Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Mick Mijnes redt punt voor RKHBS tegen KVC Oranje

Verslag RKHBS:

Ondanks de laag sneeuw die in de morgenuren op het veld lag, waardoor wedstrijden van andere elftallen moesten worden afgelast, trad RKHBS als nummer 4 van de ranglijst aan tegen de nummer 2 KVC Oranje. Scheidsrechter Kok had de weerssituatie goed ingeschat, en was niet voor niets vanuit Maastricht naar Heerlen gekomen, aangezien het veld om half drie volledig sneeuwvrij was. KVC Oranje, de ploeg uit Bleijerheide, is afgelopen seizoen gepromoveerd uit de 4de klasse en doet het dit seizoen erg goed, met name ook door verschillende aanwinsten die de ploeg kwamen versterken.

RKHBS begon erg onrustig en ongeconcentreerd aan de wedstrijd, met een aantal gevaarlijke terugspeelballen, waarmee ze keeper Toine Diederen in de problemen brachten. Toch kwam de thuisclub op voorsprong. Na 8 minuten mocht Danny Stoeber een corner nemen. Hij speelde de bal op Rens Hahnraths die niet zelf kon schieten en weer terug speelde naar Danny. Deze besloot hard en laag voor te zetten, en zag tot zijn verbazing dat de bal in de lange hoek verdween nadat Martijn Sangen van de bezoekers de bal volledig verkeerd raakte: 1-0. RKHBS werd hierna direct weer gevaarlijk via Bram Bemelmans die hoog voorgaf op de inkomende Mick Mijnes, maar Calvin Potgens, de jonge goalie van de bezoekers, kon de bal wegboksen. Hierna was het de beurt aan de bezoekers met een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van RKHBS tot gevolg. De thuisploeg was in deze periode meer bezig met het bekritiseren van de scheids dan met hun eigen spel dat alles behalve goed was. Ondanks dit kreeg RKHBS vlak voor rust een enorme kans de voorsprong uit te breiden. Mick Mijnes ging door over links, en legde de bal terug op de inkomende Brian Amkreutz. Brian plaatste van buiten de 16 meter de bal beheerst met binnenkant voet richting lange hoek, maar de bal ging tot zijn verbijstering binnenkant paal achter de keeper langs weer uit het doel.

De tweede helft was nog niet begonnen of de stand was gelijk. Een twijfelachtige beslissing leidde tot een corner, die werd ingekopt door Martijn Sangen van KVC. Via een tweetal spelers verdween de bal over de doellijn: 1-1. De oranjehemden roken dat hier meer te halen viel, en drukten RKHBS terug in de 16 meter. Dit leidde al na een paar minuten tot een voorsprong voor de bezoekers. Na een inschattingsfout op het middenveld mocht, jawel alweer, Martijn Sangen vrij door richting 16 meter waar hij fantastisch uithaalde en het leer in de kruising zag verdwijnen: 1-2. RKHBS leek te moeten buigen voor de promovendus maar rechtte toch de rug na ongeveer 20 minuten in de 2de helft. Een aanval via Danny Stoeber en Mick Mijnes leidde tot een corner. Deze werd door Rens Hahnraths hard bij de tweede paal neergelegd, waar Bram Bemelmans in vrije positie maar net naast kopte. Na een vervelende overtreding op Danny Stoeber, waarna de enige gele kaart van dit duel werd uitgedeeld, kwam de vrije trap bij Rens Hahnraths terecht. Deze vond met een hoge bal de vrij voor het doel opduikende Mick Mijnes, maar deze kopte de bal recht in de handen van de doelman. Hierna kwam het moment van Mick Mijnes. Hij kwam in balbezit net over de middellijn, en zette aan voor een solo in plaats van af te spelen op de vrijstaande Bram Bemelmans. Ondergetekende ging er al van uit dat de kans verkeken was, toen Mick Mijnes ingesloten door 3 verdedigers besloot te schieten van buiten de 16 meter, en de doelman van KVC Oranje hiermee verraste: 2-2. Toch leek de ploeg uit Kerkrade er met de winst vandoor te gaan. De goed en fel spelende Thymo Griesenbrock maakte volgens scheidsrechter Kok een overtreding in de middencirkel, waarna weer protesten volgden. Martijn Sangen zag dat doelman te ver voor zijn doel stond, wachtte niet en schoot vanaf de middenlijn op doel. De bal ging over de terug sprintende Toine Diederen heen, die echter alle geluk van de wereld had. De bal stuitte in de 16 meter waarna deze tegen de lat kwam. Pas daarna kon de ervaren doelman zich op het terugstuitende leer gooien. Het laatste kwartier gingen de aanvallen over en weer, waren beide ploegen dreigend, maar kwamen er geen grote kansen meer waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Hiermee konden beide ploegen leven, alhoewel koploper Wijnandia natuurlijk de enige winnaar is deze namiddag.

Tekst: John Bothmer

Verslag KVC Oranje:

De mooiste treffer blijft uit in topduel

De topper tussen RKHBS en KVC Oranje eindigde in een 2-2 gelijkspel. Uiteindelijk kon iedereen wel leven met die uitslag, maar tussen de bedrijven door waren in beide kampen ook gemengde gevoelens waar te nemen. Trainer Paul van Putten van de bezoekers: ,,In de tweede helft waren wij de beter voetballende ploegen en na de 1-2 hadden we kunnen doordrukken.” Mike Zwartjes, trainer van RKHBS: ,,Klopt, maar als wij vlak voor de rust 2-0 maken, krijg je een andere wedstrijd.”

Wat was er zoal gebeurd? Rond half drie geeft scheidsrechter Flip Kok met zijn eerste fluitsignaal aan dat het duel kan beginnen. Het is onaangenaam koud, weinigen hebben dan ook de moeite genomen om Sportpark Imstenrade te bezoeken. In het op loopafstand liggende Parkstad Limburg Stadion (PLS), waar op dat moment ook Roda JC begint tegen SC Heerenveen, zijn de stadionlampen al in werking gesteld.

Thuisclub RKHBS komt het beste uit de startblokken. De ploeg van Zwartjes is feller dan de oranjehemden, wint de meeste duels en is dan ook als eerste succesvol. Die treffer komt overigens niet voort uit een kans, maar met behulp van Martijn Sangen. Na een voorzet vanaf links wil hij de bal met zijn rechter wegwerken uit zijn eigen zestien. De bal komt ook op de rechter, maar dan wel op de buitenkant, met als gevolg dat het ding rechts beneden tegen binnenkant van het zijnet over de doellijn rolt. Sangen zelf en doelman Calvin Pötgens zijn verbouwereerd: 1-0.

Gaandeweg komt KVC Oranje beter in de wedstrijd. Er is nu sprake van twee gelijkwaardige ploegen. De bezoekers krijgen ook mogelijkheden. Martijn Sangen kopt na een voorzet van Jeoy Niesters over en naast. Joey Niesers zelf ziet een inzet van de lijn gehaald en Chris Frauenraths’ kopbal gaat, buiten bereik van thuisclubdoelman Toine Diederen net naast. Vlak voor die laatste poging, kan het ook zo maar 2-0 worden, maar een fraaie pegel van Mick Mijnes spat, buiten bereik van Calvin Pötgens, uiteen op de binnenkant van de rechter paal, het moment waar Mike Zwartjes na afloop op doelt in zijn analyse.

De 2-0 blijft uit en KVC Oranje speelt na de hervatting een stuk beter. De ploeg van Paul van Putten is ook een stuk energieker, wint daardoor meer duels en komt al snel op gelijke hoogte. Scott Vienerius speelt Martijn Sangen aan. Die laat van zijn rechter een schot vertrekken. Doelman Toine Diederen van RKHBS is kansloos, vooral ook omdat de bal via het been van één van zijn collega’s van richting wordt veranderd: 1-1. Nog geen vijf minuten later, het licht is inmiddels ook op Sportpark Imstenrade ontstoken, treft Sangen opnieuw doel, weer met zijn rechter, nu de buitenkant van de wreef om precies te zijn. De pegel in de rechter bovenhoek laat Toine Diederen kansloos en de KVC-aanhang juichen en genieten. ,,Wereldgoal” klinkt het aan die kant. Mike Zwartjes vindt er helemaal niets moois aan. Dat zegt hij althans na afloop (met een smile).

Langzaam maar zeker krijgt RKHBS weer meer grip op het gebeuren. De ploeg van Zwartjes is met twee kopkansen, de grootste wellicht voor Bram Bemelmans, dicht bij de gelijkmaker, maar vooralsnog blijft die uit. Uiteindelijk komt die treffer er toch als Mick Mijnes, na onnodig balverlies van de bezoekers, vanaf rechts naar binnen mag snijden en vanaf de rand van de zestien een schuiver richting de rechter benedenhoek kan loslaten. Doelman Calvin Pötgens gaat met zijn linker arm richting de bal, maar komt te laat. De 2-2 is een feit.

Nog is Martijn Sangen niet klaar met zijn jacht op doelpunten. KVC Oranje krijgt een vrije trap op pakweg 45 meter van het doel van Diederen. Die staat ver voor zijn kooi. Sangen ziet dat en dirigeert het speeltuig over de dan al kansloze Diederen. De bal lijkt tegen het net te gaan, maar komt na een stuit tegen de lat en alsnog in de armen van de opgeluchte Diederen. ,,Had RKHBS moderner en dus zachter kunstgras gehad, was die bal erin gegaan”, luidt de analyse bij een paar KVC-deskundigen.” De mooiste treffer van de wedstrijd, in ieder geval in de ogen van de bezoekers, is uitgebleven.

Realisme en gemengde gevoelens kruisen elkaar na afloop. In het PLS heeft Roda JC ondertussen met 2-1 gewonnen van SC Heerenveen. Zeker is dat de geel-zwarten de drie punten op dit moment harder nodig hebben dan RKHBS en KVC Oranje.

KVC Oranje speelt komende donderdag voor de beker thuis tegen eersteklasser Wilhelmina’08 uit Weert (20.00), terwijl zondag, ook in eigen huis, de topper tegen koploper Wijnandia op het programma staat (14.15). RKHBS speelt zondag thuis tegen Sylvia, eveneens om half drie.

 

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)