Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Kartrekker populaire amateurvoetbalsite In De Wandelgangen stopt: ‘Het was slopend’

Meerdere keren kwam Hein Smith erachter hoe waardevol het leven is. Om volop te gaan genieten, stopt hij met ‘In De Wandelgangen’, het populaire platform voor amateurvoetbal.

 

46b3ba1a-7ba7-11e9-a76b-d9d902e0e606_web_scale_0.0399709_0.0399709__

Het is geen toeval dat de afspraak met Hein Smith (67) plaatsvindt in het hotel met de toekan op het dak in Heerlen. Want daar, in bar en lobby, nam hij honderden interviews af met spelers, trainers, bestuurders en vrijwilligers uit het Limburgse amateurvoetbal. Eén van de mooiste vond hij dat met Harry Thoma, de Maastrichtse oefenmeester. „Onder de kerstboom, terwijl hij wist dat hij terminaal was. We bespraken zijn laatste wensen. Een half jaar later kwam het bericht: Harry was overleden.”

 

Toilet

 

En toen Smith tegenover Dick ‘Coocky’ Voorn zat, de man die als assistent van Bert van Marwijk werkzaam was bij onder meer Oranje en Feyenoord, werd hij wat nerveus. „Die heeft voor de camera’s van de NOS gestaan. En dan komt In De Wandelgangen. Maar we hebben drie uur gesproken. Hij zei: ‘Hein, als ik ’s morgens opsta, moet ik ook naar het toilet’. En zo is het.”

 

De naam is gevallen: In De Wandelgangen (IDW). Het onder amateurvoetballers razend populaire website vol (door de clubs ingezonden) nieuwtjes en wedstrijdverslagen, maar dus ook vol interviews van Smith. De voormalig doelman van Coriovallum en bestuurder van SV Heerlen, Heksenberg en MSP’03 werd kartrekker toen het platform over werd genomen door Brabander Eric van Kessel.

 

Kunstklep

 

„Ik kreeg een telefoontje in de tijd dat ik herstelde van een openhartoperatie. Een kunstklep en vijf omleidingen. Dat het mis was, ontdekte ik toen de tandarts uit voorzorg een foto van het hart wilde maken. Het was begin januari 2012. Toen ik ontwaakte, was ik een dweil. En twintig kilo lichter. MSP’03 waar ik voorzitter van was, bestond niet meer. Via IDW bleef ik in het wereldje. Ik had een groot netwerk, kon mijn contacten warm houden en kreeg veel vrijheid. Het begon met één interview per week, maar op een gegeven moment was ik dag en nacht bezig.”

 

Zeker toen de op zondag veel geraadpleegde livescore erbij kwam. „Op het hoogtepunt hadden we 160 wedstrijden live. Drie kwart van de verenigingen deed mee en gaf tussenstanden door. Maar in de winter was je ’s ochtends vroeg bezig met de eerste afgelastingen en viel je om acht uur in de avond met de neus in het eten. Dat was slopend.”

 

En niet meer vol te houden. Smith besloot onlangs te stoppen met het platform. De drijvende kracht valt weg en dus leek de stekker er helemaal uit te gaan. „Ik kreeg direct na het bekendmaken een mail van een trainersvrouw. ‘Wat moet ik nu op maandagochtend? Het eerste wat ik deed, was op IDW kijken.’ Ik heb maar teruggestuurd dat uitslapen een goed alternatief is.” Nu lijkt de site dankzij een overname toch in de lucht te blijven.

 

Aneurysma’s

 

Smith nam het lastige besluit te stoppen met de website afgelopen winterstop. „In een paar weken raakte ik veertien kilo kwijt. Voelde me niet goed. Was zwak. Het is nog steeds onduidelijk wat me mankeert. Ik vertelde het Eric. Die hield me voor dat maar één ding echt heel belangrijk is: je gezondheid.”

 

Dat weet Smith als geen ander. Hij was met zijn vrouw Joy vanuit Kiel op weg naar Sint Petersburg, toen zij opeens niet meer wist waar ze was. „In Noord-Duitsland zijn foto’s gemaakt. Eén aneurysma (verwijding van een slagader, red.) was de diagnose. Omdat ze uit de medische wereld komt, vroeg ze verplaatsing naar Heerlen aan. Er kwam epileptische aanvallen bij. Bleken het er vijf te zijn. Bij de uitslag zat de kamer vol witte jassen. ‘We gaan nog deze week twee keer de schedel lichten’, zeiden die.”

 

Kaarsjes

 

Het was een periode vol onzekerheid en angst, waarin Smith het ene kaarsje aanstak met het andere. „Ze heeft me een poosje niet herkend en is zelfs eens opgegeven. Bij de jaarlijkse controle blijft het bidden, maar zeven operaties verder - de laatste was vijf jaar geleden - is ze nog steeds bij me. We leiden wel een ander leven. In winkels en restaurants krijgt ze te veel prikkels en vliegen mag niet meer.”

 

Alles bij elkaar genoeg redenen voor Smith om te stoppen met IDW. „Je ziet hoe betrekkelijk alles is. Dit besluit is onomkeerbaar. Een einde aan ruim vijftig jaar betrokkenheid bij het amateurvoetbal. Aan die tijd heb ik heel veel leuke kennissen en twee échte vrienden overgehouden: Ben Pulcini en Coen Keulen. Die laatste is me komen ophalen in Kiel, toen mijn vrouw werd overgebracht naar Limburg. Eén telefoontje en hij zat al in de auto. Dat koester ik.”

 

Met dank aan De Limburger voor het gebruik van het artikel