mijn ouders en schoonouders , voor de wijze waarop zij ons hebben opgevoed. 

Ik krijg inspiratie van ? 

Om te werken met jonge talent volle spelers. Dat heb ik bij NEC`92 gedaan , en dan noemt hij het voorbeeld van Mitch Kok die hij onder zijn hoede had bij NEC`92 en die bij hem kwam met de vraag dat LHC hem wilde hebben ik heb hem het eerlijke advies gegeven dat hij dit moest doen en niet ten koste van alles de speler heb willen behouden voor de vereniging. Ook bij KCC`13 hebben we enkele talentvolle jonge spelers rond lopen. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Samen met mijn vrouw een cruise maken. 

Ultieme doelstelling ? 

Prijzen pakken met KCC`13 . 

Waar zien we je over 10 jaar ? 

Ik hoop als trainer op de velden , en dat ik naar mijn kleinzoon kan gaan kijken of misschien ben ik wel  trainer van hem , lijkt me leuk want ik heb ook mijn beide zonen getraind. En dat we gezond blijven , maar dat wens ik iedereen toe. 

Dan is het interview ten einde, een interview met een no nonsens mens, eerlijk en recht uit . Iemand die je blind kunt vertrouwen. Wij wensen hem veel succes met alles wat hij nog gaat doen in zijn leven. 

Tekst en interview   
HEIN SMITH