Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Simon Wagner en Richard Bessems (RKMVC Mechelen)

 

Behalve dat ze elkaar goed kennen en zich verbonden voelen met Epen en Mechelen, hebben Simon Wagner en Richard Bessems nog iets gemeen: ervaring als keeperstrainer. Simon verzorgt nog steeds keeperstrainingen, Richard op dit moment niet, maar het is goed mogelijk dat hij dit in de toekomst wel weer gaat doen. Nu even niet, want hij heeft voor het hoofdtrainerschap gekozen. Eind januari van dit jaar werd zijn contract bij RKMVC Mechelen verlengd. Voor hem is het mooi dat de technische staf van de selectie wordt uitgebreid met een keeperstrainer. Eén keer raden wie dat is: juist, Simon Wagner. De redactie van In de Wandelgangen had een gesprek met deze twee ambitieuze mannen. 

Leeftijd Simon:

28 jaar

 

Leeftijd Richard:

50 jaar

 

Burgerlijke staat Simon

Ik heb een vriendin, Nadine

Burgerlijke staat Richard

Getrouwd met Nicole en we hebben 1 zoon Kjell, en 1 dochter Lynn.

 

Woonachtig in:
Simon: Epen, maar ik ben geboren in Veldwezelt (B).
Richard: Vaals

 

Wat doe je voor werk?

Simon: Goh, ik heb meerdere beroepen. Ik werk twee dagen per week in kledingzaak Vossen Fashion in Tongeren en Hasselt. Daarnaast ben ik vertegenwoordiger voor Elite Sport Keepershandschoenen. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop in de Benelux en de sponsoringcontracten voor prof- en amateur keepers. Omdat ik zelf keeper ben, weet ik hoe belangrijk goede keepershandschoenen zijn. De handschoenen van Elite Sport kan ik van harte aanbevelen. Ha ha, een beetje reclame maken mag toch he?’

Verder zijn Nadine en ik sinds begin van dit jaar mede-eigenaar van Hoeve de Eik in Epen, samen met Jan Pincakers. Dit complex bevat zes appartementen die vast verhuurd zijn. Drie andere appartementen zijn bedoeld voor vakantieverblijf.

Hoeve de Eik beschikt ook over een gigantisch panoramaterras met een prachtig uitzicht op het heuvellandschap. Vanwege Corona is het terras nu nog gesloten. Daarnaast is er ook nog een ijssalon. Deze gaat 28 mei (Pinksterweekend) open. Meer informatie vind je op www.hoevedeeik.com .

Richard: Accountmanager bij Everest Export

 

Jullie hebben allebei voor RKMVC Mechelen gekozen? Waarom?

Simon. Ik ben gevraagd door Richard en door de club. Dat Nadine en ik sinds januari van dit jaar eigenaar zijn geworden van Hoeve de Eik in Epen, zal hebben meegespeeld. Ik ben dan weliswaar niet geboren in Epen of Mechelen, maar heb er nu wel een zaak. Dat ik keeper ben, was ook bekend, dus 1 en 1 is 2.

Bij RKMVC Mechelen ga ik keeperstrainingen verzorgen voor zowel jeugdelftallen als de senioren.

Richard: RKMVC Mechelen is een club met mogelijkheden. De club beschikt over een jonge spelersgroep met allemaal eigen jongens van Mechelen en Epen. We hebben een mooi complex met goede trainingsfaciliteiten. Ik vind het een uitdaging om in mijn geboortedorp ook sportieve resultaten te halen en zowel spelers als team te ontwikkelen, samen met de technische en medische staf.

Verder wil ik graag benadrukken dat de club en ik blij zijn dat Simon als nieuwe keeperstrainer bereid is om onze “oude” keeperstrainer Eric Strufer, die aangegeven heeft na dit seizoen te stoppen, op te volgen. Eric heeft dit met veel plezier en passie een aantal jaren bij RKMVC gedaan. De club wil hem daar dan ook heel hartelijk voor bedanken.

 

Bij welke club(s) heb je voorheen gespeeld?

Simon: KRC Genk Jeugd, MVV, EVV, VV Eijsden en Minor Nuth. Ik was 15 jaar en zes maanden toen ik toegevoegd werd aan de selectie van MVV. Ik heb daar tot mijn achttiende gespeeld. Op dit moment keep ik FC Germania Teveren.’

Richard: Als speler ben ik uitgekomen voor RKMVC, De Ster, VV Eijsden, Rood-Groen, VV Keer, Fortuna Sittard.

Als Trainer was ik werkzaam bij Rood-Groen, VV Wijlre, RKVV Vijlen, RKMVC. Als keeperstrainer heb ik gewerkt bij Fortuna Sittard, Roda JC, Guangzhou Evergrande (China)

 

Wie is volgens jullie op dit moment in de Eredivisie de beste keeper en waarom?

Simon: Ik kies voor Robbin Ruiter omdat hij al jaren met handschonen van Elite Sport keept.

Richard: Andre Onana van Ajax. Hij heeft uitstraling, beheerst zijn doelgebied en is atletisch.

 

Deze vraag is voor Richard

RKMVC Mechelen stond op een derde plek toen de competitie door Corona werd stilgelegd. Hoe kijk je daar nu op terug?

De vraag is natuurlijk: hoe zou het verloop van de competitie zijn geweest als we hadden kunnen doorspelen? Iedereen moest nog tegen elkaar, dus spannende en uitdagende wedstrijden genoeg. Ik heb wel begrip voor het besluit van de KNVB en vind het dan ook de beste oplossing, Zijn natuurlijk altijd gevallen die het besluit even moeilijk maken als je bijvoorbeeld een aantal punten los staat op een 1e plek, maar gezondheid gaat boven alles. En natuurlijk missen we het samen trainen en voetballen allemaal.…….

 

De periode tussen 2 seizoenen is nog nooit zo lang geweest als nu. Hoe bereiden jullie je voor op het nieuwe seizoen?

Simon: Ik ga twee keer per week hardlopen. De ene keer een rondje van 10 a 12 kilometer, en de andere keer een kleiner rondje van 5 a 7 kilometer. Daarnaast stap ik 1 keer per week op de fiets voor een rit van 70 a 100 kilometer. Ik moet wel fit blijven, want in Duitsland bestaat de kans dat de huidige competitie alsnog wordt uitgespeeld. Dat zou dan in de periode tussen juni en september moeten gebeuren. De geleerden zijn zich daar nu over aan het beraden. Kortom, niets doen is geen optie, want er is een kans dat we over een paar weken weer volop aan de bak moeten.
Richard: ‘We hebben voor de jongens een trainingsschema opgesteld. Zo proberen we ze om een beetje flit te blijven. Hopelijk mogen ook wij dadelijk weer wat op het veld gaan doen, in kleine groepjes.

 

Moet RKMVC Mechelen het vooral van de  eigen jeugd hebben of komen er ook voetballers uit omringende dorpen bij jullie spelen?

Simon: Ik ken de club nog niet zo goed, maar ik weet wel dat men het liefst met spelers uit de eigen jeugd speelt.   
Richard: Het is vooral werken met onze eigen jeugd uit Mechelen en Epen. Er is wel een samenwerking met VV Partij, en de oudste jeugd ook nog met Vijlen/Rood-Groen.

 

Wat zijn de ambities of verwachtingen voor komend seizoen?

Simon: Ik zou het prachtig vinden als we kampioen kunnen worden. Dit jaar had eigenlijk het 100-jarig jubileum gevierd moeten worden, maar dat is nu uitgesteld naar volgend jaar. Hoe mooi zou het dan zijn als we dit kunnen combineren met een kampioenschap? Ik heb in het verleden bij SV Minor gespeeld. We werden kampioen in het jaar dat de club haar 100-jarige bestaan vierde. Ik heb dus zelf ondervonden dat een kampioenschap extra cachet geeft aan zo’n jubileum.’

Richard: De club RKMVC heeft dit jaar het 100-jarig jubileum en het zou natuurlijk heel mooi zijn om dan voor de prijzen mogen mee te spelen, maar het ontwikkelen van onze jonge spelers en het team blijft zeker ook van belang en ook weer jeugd die er aan zit te komen hierin mee te nemen.

 

Maak een keuze. Trainer zijn van een dorpsclub of trainer zijn bij een club in een stadwijk

Simon: Ik denk dat ik voor een club in een stadswijk kies, omdat ik best ambitieus ben.

Richard: Kan allebei.

 

In hoeverre is het (amateur)voetbal veranderd in de afgelopen 10-15 jaar?

Simon: Ik ben pas 28 jaar, maar heb toch al de nodige ervaring opgebouwd. Zodoende kan ik hier over zeggen. Ik denk dat de huidige generatie jonge spelers een andere mentaliteit hebben dan 10 jaar geleden. Daarmee bedoel ik dat ze minder gemakkelijk iets accepteren. Ze hebben al snel een weerwoord. Er is minder respect voor de oudere, ervaren speler. Postief is de ontwikkeling rondom het voetbal: meer technische hulpmiddelen, meer mogelijkheden om onder de juiste omstandigeheden te werken.

Richard: Sneller, meer technische hulpmiddelen, andere interesses, beleving.

 

Eens of oneens: de KNVB moet terug naar maximaal 12 ploegen per klasse. Dan speel je maximaal 24 competitiewedstrijden, waardoor er in januari en februari (als er veel afgelastingen zijn) winterstop kan zijn.

Simon: Twaalf ploegen vind ik wat weinig, maar ik snap wel goed waarom mensen dit vinden. Een iets langere winterstop zou kunnen volgens mij, want er kan in mei en juni ook nog volop gevoetbald worden.

Richard: Oneens, ik speel het liefst zo vaak mogelijk. Zijn ook veel kunstgrasvelden. Maar winterstop zou gewoon moeten kunnen in januari en februari. Kunnen makkelijk door voetballen tot eind juni.

 

Hoe blijf je op de hoogte van het amateurvoetbal? Bijvoorbeeld de Limburger, IDW, Facebook?

Simon: Vanwege mijn werkzaamheden voor Elite Sport Keepershandschoenen moet ik goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in voetballand. Ik houd me op de hoogte via Het Belang van Limburg, IDW, sociale media en andere voetbalwebsites in Belgie en Duitsland.

Richard: IDW, sociale media, krant.

 

Als je iets zou mogen veranderen aan de website IndeWandelgangen, wat zou dat dan zijn?

Simon: Ik vind het prima zoals het nu is. Misschien nog iets rustiger en overzichtelijker.
Richard:
Ik vind het een mooie site voor het amateurvoetbal, hoop dat het nog lang mag bestaan. 

 

Enkele voetbalvragen 

Wie is jouw favoriete speler/keeper aller tijden?

Simon: Thibaut Courtois.

Richard: Edwin v.d. Sar

 

Van Welke Nederlandse club ben je fan?

Simon: ik ben niet fan van een specifieke club. De club die het beste speelt in een seizoen, mag kampioen worden.

Richard: Niet een club speciaal, voetbal in het algemeen, en hoop dat alle Nederlandse clubs zich Europees kunnen profileren.

 

Van Welke buitenlandse club?

Simon: Eigenlijk hetzelfde antwoord als bij de vorige vraag.

Richard: Meerdere. 

 

Roda JC, MVV of Fortuna Sittard?

Simon: Dat is een gemakkelijke vraag: als oud-speler zeg ik natuurlijk MVV.

Richard: Ik gun ze alle drie het allerbeste. 

 

Tot slot enkele persoonlijke vragen

 

Frisdrank, bier of wijn?

Simon: Frisdrank

Richard: Radler

 

Koffie of thee?

Simon: Koffie

Richard: Thee

 

Favoriete tv-programma

Simon: Ik kijk zelden of nooit TV, maar Netflix

Richard: Sport in het algemeen 

 

Favoriete radiozender?

Simon: L1

Richard: Q Music 

 

Van welke muziek houd je?

Simon: van alles wat.

Richard: Van alles 

 

Hobby’s

Simon: Alleen voetbal. Ik heb geen tijd voor andere hobby’s.

Richard: buiten voetbal, wandelen. 

 

Met welke Nederlander zou je weleens een dag willen ruilen?

Simon: Premier Mark Rutte

Richard: John Achterberg (Keeperstrainer bij Liverpool) 

 

Uit eten, avondje buiscoop of op stap in het cafe?

Simon: Uit eten.

Richard: Stundje Johnny (Cafe de Paardestal, Mechelen) 

 

Favoriete vakantiebestemming

Simon: Ibiza

Richard: Oostenrijk,  Spanje, Portugal. 

 

Favoriete eten

Simon: Italiaans

Richard: Pasta’s

 

Heren hartelijk dank voor dit gesprek en namens In de Wandelgangen heel veel succes gewenst volgend seizoen bij RKMVC Mechelen. 

Helmi van Nuil