Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

INTERVIEW | Michael Smits: ‘En nu aan de slag als hoofdtrainer’

Op 28 januari van dit jaar vierde Michael Smits een opmerkelijk jubileum, De assistent trainer annex keeperstrainer van Fc Geleen Zuid nam voor de 250e keer plaats op de bank tijdens een wedstrijd van het eerste elftal. Alles zag ernaar uit dat hij ook de 300e wedstrijd zou gaan halen, maar enkele weken geleden bereikte ons het bericht dat Michael ‘zijn’ Fc Geleen Zuid aan het einde van dit seizoen gaat verlaten. Dan moet er toch wat bijzonders aan de hand zijn. ‘Klopt’, zegt Michael’, ik kreeg de kans om hoofdtrainer te worden. Notabene in mijn hometown Sittard. Die kans kon ik niet laten schieten.’ 

 

De club waar Michael hoofdtrainer wordt, is Sporting Sittard ‘13. Deze jonge fusieclub komt voor uit de voetbalverenigingen RKVV Almania en SSOC. Die laatste club was weer een fusie tussen VV Stadbroek en Sittardia’80. 

Sporting Sittard’13 speelt haar thuiswedstrijden op sportcomplex BOSS-park aan de Bachstraat 39 te Sittard. ‘In het verleden speelden hier Leo Ehlen, Wilbert Suvrijn, Huub Smeets, Frits Smeets, Rob Ehlen, Jos Schmeitz, Ivo Joordens en Galid Salamat. Allemaal jongens die vanuit Broeksittard betaald voetbal hebben gespeeld. Ook speelden hier vroeger TOPPERS als Ties Wilms, Jan de Looyer, Bert Ehlen, Al Ehlen en nog meerderen spelers waar men vandaag de dag nog over praat. Ook zijn er binnen de club nog mensen met wie ik bij vv Stadbroek heb gespeeld en bij SC Sittardia 80 gewerkt heb.’

 

Leeftijd: 

54 jaar (jong) 

 

Burgerlijke staat:

‘Gehuwd met Ria Stevens. We hebben twee kinderen, Angelo en Divina. Ik ben de trotse opa van 3 kleinkinderen: Divya-Malu. Ryan en Devin.’

 

Woonachtig in: 

Sittard

 

Wat doe je voor werk?

‘Ik ben materiaal beheerder bij Peinemann Hoogwerksystemen.’

 

Hoe voelt dat om na zo’n lange periode een fijne club als FC Geleen Zuid te verlaten? 

‘Het was GEEN gemakkelijke beslissing, je bent toch 10 seizoenen verbonden aan de club Fc Geleen zuid in het algemeen en aan het eerste elftal in het bijzonder. Ik ben er assistent trainer en keeperstrainer, maar ik kan terugkijken op een schitterende periode. Dit geldt vooral voor de laatste 2 seizoenen met (Leike),Leo Beckers. Eveneens schitterend was het met de andere trainers Maarten van Lieshout, Henny Heuts, Roger Ceulemans met wie ik bij Geleen zuid heb samengewerkt. Ik heb de voorzitter beloofd: “ik verlaat jullie met een prijs” (zou schitterend zijn)

Maar zover is het nog niet. Er staan ons nog een paar spannende maanden te wachten. Met deze schitterende selectie binnen FC Geleen zuid 1 moet het kunnen, maar het zal niet gemakkelijk worden in deze mooie, zware competitie met ploegen als Lindenheuvel/ Heidebloem, DVO, SHH, Brevendia, vv Sittard, Langenberg en noem maar op’. 

 

Hoe reageerde men bij FC Geleen Zuid toen je het nieuws vertelde?

‘Men vond het ontzettend jammer. “Een beetje onverwacht”, zei de voorzitter Theo Beckers, maar men begreep wel de ambitie om hoofdtrainer te willen worden’. 

 

Sportief gezien ga je op een lager niveau acteren. Dat kan tegenvallen.

‘Ja, het is lager, maar op ieder niveau moet je arbeid leveren en er vol voor gaan. Het logo van iedere club moet je met trots dragen en uitstralen!! Of je nu bij Real Madrid, Fortuna Sittard  FC Geleen zuid of Sporting Sittard werkzaam bent, ieder niveau heeft zijn charmes’. 

 

Waarom gekozen voor Sporting Sittard ’13?

‘Toen Sporting Sittard informeerde of ik interesse had voor een gesprek over het trainerschap heb ik diverse malen gesproken met Frank Wilms. Ik had zoiets van ‘het gaat momenteel wat minder, maar het is niet zo slecht als het misschien uitziet. Er is een A-jeugd, dus volop potentie om aan de slag te gaan. Het is een enorme uitdaging, waar ik alle ziel en zaligheid in zal leggen. Leuke bijkomstigheid: ik woon 5 minuten van het complex’. 

 

Voor hoeveel jaar heb je getekend?

‘1 seizoen. In de winterstop gaan we evalueren’.

 

Je neemt behoorlijk wat ervaring op hoog niveau mee naar Sittard. Is dat 1 van de redenen waarom Sporting voor jou heeft gekozen?

‘Men vindt binnen Sporting Sittard dat ik positieve energie uitstraal, fanatiek ben. Iets wat ik op de spelersgroep kan overbrengen. In gesprekken liet men merken heel graag met mij te willen samenwerken. Ik ga samen met de assistenten Leon Ehlen zoon van Lei Ehlen , oud speler Roda jc en Galit Salamat oud speler MVV,en trainer 2e elftal( Karel v/d Sluis) en  A-jeugd (Ron Mohren, Richard Leenders, Wien Smeet) werken aan mooie toekomst voor Sporting Sittard’. 

 

Bij welke clubs ben je als speler actief geweest en bij welke als trainer? 

‘Als speler heb ik de clubkleuren verdedigd van vv Sanderbout, vv Stadbroek, vv Centrumboys en vv Almania. Als trainer ben ik werkzaam geweest bij Sc Sittardia,80, vv Treebeek, vv Almania (keeperstrainer), vv Limbricht, vv Centrumboys, en  FC Geleen zuid waar ik assistent trainer /keeperstrainer ben’.

 

Een Sittardenaar die niet meer weg te denken was in Geleen en nu toch weer terugkeert naar Sittard. Is de cirkel nu rond?

‘Wat is rond? Het komt zoals het komt. Als het gevoel zegt ‘doen’, dan moet je het doen, maar dan wel volle overgave. Dat doe ik nu bij FC Geleen zuid en dat zal ik ook doen bij Sporting Sittard’. 

 

Wat ben je voor een trainer? 

‘Fanatiek, positief ingesteld en duidelijk: gemaakte afspraken en regels die we samen afspreken, moeten worden nagekomen. Dee aspecten staan hoog in het vaandel bij deze trainer. Dit geldt zowel voor spelers en trainers. Als je ergens aan begint, moet dat met volle overgave, met z‘n allen samen hard werken. Dan kan men VEEL bereiken. Dat geldt zeker voor degenen die in het eerste elftal uitkomen. Dan weet je dat je iets extra’s moet brengen. Dat moet je als speler ook willen uitstralen. Het logo van een club zit aan de kant waar het hart klopt. 

Van al mijn trainers met wie ik heb samengewerkt heb -Harrie Philippen (vv Stadbroek), Al Ehlen,( vv Almania), Roger Ceulemans, Henny Heuts, maar vooral Maarten v, Lieshout en           Leo Beckers (allen FC Geleen zuid) heb ik veel geleerd en wil dat ook  goed in praktijk brengen bij Sporting Sittard’. 

 

Hoe ga je je voorbereiden op het komende seizoen?

‘Nou we zijn met dingen bezig, gesprekken enz. Maar ik ben nu nog werkzaam bij FC Geleen zuid en dat wordt op correcte wijze tot een goed eind gebracht’. 

 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst? Hoe ziet die toekomst eruit bij Sporting Sittard’13?

‘Ja zoals gezegd: er is een A-jeugd en de gemiddelde leeftijd van de spelers van het 1e elftal is ook niet zo hoog. Hopelijk kan men zich handhaven in de 4e klasse. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar is wel haalbaar. Vanaf zondag 28 juli 2019 starten we met de voorbereiding en gaan we samen aan de slag om er iets moois van te maken’. 

 

Zijn er derby ’s waar je je op verheugt als je straks trainer bent van Sporting Sittard13? Wat zou voor jou een mooi wedstrijdaffiche zijn?

‘Dit seizoen spelen ze tegen vv OVCS, dat zijn mooie affiches, maar ik denk dat iedere wedstrijd in iedere klasse een mooi affiche is, toch? ‘.

 

 

Enkele voetbalvragen 

 

Wie is jouw favoriete voetballer alter tijden? En wie jouw favoriete keeper?

‘Johan Cruyff, Johan Neeskens, Wim van Hanegem, Leo Ehlen, Huub Stevens, Gene Hanssen. Voor die gasten ging men naar het stadion. Mijn favoriete keepers aller tijden zijn Dino Zoff, Hans v. Breukelen, Ruud Hesp Oliver Kahn en Gianluigi Buffon.’

 

Van Welke Nederlandse club ben je fan?

‘Ik heb geen specifieke club waar ik fan van ben. Ik kijk wel alles.’

 

Van Welke buitenlandse club?

‘Schalke 04,Bayern Munchen,MSV Duisburg ‘

 

Wat vind je van de wederopstanding van het Nederlands Elftal?

‘Op moment speelt men onder Ronald Koeman niet verkeerd. Er gloort een mooie toekomst voor het Nederlands elftal. Laten we deze lijn doortrekken zou ik zeggen. Er komt een goede lichting nieuwe spelers aan’. 

 

In een vorig interview zei je dat je vroeger vaker naar Fortuna ging kijken. Dat was in de periode dat de club nog in de Baandert speelde. Nu heb je er niet meer zo veel mee. Dat zei je althans toen we je tien maanden geleden interviewden. Maar nu speelt Fortuna Sittard eredivisie. Wat betekent dat voor jou als voetbalfan en Sittardenaar?

‘Voor de club Fortuna Sittard SCHITTEREND. Mensen zoals Kevin Hofland, Rene Eijer, Sieb Dijkstra (technisch),Jeroen Diederen (medisch). Leuk om te zien dat het goed gaat. Je ziet: de nieuwe eigenaar doet geen gekke dingen en heeft mensen met verstand van zaken in dienst.                  Ik hoop dat het nog lang goed gaat met Fortuna Sittard, Een mooi uithangbord voor de stad Sittard. Maar naar het stadion gaan doe ik nog steeds niet.’

 

 

Tot slot enkele persoonlijke vragen

 

Hobby’s

Kleinkinderen (Divya-Malu) (Ryan, Devin), voetbal en gezin, en sauna … lekker relaxen’. 

 

Favoriete tv-programma 

‘Duitse soap series op (RTL) haha’

 

Naar welke muziek luister je? 

‘Dat varieert, van Hazes tot AC/DC, Rolling Stones en Status Quo’. 

 

Bier of wijn? 

‘Spa blauw en af en toe alcoholvrij (ERDINGER BIER)…vroeger biertje’. 

 

Favoriete eten

‘(Bijna) alles eter’. 

 

Waar word je blij van? 

Als Divya-Malu met opa naar kabouter PLOP luistert (HAHA), mens erger je niet spelen en dammen met Ryan en Devin (HAHA). Ieder spelletje winnen (HAHA). Het belangrijkste is dat iedereen gezond en wel blijft. Tevens hoop ik dat iedereen wat meer respect naar mekaar toe heeft’. 

 

Waar kun je je aan ergeren? 

‘Mensen van clubs gaan naar stadions en fluiten, doen weet ik wat naar tegenstanders, maar als men samen naar een wedstrijd van het nationaal elftal kijkt, juicht men voor mensen die normaal tegenstander zijn. Waarom? Er moet meer respect zijn voor elkaar. Iedereen die het veld opgaat heeft de intentie om te winnen, en ja er worden wel eens overtredingen gemaakt, maar dat hoort erbij. Neem bijvoorbeeld Sergio Ramos. Hij speelt met het mes tussen de tanden in Champions finale en veel mensen vallen over hem heen. En ja het ziet er af en toe wild uit, maar zeg nou eens eerlijk: wil niet IEDEREEN zo’n speler in zijn team hebben !!! Zo speelt hij elke wedstrijd  Een echte winnaar zie je nog maar zelden’. 

 

 

Door Helmi van Nuil