Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

KVC Oranje doet gouden zaken tegen Voerendaal, ploeg van Paul van Putten dodelijk effectief

KVC Oranje won thuis van Voerendaal, met 3-0. Daarmee doet de promovendus zeer goede zaken in de strijd om een plek in de nacompetitie, die zicht geeft op promotie naar de derde klasse.

Voetbal is soms een vreemde sport. Dat bleek maar weer eens. Eerder dit seizoen, in Voerendaal, leverden de beide teams een waar spektakelstuk af, met legio kansen over en weer en een vijftal, deels fraaie, treffers. Deze keer, voor zo’n 150 toeschouwers, viel er voor de neutrale kijker, zacht uitgedrukt, weinig te genieten. Voor de direct betrokkenen, thuisclub KVC Oranje en Voerendaal is dat natuurlijk anders. Spanning vergoedt immers veel, zo niet alles.

Van  meet af aan ontstond een tactisch steekspel. Beide ploegen leken gigantisch veel respect voor elkaar te hebben, met als gevolg dat ze weinig tot geen risico durfden te nemen. Sprankelende aanvallen, laat staan kansen, vielen er dan ook niet te noteren. Maar ook ik in zo’n op het oog geestdodend evenwicht kunnen doelpunten vallen, zo maar, uit het niets. KVC Oranje was deze keer doeltreffend. Martijn Sangen nam een vrije trap en legde de bal breed op Ruud Vanhauten. De laatste leverde vanaf rechts een hoge cross af die over de roodwitte gastendefensie zeilde en door Joey Niesters tegendraads langs de versteend toekijkende Voerendaal-goalie Freek Timmermans tegen de netten werd gekopt: 1-0.

Er was op dat moment een klein kwartier gespeeld. Één minuut na de 1-0 waren de gasten dicht bij de gelijkmaker, maar Kjell Kleijkers schoot, na een voorzet vanaf links van Alain Crutzen, hoog over. Je zou verwachten dat Voerendaal, gezien de achterstand, meer druk naar voren zou gaan uitoefenen. De ploeg van trainer Ramón Meessen bleek daar niet toe in staat, mede ook vanwege het ontbreken van Jim Mijnes (blessure) en het uitvallen, na vijf minuten, van Ruben Quaden. Ook KVC Oranje kon in de eerste helft niet meer voor gevaar zorgen. In feite bleken dus in die helft de alle wapenfeiten in het eerste kwartier te hebben gelegen.

Dan maar meer actie na de hervatting dachten de aanwezigen langs de lijn. De acteurs evenwel zagen dat kennelijk anders. Want in feite veranderde er helemaal niets aan het spelbeeld. Maar ook nu bleek KVC Oranje in staat om toch te scoren. In de buurt van achterlijn, op links, veroverde Jordi Schmitz de bal op Ron Caumans. Schmitz zag, staande op pakweg een meter van de achterlijn en op zo’n 8 meter van de goal, dat doelman Freek Timmermans van Voerendaal uit zijn veste kwam. Schmitz legde vakkundig af op Joey Niesters, voor wie het vervolgens een koud kunstje was om zijn tweede te laten noteren: 2-0. Na afloop werd Niesters, volkomen terecht, onder luid gejuich van ploeggenoten en aanhang. Uitgeroepen tot ‘Man of the match’.

Slecht één keer kreeg het deze keer onmachtige Voerendaal, een team toch met klinkende doelcijfers, de kans terug te komen in de wedstrijd, maar een pegel van  Kjell Kleikers kwam via de onderkant van de lat achter een kansloze KVC-goalie Calvin Pötgens, terug het veld in. Toen vervolgens, een kwartier voor het einde, doelman Freek Timmermans van scheidsrechter Flip Kok uit Maastricht de rode kaart voor de ogen kreeg getoverd, omdat hij bij een opstootje Martijn Sangen van KVC Oranje omver had geduwd, was de wedstrijd natuurlijk beslist.

De 3-0 die er uiteindelijk nog kwam was eigenlijk alleen maar van belang voor de statistieken, maar tevens de mooiste treffer uit de wedstrijd. Martijn Sangen leverde vanaf rechts een mooie afdraaiende voorzet af. Bij de tweede paal kopte Ruud Vanhauten de bal met een fraaie boog over de nieuwe doelman van Voerendaal, Sander Smeets: 3-0. Je hoeft niet altijd te vlammen om te kunnen winnen. KVC Oranje had in dit duel, net als teenstander Voerendaal, geenszins gevlamd, maar was wel dodelijk effectief gebleken.

Met de overwinning deed KVC Oranje, ook al omdat RKHBS verloor van WDZ (1-0), uitstekende zaken in de strijd om plek twee in 4B. Die plaats levert straks met zekerheid deelname aan de nacompetitie op. De ploeg van trainer Paul van Putten gaat donderdag in Schin op Geul op bezoek bij SV Geuldal (19.30). Voerendaal, dat overigens ook nog steeds alle zicht heeft op een plek die recht geeft op de nacompetitie en nog immer beschikt over imponerende doelcijfers (47-9), komt zondag weer in actie, uit bij SV Brunssum (14.30).

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)