Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Marthè Hecker, de duizendpoot van HBC’09!

 

Elke voetbalclub heeft ze binnen zijn gelederen: de vrijwilliger die zich volstrekt belangeloos en met hart en ziel inzet voor zijn of haar club. Sterker, zonder deze kanjers heeft de club geen bestaansrecht. Ze zijn de drijvende krachten. Sommige vrijwilligers zijn heel zichtbaar: je ziet ze op of langs het veld, achter de bar in de kantine of zwoegend in het materialenhok en/of wasruimte. Anderen zijn een stuk minder zichtbaar. Denk aan de kleedkamerplanner, de wedstrijdsecretaris of het bestuurslid. Al deze vrijwilligers hebben één ding gemeen, namelijk dat ze een heel dikke pluim verdienen. Dankzij hen kunnen wekelijks honderdduizenden mensen hun favoriete bezigheid uitoefenen: voetballen. In dit artikel portretteren we Marthè Hecker, vrijwilliger annex duizendpoot bij HBC’09.

 

Leeftijd:
55 jaar

 

Burgerlijke staat:
Ongehuwd.

 

Wat doe je voor werk?
Ik ben administratief medewerker in de breedste zin van het woord: administratie en boekhouding

 

Gevoetbald bij:
Ik ben op mijn achtste begonnen met voetballen bij het toenmalige v.v. Buchten, omdat we toen in Buchten woonden. Na de verhuizing naar Holtum ben ik bij v.v. Holtum gaan voetballen. Ik woon er nog steeds. Na de fusie met v.v. Buchten ben ik gestopt met voetballen. Ik ben dus niet meer als actieve speler voor HBC’09 uitgekomen.

 

Op welke positie?
Achterin. Als voetballer speelde ik rechtsback en later ben ik keeper geworden.

 

In welk elftal?
Alle. In het vijfde, het vierde, het derde, het tweede en het eerste. Door een blessure ben ik moeten stoppen, anders had ik nu misschien nog bij de veteranen gespeeld.

 

Waaruit bestaat jouw werk als vrijwilliger?
Ik ben sinds 1986 penningmeester. Eerst bij v.v. Holtum en sinds de fusie in 2009 bij HBC’09. Bij Holtum ben ik diverse jaren jeugdleider geweest. Daarnaast had ik de rol van ‘manusje van alles’. Bij HBC ben ik behalve penningmeester bij gelegenheid ook scheidsrechter bij de jeugdelftallen, de lagere seniorenelftallen en bij de ‘iets te vroeg geborenen’ (de veteranen, red.). Op zaterdagochtend help ik regelmatig mee in de kantine. Daarnaast ben ik al sinds jaar en dag grensrechter van het eerste elftal. Eerst bij v.v. Holtum, nu bij HBC’09. Verder ben ik op zondagmorgen wedstrijdcoördinator bij de lagere elftallen.

 

Heb je naast je werkzaamheden voor HBC’09 ook nog tijd voor andere hobby’s? Tijdens het voetbalseizoen nauwelijks, maar in de zomerperiode en tijdens de winterstop ga ik graag fietsen en wandelen. En ik ben ook nog lid van het kerkbestuur in Holtum.

 

Jij was een v.v. Holtum-man in hart en nieren. Bij HBC heb je die status ook. Voelt dat hetzelfde?
Ja, de fusie met v.v. Buchten was noodzakelijk en had niet veel langer meer uitgesteld moeten worden, want dan hadden we misschien helemaal geen club meer gehad. HBC is nu mijn vereniging. De derby’s tussen v.v. Holtum en v.v. Buchten zijn helaas verleden tijd, maar er blijven gelukkig nog genoeg derby’s voor HBC over.

 

Wat maakt HBC’09 zo’n mooie club?
De sfeer, de vele activiteiten, de verbondenheid. Samen hoogte- en dieptepunten meemaken. Ik vind het mooi om te zien dat de jongens uit Holtum en Buchten allemaal dezelfde ‘bloedgroep’ hebben: HBC!

 

Welke verwachtingen heb je van het eerste?
Ik hoop dat we kunnen meedraaien in de hogere regionen. Misschien een periodetitel, dat zou helemaal mooi zijn. Een kampioenschap is uiteraard leuk, maar dat mag niet ten koste van alles gaan. Daarom kiezen we er ook bewust voor om met jongens uit de eigen dorpen te spelen. Eerlijk gezegd zou ik wel graag willen dat HBC’09 weer in de vierde klasse terechtkomt en dat we daar een geducht tegenstander worden.’

 

Volg je ook de jeugdteams?
Ja, sowieso vanwege mijn werkzaamheden als penningmeester, maar ook omdat ik regelmatig een wedstrijd van de jeugd fluit. En als het even kan, ga ik ook naar wedstrijden kijken. 

 

HBC’09 beschikt over een mooie accommodatie. Zijn er nog wensen?
Ja, een kunstgrasveld als trainingsveld. Misschien wel twee, zodat alle teams optimaal kunnen trainen.

 

Jullie delen het sportcomplex en de accommodatie (kleedlokalen en kantine) met de Fortuna Sittard Academy. Betekent dat extra werk voor jou als vrijwilliger of stel je jouw diensten uitsluitend beschikbaar aan HBC’09?
Dat laatste. Ik heb als vrijwilliger meer werk gekregen, maar voor de club komt er natuurlijk wel meer bij kijken.’

 

Fortuna doet het buitengewoon goed dit seizoen. Doet dat ook iets met jou?
In de Baandert-tijd ging ik vaak naar wedstrijden van Fortuna kijken. In het huidige stadion ben ik maar een paar keer per seizoen geweest. Maar ik vind het natuurlijk wel mooi dat Fortuna momenteel zo goed presteert.

 

Tot slot nog enkele voetbalvragen

 

Wie is jouw favoriete voetballer/keeper aller tijden?
Edwin van der Sar

 

Van welke Nederlandse club ben je fan?
Roda JC en PSV

 

Van welke buitenlandse club?
Barcelona

 

Messi of Ronaldo?
Messi

 

Wat vind je van het huidige niveau van het Nederlandse voetbal?
Ik ben er niet over te spreken. Te veel egotrippers. Geen goede mentaliteit. Ze denken dat ze heel wat zijn. Ik mis de vechtersmentaliteit. Een elftal dient een goede balans te hebben tussen hard (willen) werken en techniek. Daarnaast vind ik dat jonge spelers veel te snel naar een club in het buitenland vertrekken.

 

Tekst en interview
Helmi van Nuil