Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

INTERVIEW | Wim Zagar, trainer UOW'02

ALS TRAINER MOET IK MIJN SPELERS INSPIREREN , MAAR VOOR DE MOTIVATIE MOETEN ZIJ ZELF ZORGEN !

WIM ZAGAR  TRAINER UOW`02

 

 

Aan het woord is Wim Zagar trainer van de voetbalvereniging UOW` 02  waar hij is begonnen aan zijn 5E seizoen als hoofdtrainer.  Wim Zagar is een trainer die altijd  bezig is met de voetbalsport. Hij leest bijna alles wat met voetbal te maken heeft , luistert ook naar mensen die iets te vertellen hebben over voetbal , maar ook op ander sportgebied. En gaat ook regelmatig naar lezingen en seminars. Hij heeft hiervan veel geleerd. Met name een spreekbeurt van Verheijen was interessant. En na het betoog en uitleg van de heer Verheijen heeft Wim Zagar besloten om op woensdag en op vrijdag te gaan trainen. Een van zijn redenen is dat de dinsdag te dicht op de wedstrijddag , zondag, ligt en spelers dan nog altijd last kunnen hebben van de wedstrijd. En trainen op woensdag betekend toch een dag langer rust en dat spelers dus belastbaarder zijn. We gaan in gesprek met deze gepassioneerde trainer.

 

Wie is Wim Zagar .

Ik ben 56 jaar geleden geboren in Abdissenbosch en gehuwd met Karin Vanovermeere. Samen hebben wij twee dochters Janine 26 jaar en Rebecca 24 jaar en beiden hebben gevoetbald bij het damesteam van Abdissenbosch. Dat is de vereniging waar ik begonnen ben in mijn jeugd als voetballer en de vereniging die  ik nog altijd een warm hart toedraag. Ons gezin woont ook in Abdisschenbosch en mijn vrouw Karin is mijn grootse supporter  zij is altijd naar mij komen kijken toen ik voetbalde en ook in mijn trainersloopbaan. Ik kan mij maar weinig zondagen herinneren dat zij een wedstrijd gemist heeft. Ook mijn beide dochters  komen regelmatig kijken.

Toch heb je afgelopen jaren het een en ander mee gemaakt ?

Ja dat klopt , ik heb o.a. hart problemen gekregen en dat heeft op mij een bijzondere impact gehad. Maar ik heb het een plek kunnen geven en heb toch een andere kijk op het leven gekregen . Toen ik groen licht kreeg van de artsen ben ik weer begonnen met sporten , niet alleen op het voetbalveld maar ook met mijn echtgenote Karin en onze beide dochters Janine en Rebecca met z`n vieren naar de sportschool en dan , fitness en  spinning. Of de schoonzonen ook mee gaan , ja maar zij durven zich nog niet te meten met ons  . En daar is de spontane lach van Wim. We zijn dan ook een sport minded gezin , zit in onze genen.

Sinds ik deze extra inspanningen weer heb opgepakt doe voel ik mij weer als herboren, lekker fit ook geestelijk .

En er zijn ook redenen voor mij waarom ik deze aardkloot nog niet wil verlaten.

Als eerste ons gezin en naasten , en waar ik trots op ben , ik ben opa geworden en weet je waarvan een kleinzoon Dani van onze dochter Janine en haar man. Het mannetje wordt binnenkort één jaar. En ook hem wil ik uiteraard graag zien opgroeien.

 

Je opleidingen ?

Lagere school was de Heilige Bernadette school in Abdissenbosch. Daarna 4 jaar VWO onderwijs en heb  uiteindelijk het HAVO diploma gehaald op het Antonius Doctor college in Kerkrade. Ik voetbalde toen al bij Roda JC en heb toen gekozen voor het voetballen

Maatschappelijk loopbaan ?

Ik ben momenteel werkzaam bij het UWV als uitkeringsdeskundige bij de  afdeling arbeidsongeschiktheidswetten.

Voordat we over je voetballoopbaan gaan hebben eerst naar je internationale ervaring in Hongkong

Ja dat was mooi. Ik was 18 jaar en speelde bij Roda JC op het tweede onder leiding van de trainer Gene Gerards. Toen ik benaderd werd door Wiel Coerver of het een idee was om met hem en Michel Mommerts mee te gaan naar Hongkong om daar te gaan voetballen. Ik heb even getwijfeld wat zal ik doen wachten op een kans bij Roda of kiezen voor het avontuur. Ik heb voor het laatste gekozen. We kwamen terecht bij de vereniging Tung Sing dat getraind werd door Frans van Balkom en speelde in de eredivisie. Een mooie ervaring die maar 5-6 maanden geduurd heeft. Leuke anekdote als mijn verblijf / werkvergunning verlengd moest worden moest je Hongkong verlaten en wachten op toestemming in naast gelegen land. Dat werden best leuke feestjes. Ook de wedstrijden die wij speelden als we in trainingskamp waren bijvoorbeeld tegen het nationaal team van China in Peking voor 100.000 toeschouwers dat vergeet je ook nooit meer. Er staat dus eigenlijk een interland op mijn naam, ha, ha. Waarom het maar  5-6 maanden geduurd heeft ?  het ging op een gegeven moment niet zo als men verwacht had en toen werd er een blik Australiërs open getrokken , waardoor er voor ons geen plek meer was.

Dan nu je voetballoopbaan ?  

Ik ben begonnen met voetballen bij Abdissenbosch toen ik 7 jaar was. Met 14 jaar speelde ik op het eerste en werden we in het eerste seizoen direct kampioen.

Toen werd ik gescout door Roda JC waar ik op het A1 heb gespeeld en bij het tweede team.

Vervolgens mijn avontuur bij Tung Sing ( Rijzende Zon ) in Hongkong.

Toen ik terug kwam dacht ik in België aan de slag te kunnen als voetballer maar dat liep even anders door allerlei verkeerde raadgevers kreeg ik bericht dat ik een half jaar niet mocht voetballen.

Daarna ben ik weer begonnen met voetballen Bij RKONS in de 1e klasse ik heb hier 7 jaar gespeeld waarvan 1 jaar in de hoofdklasse.

De volgende stap was 1 jaar Kolonia.

Om mijn voetballoopbaan af te sluiten bij Abdissenbosch, ook als speler trainer , waar ik ook begonnen was.

Op mijn 39e ben ik gestopt. Ik had altijd in mijn hoofd  als ik stop met voetballen dan ga ik marathon lopen. Maar dat liep even anders ik kreeg artrose in mijn heup waardoor ik inmiddels een kunstheup heb. En zat ik thuis maar dat was niets voor mij. Vooral op zondag in de middaguren zat ik om de 10 minuten op mijn horloge te kijken , nee dat was het niet voor mij.

Toen kwam het bericht dat Abdissenbosch een nieuwe trainer zocht en dat was voor mij de kans. En die heb ik met twee handen gegrepen. Ik ben begonnen als trainer maar ook direct met volgen trainerscursus. Doordat ik betaald voetbal gespeeld had kon ik op een speciale opleiding van de KNVB op het Cios waar ik onder leiding van o.a. Jos Olyslagers en Jan Lauers in 2000 mijn trainers diploma`s UEFA B en C heb gehaald en ik nu mag trainen tot en met de 2e klasse. Ik was blij met mijn keuze want het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dat blijkt ook nu weer.

Hoe is je trainers loopbaan tot nu toe verlopen ?

4,5 jaar Abdissenbosch.

6 jaar FC Hoensbroek.

4 jaar Voerendaal.

Nu ben ik 5E seizoen bij UOW .

Wat opvalt is dat je relatief bij verenigingen blijft ?

Vind je ? Ik ben van huis uit een clubmens en als alle partijen een goed gevoel hebben dat het goed gaat waarom zou je dan wisselen. Ik ben niet iemand die denkt dat een trainer per definitie een houdbaarheidsdatum heeft en om de zoveel jaar moet wisselen onder de noemer ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Nee als het lekker loopt en er is wederzijds een goed gevoel dan blijf ik. Ik ben ook geen trainer die alleen met voetballen bezig is , nee ook de overige zaken binnen een vereniging interesseren mij, ik wil ook meedenken aan vernieuwingen contact hebben met de jeugd, vrijwilligers en supporters. En dat laat ik ook zien in mijn gedrag en houding. Ik wil mij verbonden voelen bij een vereniging. En als je langer bij een vereniging bent dan leer je alle in en outs veel beter kennen.

Kun je jezelf omschrijven hoe je bent als trainer ?

Dat is een lastige vraag, meestal hebben anderen wel een mening over je. Maar ik ga het proberen. Als trainer ben je op trainingen actief bezig om spelers iets te leren , opbouw conditie het spelen van systemen en nog vele andere zaken je bent zelf ook lichamelijk actief erbij betrokken. Voetballen is niet alleen een spel van coachen daar komt natuurlijk veel meer bij kijken. Voor mij is coachen iets dat je samen doet. Coachen is vragen stellen waardoor je ze aan het denken zet en hoopt dat het uiteindelijk tot  bewustwording leidt. Want in het veld zijn de spelers aan zet en  mede verantwoordelijk.  Ik ben verbindend en praat met iedereen niet alleen met spelers maar ook met vrijwilligers, sponsoren, supporters etc.. Communiceren is voor mij het voeren van dialoog waardoor je achter zaken komt die er spelen. Alles is een grote combinatie van !

Als trainer ben ik altijd op zoek naar vernieuwingen, ik lees veel, ga naar lezingen , congressen en volg mensen op TV die vertellen over sport en in bijzonder over de voetbalsport. Voetbal is voor mij een passie. Ik heb ook veel interesse in methodes hoe spelers fit  te krijgen en houden. Sinds twee seizoen trainen we op woensdag en vrijdag. Waarom ? Omdat de spelers dan een dag langer rust hebben na de wedstrijddag. Ik vind de Dinsdag tekort op de Zondag. Kijk maar naar de profs  die lopen op maandag uit zijn op Dinsdag vrij en op Woensdag gaan ze weer volop aan de slag. Waarom dan niet bij de amateurs. Ja toen ik met dit voorstel kwam keek men even vreemd op. Dan loop je weer tegen de zeer conservatieve voetbalwereld op,  maar na mijn uitleg is mijn voorstel volledig geaccepteerd.

Je werkt bij UOW`02 al jaren met een technische commissie die bestaat uit Bert Wassen en Thei Caenen beide door de wol geverfde trainers ?

En dan is je vraag hoe dat gaat ? Dat werkt prettig. Zij zijn de buffer tussen de staf en het bestuur. Zij zorgen dat alle faciliteiten om optimaal te kunnen functioneren aanwezig . Zij weten in een gesprek ook direct waar je het als trainer over hebt. Ik noem een klein aspect , bij ons zijn enkele vrij lange spelers die amper kunnen koppen en tijdens het klankborden werd het plaatsen van een kopgalg en Kaatswanden gelanceerd, ouderwets ? Ja misschien, maar zeer functioneel al hebben wij sommige spelers wel moeten uitleggen wat een kopgalg is en wat je ermee kunt is misschien klein item maar de technische commissie heeft wel gezorgd dat hij er is gekomen. En zo zijn er nog vele, vele andere zaken waarvoor deze beide mannen zorgen. En niet onbelangrijk is dat zij alle zaken ook op een goede wijze weten weer te geven aan het bestuur.

Blijven we bij UOW wat zijn daar de doelstellingen voor het seizoen 2018 - 2019 ?

In eerste instantie: jeugdspelers laten instromen en het team opnieuw opbouwen.

Wij kiezen ervoor zoveel mogelijk te spelen met jongens uit onze eigen jeugd en dat lukt ons vrij aardig. Maar je hebt ook enkele “dragende spelers “nodig  die hun aan de hand nemen in het veld.. En weet je wat het is zodra een team draait en je als trainer al kijkt naar het nieuwe seizoen dan wordt je geconfronteerd met spelers die gaan stoppen , vanwege het spelen op een hoger niveua, om studie redenen of  grote fysieke ongemakken. Maar ook spelers die na het eerste jaar op het eerste zich ontwikkeld hebben , die vetrekken naar andere verenigingen. Als ik nu terug kijk naar het team waar wij een twéé jaar geleden mee gepromoveerd zijn daar is nog maar één basisspeler van over. Maar je wilt als trainer graag in een systeem gaan spelen en hoopt op continuïteit  dan ben en blijf je afhankelijk van welk materiaal tot je tot je beschikking hebt. Vorig seizoen hebben wij het niet slecht gedaan heel mooi voor alles en iedereen. Onze doelstelling qua ranglijst was vooraf plaats nummer 11 dus geen nacompetitie en we zijn 9E geworden. Dus goed resultaat ,alleen was dat een moment opname want we werden , zoals eerder aangegeven , geconfronteerd met  maar liefst 8 spelers die zijn gestopt of vertrokken waarvan 4 basisspelers.

Zijn er nog spelers bij gekomen ?

Er zijn enkele oud spelers terug gekomen en er komen weer jeugdspelers aansluiten bij ons.

Maar met z`n allen bouwen aan een nieuw team dat is ook ambitieus !

 

Even weer iets anders welke trainers heb jij in je voetballoopbaan meegemaakt ?

Bij Abdissenbosch in beide periodes: Jos Mullenders – Jos Schwarts – Ben Pijpers – Jo Qouadvlieg en Ger Klein.

Roda JC ; bij de A jeugd Hens Fischer, Frans Spronck en bij het tweede team Gene Gerards.

RKONS :  Pierre Winkelmolen – Boeb Becholtz en Leo Steeghs.In Hong – Kong   Frans van Balkom.

Kolonia: Sef Derks.

Nu je trainer bent heb je van bovenstaande trainers iets geleerd ?

Heel frappant en vreemd is dat ik me maar heel weinig van mijn actieve loopbaan kan herinneren.

Taktisch eigenlijk helemaal niets. Komt waarschijnlijk omdat ik toen helemaal niet bezig was met een eventueel trainerschap.

Wat wel  is blijven hangen is het enthousiasme van Ger Klein , de teambuildingsbenadering  van Jo Quadvlieg, het eindeloos inslijpen van de buitenomactie door Jos Schwartz, de hoog intensieve trainingssessies van Wiel Coerver en de bevlogenheid van Sjef Derks.   En dan volgen er talloze schitterende anekdotes over de ervaringen die Wim heeft gehad met zijn trainers

 

 

 

EN DAN NU DE VRAGEN VAN ………….

1.      Karakter ?

Rustig,vriendelijk, gedreven, perfectionistisch en fanatiek.

2.      Levensmotto ?

Overall: Gezonde geest in een gezond lichaam! Maar elke levensfase heeft zo zijn eigen motto.

3.      Bewondering voor ?

Mijn vrouw Karin in het bijzonder en  werkende huismoeders in het algemeen, zoveel ballen tegelijk in de lucht houden!. En respect voor mensen die zich belangeloos inzetten voor andere mensen die het moeilijk hebben .

4.      Spijt van ?

Als ik kijk naar het resultaat van sommige keuzes, dan heb ik daar achteraf spijt van. Maar thats live. Zo had ik bijvoorbeeld niet zo snel uit Hongkong moeten weggaan, want ik had  daar in de ‘Küchenmeisterliga’ kunnen blijven spelen ! En dan weer lachend , maar dat is zoals gezegd achteraf.

5.      Etentje of avondje stappen ?

Bijpraat-etentje.

6.      Bier, water of wijntje ?

Water en mede op advies van mijn cardioloog , elke avond een glaasje zoete rode wijn.

7.      Trots op ?

Op mijn echtgenote Karin en dochters Janine en Rebecca . Zij brengen in praktijk wat ik graag zie, met instelling en inzet je talent gebruiken. Het begint allemaal met hard werken, er voor gaan.

8.      Slechte eigenschap ?

Ik kan heel moeilijk afschakelen, blijf te veel  nadenken.

9.      Angst voor ?

Dat ik zelf en mijn naasten getroffen worden door een ernstige ziekte. Ik laat me echter niet leiden door angst.

10.  Krijg inspiratie van ?

 Als succesvolle mensen hun verhaal  vertellen over de weg ernaartoe.

11.  Waar zien we je over 10 jaar ?

Hopelijk op het voetbalveld en misschien dat ik dan kan gaan kijken naar de zonen/dochters van mijn dochters.

12.  Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Meevliegen in een helikopter, een toernooi lang op een oranjecamping met het hele gezin en met mijn kleinzoon Dani en  twee schoonzonen naar een wedstrijd van mijn favoriete club AJAX in de Johan Cruijff Arena.

13.  Met de kennis van nu wat zou je absoluut anders gedaan hebben ?

Een studie bewegingswetenschappen in de sport zijn gaan volgen. Om hierin binnen het voetbal  actief in te  zijn.

14.  Hobby`s ?

 Naast voetballen , fitness , ik lees graag boeken (o.a. autobiografieën ,  pas nog boek gekocht over filosofie ) maar ik ga ook graag naar de bioscoop of schouwburg bijvoorbeeld musicals.

15.  Ambities?

Met een vereniging te promoveren naar de 1E klasse.

16.  Je ultieme doelstelling ?

Om zo lang mogelijk met iedereen gezond, tevreden en gelukkig te leven.

17.  UOW`02 betekent voor mij ?

Een mooie  vereniging waar ik met  plezier mijn  hart kan volgen en bezig zijn met voetballen.

18.  Met wie zou jij een beschuitje willen eten ?

Ook na bijna 30 jaar nog altijd met mijn echtgenote Karin, maar dan wel bij onze jongste dochter, dan weet ik dat ook zij een kind heeft gekregen.

De uren zijn omgevlogen en we zijn aan einde van het gesprek met een rustige bescheiden man die gek is van het voetbalspelletje maar de andere facetten in het leven niet uit het oog verliest. Een man die ook weet wat het is om geconfronteerd te worden met iets waar je op deze leeftijd geen rekening mee houd , het krijgen van een hartaanval. Dat heeft hem een ander kijk op het leven gegeven. Hij is een echte winnaar , een semi gezondheid freak . Maar ook een familieman , die trots is op zijn gezin. Hij sociaal en betrokken bij de maatschappij. En praten met Wim Zagar over voetbal dat verveelt nooit. Wij danken hem voor het leuke en interessante gesprek en wensen hem veel succes en gezondheid.

TEKST en INTERVIEW

HEIN SMITH.