Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Interview met Tayeb Labyed – Trainer van Zwart Wit ’19 uit Eys!

Onze gast kan terug kijken op een imposante loopbaan als voetballer. Hij speelde op het hoogste niveau bij de amateurs en was een zeer begaafde speler. Bij de volgende verenigingen was hij als speler actief : Nieuw Einde – SNE – Limburgia – VV Waubach – Heilust en SuS Herzogenrath ( Duitsland )  . Bij deze verenigingen behaalde hij mooie resultaten zoals het winnen van de Nederlandse beker voor amateurs door in de finale te winnen van Urk en hij tweemaal scoorde. 

Na zijn voetbal carrière ging hij aan de slag als trainer , zijn trainer diploma heeft hij behaald in Duitsland. Hij mag als trainer in Duitsland trainen tot de oberliga en in Nederland tot en met de 2E klasse. Hij gaat komend seizoen voor het 5E seizoen als trainer verder bij Zwart Wit `19 uit Eys en de afspraak is dat hij trainer blijft tot 2019, het jaar dat Zwart Wit`19 100 jaar bestaat ! Hier een interview met: TAYEB LABYED! 

Wie is Tayeb Labyed ?  

Ik ben geboren op 15 september 1963, dus ik word over enkele maanden 54 jaar. Volgende maand ben ik 30 jaar getrouwd met Diana en samen hebben wij twee dochters , Naomi is 26 jaar en Zina, zij wordt volgende week 23 jaa. Ze wonen allebei nog thuis. Dus komende maanden zijn er aantal feesten in huize Labyed. 

Opleidingen ?  

Lagere school heb ik gevolgd in Heerlerheide , daarna de MAVO Sint Vincentius à Paulo en vervolgens de HAVO  op het Rombouts college. 

Ik ben toen gaan werken , was bezig met voetbal en gaf les in Taekwando. In de 10 jaar werkzaam als Penitentiaire inrichtingswerker binnen de P.I. de Geerhorst heb ik mijn MBO en HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening  aan de Hogeschool Zuyd te Sittard behaald. 

Maatschappelijke loopbaan ?   

Op  1 september 1989 ben ik gaan werken bij de Geerhorst in Sittard en precies 10 jaar later op 1 september 1999 bij Bureau Jeugdzorg waar ik nog steeds werk. Een van mijn huidige taken is implementatiemanager Integrale Aanpak Wijkgericht Werken , waarin ik gemeentes adviseer en help met het opstarten van de werkzaamheden rondom overlast. Binnen de gemeente Kerkrade is dit inmiddels gerealiseerd en ben nu bij gemeente Simpelveld aan de slag, naast mijn reguliere bureau jeugdzorg werkzaamheden. 

Dan volgt een verhaal over zijn werk en dat hij iemand is die waarde hecht aan normen en waarden, die zijn heel belangrijk voor hem! Ook zijn echtgenote Diana werkt al 18 jaar bij de Geerhorst als penitentiaire inrichtingswerkster. En als we het thuis over werk praten dan begrijpen wij waar het over gaat. 

Tayeb: ‘Respect wat je geeft , krijg je ook terug!’ 

Dan naar het sportieve bij welke verenigingen ben je actief geweest als trainer ? 

Ik heb mijn trainers diploma in Duitsland gehaald waar ik ook begonnen ben als speler-trainer en vervolgens als trainer bij SuS Herzogenrath. Hierna ben ik 2 jaar aan de slag geweest bij VFJ Laurensberg. Daarna bij de vereniging Weltania alwaar ik vijf en een half jaar gewerkt heb om vervolgens aan de slag te gaan bij Kerkrade West waar mee ik promoveerde van de 3e  naar de 2e  klas. Een korte periode bij RKTSV en nu begin ik aan mijn 5e  seizoen bij Zwart Wit `19. 

Bij welke verenigingen waar je trainer was heb je een goed gevoel over gehouden ? 

Laten we het over de Nederlandse verenigingen hebben en de verenigingen waar ik nog steeds een warm gevoel over heb , Weltania mijn eerste vereniging waar ik als trainer aan de slag ben gegaan. Een fantastische vereniging met eerlijke en sociale mensen. Mensen die nooit op de persoon hebben gespeeld . En dat gaf je een vertrouwd gevoel en weet je als dit er niet geweest was dan had ik he niet vijf en half jaar uitgehouden. Ik denk nog steeds met een warm gevoel terug aan mijn tijd bij Weltania. En weet je wat ik zo mooi vind dat mijn opvolger Rob Ramaekers nog langer trainer is geweest bij Weltania dan ik , dat zegt toch genoeg over de vereniging ! 

Kerkrade West was voor mij zo iets als thuis komen . Ik en ons gezin troffen daar onze familie en vrienden uit mijn tijd bij de VV Heilust. Het mooie is dat wij nog steeds genoeg vrienden en een leuke band met elkaar hebben. Er was ook succes , wij zijn meerdere keren gepromoveerd.  

En dan nu begin je aan je 5E seizoen bij Zwart Wit `19 . 

Klopt ik heb nog een contract tot 2019 dat is het jaar waar de vereniging 100 jaar bestaat. Dat geeft vertrouwen. Ook bij Zwart Wit`19 is een bestuur dat niet in paniek raakt. Laat ik een voorbeeld noemen van een jaar geleden. Net in een moeilijke periode waarin resultaten achterwege beleven en wij onderin stonden, door allerlei oorzaken zoals o.a. blessures, schorsingen en vaak waren het de dragende spelers die weg vielen, besloot het bestuur in overleg met de spelersgroep nog twee jaar verder te willen met de trainers (Roger Kusters en ik). Daar spreekt toch waardering uit , dan heb je als trainer te maken met een bestuur dat weet wat er in de voetbal wereld mis kan gaan en waar je als trainer bijna niets aan kunt doen. De waardering is geheel wederzijds. 

Neem het afgelopen seizoen , daar kun je van zeggen geslaagd ? 

Ja dat klopt , afgelopen seizoen hebben we niet te maken gehad met veel geblesseerden of schorsingen .Alles zat nu mee. Wij hebben heel vaak met het zelfde team kunnen spelen zonder veel te wisselen. Dat we de nacompetitie haalden was mooi voor de hele vereniging maar was ook de verdienste van de groep. Er stond gewoon een heel hecht team dat gedisciplineerd speelde. En het team gaf ook weinig weg , als we verloren dat was het met een doelpuntje verschil en de start was natuurlijk goed van de eerste 5 wedstrijden wisten wij er 4 te winnen en 1 gelijk te spelen dan leg je natuurlijk een basis en scheppen deze resultaten vertrouwen. 

Ook noemenswaardig is het feit dat wij de tweede helft van de competitie 4 basisspelers op scherp hadden en 3 ervan hebben dit ook zo gehouden tot het einde van het seizoen. Wat ons eerder niet zo goed lukte. 

Ben je een trainer van de dialoog en de continuïteit ? 

Ja meestal wel, daar waar het nodig is zal er ook opgetreden moeten worden. Met een kleine groep moet je denk ik ook steeds de afweging maken hoe je iets moet aanpakken om geen spelers onnodig te verliezen. 

En ik houd zeker van continuïteit , als je nu ziet dat er geen speler de vereniging verlaat , dat alleen Christiaan Meertens stopt bij het 1e team en op het 2e team gaat spelen, maar mochten we hem nodig hebben we wel een beroep op hem kunnen doen. Christiaan was voor mij een voorbeeld op het veld voor onze spelers en ook als persoon binnen de vereniging. 

Dat zegt toch genoeg en we krijgen er drie nieuwe spelers bij: Dylan Delahaije van Hulsberg en van RKBSV komen Mattie Crombach en Jeroen Bindels. 

Roger Kusters is al vele jaren mijn assistent en daar naast ook mijn collega bij bureau jeugdzorg. We zijn nu 18 jaar collega’s en bijna 11 jaar als trainersduo.  

Wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen . 

Als iedereen fit blijft en wij weer een seizoen hebben zonder veel schorsingen  dan ben ik tevreden met een zelfde resultaat als dit jaar. 

Wanner ik tevreden ben aan het eind van het komende seizoen ? Als bestuur,  vereniging tevreden zijn en de spelers plezier hebben en wij bij de eerste 5 teams eindigen. 

Kun jij een definitie geven wat Zwart Wit`19 voor jou betekent ? 

Voor mij is Zwart Wit`19: EEN OPEN  , EERLIJKE EN SOCIALE GEMEENSCHAP ! 

Dan de vragen van… 

Karakter ? 

Af en toe confronterend maar nooit haatdragend. 

Levensmotto ? 

Geniet van elk moment met je familie en je naasten. 

Bewondering voor ? 

Nee ik heb niet echt iemand waar ik bewondering voor heb. 

Spijt van ? 

Ook hier niet , ik heb veel van mijn keuzes bewust gemaakt (goed of minder) en daar sta ik nog steeds achter. 

Angst voor ? 

Ik noem het onmacht, dat er iets ernstigs met je gezin , vrouw en dochters , of met je naasten  gebeurd. 

Hobby`s ? 

Voetballen en gevechtsporten. Pas geleden nog met de dochter de wedstrijd Badr Hari tegen Nico Verhoeven wezen kijken. Tennis vind ik ook een mooie sport . 

Ambities ? 

Ik ben een tevreden mens op vele fronten gaat het goed en ik ben niet veeleisend .Je moet niet overal in willen uitblinken want dan kom je jezelf tegen! 

Carnaval of wintersport ? 

Heel direct carnaval samen met vrienden, ons motto is samen plezier hebben. 

Slechte eigenschap ? 

Sportief gezien kan ik niet tegen mijn verlies en met spelletjes probeer ik altijd te winnen. 

Schouwburg , boek of film ? 

Film , film kijken betekent voor mij ontspanning . 

Avondje stappen of etentje ? 

Eerst etentje en daarna avondje stappen. 

Bier , water of wijntje ? 

Biertje. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Echte voorbeelden heb ik niet , ik heb wel bewondering voor Johan Cruijff . In mijn tijd bij Limburgia speelde ik altijd met nummer 14. Ik heb voor veel mensen bewondering, niet alleen de aller bekendere  ! 

Krijg inspiratie van ? 

Inspiratie van en trots op onze dochters, Naomi en Zina. Zijn beiden zelfstandig, Naomi heeft een permanent make-up en nagelstudio en Zina heeft op het hoogste niveau gedanst en geeft nu dansles (ballet/ modern en Hip Hop) op verschillende locaties.  

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Niets, zoals eerder aangegeven ben ik zeer tevreden over de gang in mijn leven. Ik ben niet iemand van steeds terug kijken,  nee ik kijk liever vooruit! 

Ultieme doelstelling ? 

Gezond blijven is het belangrijkste. 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ? 

Dat weet ik niet , is ook afhankelijk van je gezondheid, de tijd zal het leren. 

Het was een gesprek met een sociale persoonlijkheid. Die trots is op zijn gezin, het gaat goed maar ook zij hebben te maken gehad met ziektes. Hij verteld over zijn vrouw Diana die hem altijd in alles heeft gesteund en hoe dankbaar hij daarvoor is . Over de taakverdeling bij het uitoefenen van de hobby`s van hun dochters. Zij hebben veel gereisd, Tayeb ging op reis met Naomi die zeer verdienstelijk en op niveau tenniste en zijn vrouw Diana was onder weg met Zina als die moest optreden met de dansgroep. Volgens Tayeb heeft Zina het dansen van haar moeder.  

We hebben kennis gemaakt met een bijzonder mens die midden in het leven staat , een realist is maar ook kan relativeren en genieten. Maar hij geniet het meest van zijn gezin ! 

INTERVIEW EN TEKST
HEIN SMITH