Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Josh Vanderlyde – ‘Als ik slaap denk ik zelfs nog aan sport, sport is mijn leven.’

De komende vijf maanden is hij hoofdtrainer bij SVN Landgraaf . Naast een boeiende en succesvolle loopbaan als voetballer heeft hij bij diverse verenigingen als hoofdtrainer gewerkt. Vorig seizoen was dat bij VV Scharn. Gedurende het gesprek wordt zijn veelzijdigheid duidelijk en zijn enorme liefde/passie voor sport . Sport maakt een belangrijk deel uit in zijn leven. Hij heeft een geheel eigen levenswijze en een duidelijke visie naar de toekomst. Onze gast : Josh Vanderlyde.

Wie is ?

Ik ben op 19 maart 1964 geboren in Sittard als zoon van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder. Ik ben gehuwd met Lili en samen hebben wij twee kinderen zoon Joshua hij is 18 jaar en onze dochter Ruby en zij is 14 jaar. En wij wonen in Maastricht.

Opleidingen ?

MAVO – HAVO – CIOS -  Sportmarketing – SVH diploma cafebedrijf – begeleider sportief wandelen – personal trainer en accountmanager.

Werkzaam ?

Ik ben begonnen als fitnessinstructeur dat was van 1986 -1989 , 1989-1992 groepsleider in een jeugdgevangenis , 1992 – 1996 sportinstructeur en pr medewerker in een groot Spaans sporthotel , 1996 – 1999 sportinstructeur in een vrouwengevangenis , 1999 -2000 jongerenwerker in Maastricht , 1998 – 2002 bar en sauna medewerker , 2002 was ik sportconsulent/medewerker sportstimulering binnen de gemeente landgraaf , 2004 – 2010 accountmanager sportservicebureau hierbij was ik verantwoordelijk voor het aansturen en coördineren van sportpromotie, sportstimuleringsprojecten , accommodatie beheer en sportadvisering binnen de gemeente Landgraaf.

En vanaf 2010 heb ik mijn eigen sportservicebureau Josh events , daarnaast ben ik ook nog personal trainer waarbij ik samen met de deelnemers aan de slag ga om hun doelstellingen te bereiken. Wij zijn actief op de locatie: Sportpark Strijdhagen te landgraaf , waar ook de voetbalvereniging VV Schaesberg voetbalt.

Een belangrijk doel in mijn leven is : om mensen sterker te maken en hen op een prettige en gezonde manier de sport te laten beleven !

Wanneer begonnen met voetballen tot en met ?

Toen ik 5 jaar was ben ik begonnen met voetballen bij VVS , voetbal vereniging Sittard , ook wel de Kraaien genoemd. Een hele mooie tijd met als hoogtepunt Limburgs kampioen met ons A team, wij speelden toen onder andere tegen de de A jeugd van Fortuna , MVV en Roda JC. Toen ging ik bij de senioren van RKVV Almania  in Broeksittard voetballen.

Ik zou toen eigenlijk naar Fortuna gaan maar de aanbieding viel enorm tegen. Mijn volgende uitdaging was bij VV Caesar dat in de hoofdklasse speelde, maar door blessure ben ik toen af moeten haken . Na mijn revalidatie ben ik weer bij RKVV Almania gaan spelen.

Mijn volgende uitdaging was bij Top Oss dat bij de amateurs speelde , maar men ging betaald voetbal spelen en ik de aanbieding die ik kreeg aangeboden , dat was het niet. Ik heb enkele wedstrijden bij Top Oss gespeeld en werd toen benaderd door UDI`19 die Beter Bed als hoofdsponsor hadden gekregen. Ik werkte toen der tijd bij de jeugdgevangenis de Corridor in het plaatsje Zeeland. Het was een prachtige vereniging waar ik als speler mijn mooiste tijd heb gehad en ook mijn beste prestaties heb geleverd. Wij zijn toen van uit de 2e klas in 3 jaar tijd gepromoveerd naar de hoofdklasse.

Ik ben toen naar Spanje vertrokken en bij terug komst in Nederland ben ik gaan spelen bij Lindenheuvel. Bij Lindeheuvel ben ik ook kampioen geworden wij promoveerden toen vam de 1e klas naar de hoofdklasse. In mijn derde seizoen bij Lindeheuvel was ik er als speler/assistent trainer actief.

Mijn loopbaan heb ik afgesloten bij F.C. Tuddern in Duitsland waar mijn vriend Glen Goulding trainer was.

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden ?

Dat had ik als speler al. Ik vond het prachtig om tijdens de wedstrijden de lijnen uit te zetten. En wat is er nu mooier om met jonge mensen te werken en hen beter maken. Tevens sluit het perfect aan bij mijn opleidingen en mijn werk. Ja ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik trainer wilde worden. Toen ik aan het CIOS studeerde heb ik de B jeugd getraind van RKSV Almania en hen ook begeleid tijdens de wedstrijden dus het zat er bij mij al vroef in.

De trainers opleidingen die je doorlopen hebt ?

Ik ben in bezit van de diploma`s tot en met UEFA  A. Het diploma UEFA A heb ik in Zeist gehaald , ik mag dus op alle amateur niveaus binnen het amateurvoetbal trainen als ook assistent betaald voetbal. Mijn stage heb ik gelopen bij Fortuna Sittard.

Je trainersloopbaan tot heden ?

Bij de A jeugd van R.K.F.C. Lindenheuvel dat speelde in de hoofdklasse daar ben ik begonnen en ben ik 3 jaar trainer geweest , in het derde jaar werd ik ook assistent trainer bij het 1e team. Lindeheuvel was ook de vereniging waar ik mijn eerste stappen zette als hoofdtrainer . Wij hebben toen met z`n allen hard gewerkt aan de weder opbouw van de vereniging. In seizoen 2001 -2002 werd ik trainer van 3e klasser Spaubeek . Mijn volgende uitdaging was een dienstverband bij Roda JC als jeugdtrainer van 2002 - 2004 . Hier had ik de B jeugd onder mijn hoede, ik verzorgde er de trainingen ,wedstrijdbegeleiding en de coaching. Na Roda JC ben ik naar RKVV de Ster gegaan waar ik een seizoen hoofd jeugdopleiding ben geweest. In dit seizoen heb ik een jeugdplan voor de vereniging geschreven en wat ook heel mooi was wij gaven ook al interne opleidingen aan bijvoorbeeld de jeugdleiders/trainers. Toch bleef de uitdaging voor mij om als hoofdtrainer aan de slag te gaan aanwezig en ik heb toen in Heerlen bij NEC`92 de draad als hoofdtrainer weer opgepakt. In 2006 ben ik hoofdtrainer geworden bij RVU uit Rothem dat speelde in de 2e klas. Het eerste seizoen pakten wij een periodetitel en in het 2e seizoen 2007 – 2008 behaalden wij ook een periodetitel en zijn wij gepromoveerd naar de 1e klas. Van 2009 tot en met 2011 was ik trainer bij VV Walram  dat uitkwam in de 4e klas. In deze twee seizoenen hebben wij elk seizoen een periodetitel weten te behalen. Toen kwam mijn volgende uitdaging , VV Caesar uit Beek , bij Caesar ben ik in totaal 3 seizoenen hoofdtrainer geweest , 2011 t/m 2014 , het eerste jaar promoveerden wij naar de 1e klasse, het tweede jaar was daar de degradatie naar de tweede klasse en in het derde seizoen hebben wij ons weten te handhaven in de derde klasse.  Toen was er mijn dienst verband bij GSV`28 , waar ik twee seizoenen actief was , van 2014 tot en met 2016 GSV `28 speelde in de 2e klasse. En 2016-2017 was ik trainer van 2e klasser VV Scharn.

Welke trainers heb je als speler mee gemaakt en heb je van geleerd ?

Trainers die ik heb meegemaakt zijn , Jos Gillissen bij RKVV Almania en Caesar. Harrie Blokhuis bij UDI`19/ Beter Bed. John Pfeiffer bij RKVV Lindenheuvel en Glen Goulding bij F.C. Tuddern

Het is een cliché , maar van iedere trainer leer wel iets. Maar er zijn enkele trainers waar ik bijzondere herinneringen aan heb om te beginnen Cooky Voorn , die mijn begeleider en mentor was tijdens mijn stage bij Fortuna Sittard. Een vakman waar ik veel van geleerd heb en een goed mens. En de trainer Harrie Blokhuis , hij was oud militair en hij kon spelers op indrukwekkende wijze de les lezen , maar als hij tegen over mij stond was het meestal iets rustiger , lachend. Bij mijn opleidingen toch ook Frans Spronck en op het CIOS Jos Olischlager. In Zeist had ik te maken met Jan Rab en Foppe de Haan. Met name Foppe de Haan heeft mij geïnspireerd. En dan volgen er enkele anekdotes die Josh heeft meegemaakt met Foppe de Haan.

Je ambities ?

Ik zou het een uitdaging vinden om bij een voetbalorganisatie aan de slag te gaan en bij deze organisatie het technisch en tactisch gebied onder mijn hoede te nemen om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen en de vereniging.

En ik zou ook wel op het hoogste niveau willen trainen in het amateur voetbal , de diploma`s heb ik evenals de kennis en ervaring. Het mag ook buiten Limburg of in het buitenland zijn. Dat is voor mij geen probleem.

Nu ben je begonnen als trainer van SVN Landgraaf , hoe is het contact tot stand gekomen ?

Toch even kleine toelichting . Na dat ik gestopt ben als trainer had ik besloten , in verband met verbouwing van onze woning , om als trainer een sabbatical jaar te nemen. Echter na enkele maanden begon het toch weer bij mij te kriebelen. Ik miste toch mijn activiteiten als trainer. En via Andre Halmans is het contact met SVN Landgraaf tot stand gekomen. Ik heb toen een aantal zeer goede en constructieve gesprekken met bestuur van SVN gevoerd en ook met spelers groep en begeleiders. Zij hebben een heel duidelijke visie over de vereniging , heel helder en deze visie sprak mij zeer aan. En heel belangrijk was ook dat de vereniging voetbal uitstraalt , men wil er voetballen , en daar is ook het beleid op gericht. En dus is gezamenlijk besloten om de komende 5 maanden met elkaar is zee te gaan. Ik zie het als een mooie uitdaging.

En is er een doelstelling ?

Uiteraard , SVN staat in de 3e klasse A op de 5e plaats , de doelstelling is om bovenin mee te blijven draaien en indien mogelijk een prijs , in de vorm van een periodetitel , te pakken. En daar gaan we dan ook voor.

En dan de vragen van …

Karakter ?

Open.

Levensmotto ?

Geniet met respect !

Bewondering voor ?

Van mooie situaties in het algemeen , maar ook van theater of van een mooie omgeving.

Spijt van ?

Dat ik toen ik de kans kreeg niet naar Fortuna Sittard ben gegaan. Er voor het overige zijn mijn keuzes ook bewust door mij gemaakt.

Angst voor ?

Onrecht , daar kan ik absoluut niet tegen.

Hobby`s ?

Sport in algemene zin , en daar valt ook voetbal onder. Naar muziek luisteren. En met een grote lach en ik zing , soul en funk , goed ? Ik heb nog geen CD  maar men kan mij boeken.

Ambities ?

Om mijn Sportservicebureau Josh Events verder door te ontwikkelen evenals mijn activiteiten als personal trainer. Samen met mensen bezig zijn met onder andere beweging agogie , revalidatie , ook voor voetballers die blessure hebben opgelopen en natuurlijk fitness.

Carnaval of wintersport ?

Allebei , maar wel de vrijdag voor carnaval en op as woensdag trainen en daar is de lach weer.

Slechte eigenschap ?

Ongeduldig.

Schouwburg bezoek , boek of film ?

Daar heb ik eerlijk gezegd te weinig tijd voor , maar als , dan eerst film dan boek en als laatste schouwburg bezoek.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje.

Bier , water of wijntje ?

Dat ligt aan de situatie , bier maar ook wel een wijntje.

Wie zijn je voorbeelden ?

Ik heb veel voorbeelden , Mohammed Ali , Pelé , Johan Cruijff , Sir Alex Ferguson en Rinus Michels.

Krijg inspiratie van ?

Van mensen en van sport.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Een wereldreis maken. En samen met mijn goede vriend Ronnie Crommen een vereniging trainen , over de taakverdeling worden we het wel eens, en mag club in het buitenland zijn.

Ultieme doelstelling ?

Gezond leven.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ?

Nog steeds actief met mijn bedrijf en als personal trainer . Daarnaast , ik ben dan wel 63 jaar , ook nog als trainer en actief in de sport.

We hebben nog enkele minuten voordat Josh weer als personal trainer aan de slag moet . We praten met deze positief en sociaal ingestelde man , die ook nog eens beschikt over een behoorlijke dosis humor , na over de lezingen die hij geeft over gezond leven en voedsel , het coachen. Maar ook over zijn zoon Joshua die bij Alemania Aken heeft gevoetbald en nu bij het A van VV Scharn speelt en over drive van dochter Ruby. Of over de twee maanden waarin hij sportleraar is geweest en niet kon wennen aan de instelling van leerlingen betreffende het beoefenen van sport , Hij kon zich moeilijk voorstellen dat zij niet van sporten hielden. Daarom is hij daar ook gestopt , het was het grootste gedeelte van de tijd handelen met de smoesjes om maar niet te hoeven sporten.

Hij verteld vol passie over zijn werk als trainer , hoe hij alles van de spelers monitort , dat hij een trainer is van de dialoog ,over zijn voorbereidingen op wedstrijden en trainingen. Hij is een voorstander van verzorgd voetbal maar wel met beleving. Dit gaf een duidelijk beeld van de trainer Josh Vanderlyde maar wij hebben ook kennis gemaakt met de mens Josh Vanderlyde , iemand die altijd rekening houd met de medemens , zoals eerder gezegd sociaal is maar ook positief in het leven staat vol ambitie. Geen dromer maar een realist met een ondernemende instelling. Wij hebben kennis gemaakt met een aangename persoonlijkheid en wensen hem veel succes bij SVN Landgraaf.

TEKST en INTERVIEW
HEIN SMITH.