Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Mike Zwartjes (Trainer RKHBS), ooit werd hij de kroonprins van het trainersgilde genoemd!

Hij werd ooit de kroonprins van het trainers gilde genoemd, nu na 27 jaar trainerschap behoort hij tot de oudere generatie trainers , zeg maar de opvolger van onder andere Theo Caenen, Math Schaepkens , Mick Vliegen en Joop Dacier. Er staat nu een jongere generatie trainers aan te komen. Tijdens zijn voetballoopbaan heeft hij er geen moment aan gedacht om trainer te worden. Hij vond het spelen van het spelletje veel te leuk . Maar dat veranderde op het moment dat hij mocht assisteren op een van de voetbalkampen op de Groene Long . Daar kreeg het trainers virus hem te pakken en besloot hij om de opleiding Trainer/Coach 3 te gaan volgen. En na het behalen van het diploma ging hij direct aan de slag als trainer van FC RIA. Vandaag kijken we terug met, maar ook vooruit met onze gast: Mike Zwartjes, trainer van RKHBS

Wie is Mike Zwartjes ? 

Ik ben geboren in Voorburg op 24 mei 1963 . 31 jaar getrouwd met Jolanda , zij komt uit een bekende voetbal familie, haar vader Wiel Vullings was een zeer bekende speler uit de regio. Samen hebben wij twee zonen Dylan van 24 jaar , hij heeft de voetbal opleiding doorlopen bij Roda JC  en als 2e jaars belofte heeft hij destijds zelf besloten om er mee te stoppen. En speelt nu alweer enkele jaren bij Groene Ster uit Heerlen dat uit komt in de hoofdklasse. En onze jongste zoon Sithri, hij is 19 jaar , ook hij heeft gevoetbald bij Sporting Heerlen maar hij heeft nu andere interesses. En wij wonen in Heerlen. 

Opleidingen ?  

Na de lagere school ben ik naar de MAVO gegaan gevolgd door de HAVO. 

Werkzaam bij ? 

Ik werk als ondersteunend onderwijs personeel op het Sintermeerten College in Heerlen. Dan vertelt hij vol overgave hoe mooi hij het vindt om te werken met jong volwassenen. 

Gevoetbald bij ? 

In mijn jeugd dus in Voorburg bij Celeritas en Vios. Na onze verhuizing naar Limburg heb ik gevoetbald bij : Eikenderveld – EHC – RKTSV – Helios en SV Heerlen. 

Aan welke vereniging bewaar jij goede herinneringen als speler ? 

Och weet je , elke vereniging had wel iets , maar bij SV Heerlen heb ik een hele mooie tijd gehad. 

Wanneer was daar het besef dat je trainer wilde worden ? 

Dat was toen ik aan het einde was van mijn actieve loopbaan . Ik assisteerde op een van de voetbal kampen die werden gehouden op de Groene Long en de oudere trainers die daar ook actief waren gaven mij het advies om de trainers cursus te gaan volgen. En deze raad heb ik op gevolgd en ben gestart met de opleiding Trainer/Coach 3, en van af dag 1 was ik bevangen van het trainers virus. 

Hoe ziet je trainers loopbaan er tot nu toe uit ? 

Na dat ik mijn diploma Trainer/Coach 3 had gehaald ben ik direct kunnen beginnen bij FC RIA uit Nieuwstadt dat was in 1992 . In 1994 werd ik assistent van Theo Caenen bij SV Heerlen . Vervolgens ging ik als trainer aan de slag bij RKBSV tot het moment dat deze vereniging ging fuseren met Limburgia. De volgende stap was bij RKHBS 1997 -1998 om daarna weer terug te keren bij de fusieclub BSV/Limburgia maar dit huwelijk duurde maar 5 maanden. In 2000 ben ik aan de slag gegaan bij FC Gulpen waar ik 2 jaar trainer ben geweest. Toen heb ik 4 jaar als trainer gewerkt bij Langeberg. Gevolgd door 5 jaar RKHBS . De volgende uitdaging was de voetbal vereniging Bunde maar hier heb ik maar 3 maanden gewerkt. Ik ging terug als trainer bij naar Langeberg voor een periode van 3 seizoenen en komend seizoen wordt mijn derde seizoen als trainer van RKHBS. 

Het zijn 27 jaar dat je actief bent als trainer , wat opvalt dat je bij enkele verenigingen diverse malen bent geweest en ook voor langere periodes. 

Ja dat klopt , maar met sommige verenigingen had en heb ik ook een bijzondere band. Ik heb er prettig gewerkt of zoals nu bij RKHBS , daar voel ik mij thuis. Maar ook bij FC RIA en Langeberg aan deze clubs denk ik ook nog steeds met een goed gevoel aan terug. Maar ook aan FC Gulpen, een geweldige dorpsclub, bewaar ik mooie herinneringen. 

Je resultaten als trainer ? 

Naast het behalen van diverse periodetitels springt de promotie van RKBSV van de 4e klasse naar de 1e klasse er bovenuit, in één keer 3 klasse hoger, wie doet dat mij na (lachend !!). De reden hiervoor: De fusie RKBSV/Limburgia was een feit geworden, vandaar. 

Dan naar de resultaten:  in mijn tweede periode bij RKHBS promotie via de nacompetitie en een maal kampioen , bij FC Gulpen kampioen geworden en daar gepromoveerd van de vierde naar de derde klas.  Bij Langeberg kampioen geworden gepromoveerd van de derde naar de tweede klasse.  

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen bij RKHBS ? 

Wij hebben een goed seizoen gehad . Achter kampioen de Leeuw zijn wij op de tweede plaats geëindigd met 14 punten voorsprong op de nummer drie Zwart-Wit’19 In de laatste fase van de competitie hebben wij niet goed gevoetbald. De Leeuw werd kampioen en wij werden tweede en hadden een periode op zak en de afstand met Zwart-Wit’19 was groot. Tijdens de nacompetitie speelde wij de eerste ronde tegen Wijnandia, deze wisten we over 2 wedstrijden winnend af te sluiten. De 2 wedstrijden voor uiteindelijke promotie speelde we tegen vv Weltania. Je weet vooraf dat er 1 ploeg als verliezer van het veld af stapt en helaas waren wij dat. Ontzettend jammer maar komend seizoen nieuwe ronde nieuwe kansen. 

Je bent in het bezit van de diploma`s oefenmeester 2 en 3 , omschrijf jezelf eens als trainer. 

Als trainer ben ik consequent , eerlijk en ik ben een trainer van de dialoog maar wel tot op zekere hoogte. Praten met spelers , ja daar sta ik voor open . Je kunt als trainer wel een visie hebben hoe je wilt spelen maar je bent en blijft afhankelijk van de kwaliteit van je team. Dit bepaald de speelwijze om succes te kunnen behalen. Je moet het vermogen hebben om je team zo te laten voetballen waar de kwaliteiten er ook naar zijn. 

‘Mijn Slogan: organisatie is de kapstok tot succes !’ 

Organisatie heeft te maken met discipline in alle facetten van het spel . Ik vind mijzelf geen dominante coach, ik leg de verantwoordelijkheid ook bij het team. Weet je, trainer zijn is een ervaring vak, dat heb ik al die jaren dat ik trainer ben wel geleerd. Je wordt ook wijzer,  als mens en in het verlengde hiervan ook als trainer ontwikkel je jezelf maar ik oefen mijn vak als trainer/coach met hart en ziel en vol passie nog steeds uit.  

Wat zijn de ambities voor het nieuwe seizoen bij RKHBS ? 

Als mijn team “stappen” kan maken met name op mentaal gebied dan kunnen we voor een kampioenschap gaan. Want voetballen kunnen ze wel, dit hebben ze voor het overgrote deel van de competitie laten zien. 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Eigenwijs , eerlijk , rationeel , consequent en relativerend. 

Levensmotto ? 

Denk niet in belemmeringen maar in oplossingen! 

Bewondering voor ? 

Voor mensen die het maximale uit zichzelf weten te halen. 

Spijt van ? 

Na enig nadenken , nee ik heb nergens spijt van. 

Angst voor ? 

Voor ongeneeslijke ziektes en dat mijn dierbare en de mensen om mij heen iets overkomt. 

Hobby`s ? 

Voetbal dat is mijn passie. 

Ambities ? 

Op korte termijn , op maatschappelijk vlak een vaste baan en op de lange termijn , sportief gezien volgend jaar kampioen worden met RKHBS. 

Carnaval of vakantie ? 

Heel duidelijk vakantie . Naar Bali , het goden eiland , bij aankomst staan onze scooters klaar om weer nieuwe plekken te ontdekken. Bali voelt als thuis komen. 

Slechte eigenschap ? 

Met uitroep teken , roken ! 

Schouwburg , boek of film ? 

Film en boek en dan lees ik het liefst autobiografieën van sportmensen. 

Avondje stappen of etentje ? 

Etentje en daarna lekker terrasje pikken. 

Bier , water of wijntje ? 

Water , ik drink geen alcohol. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Ook nu weer moet Mike nadenken en geeft dan aan geen echt voorbeeld te hebben . 

Krijg inspiratie van ? 

Van mensen die hun eigen grenzen op zoeken. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Ik heb geen bucket list , maar iets doen waar ik onze kinderen een plezier mee doe. En als ik toch iets moet noemen dan dat ik 1 dag samen met mijn gezin onbeperkt geld uit mag geven dus zonder belemmeringen. Waarvan akte! 

Je ultieme doelstelling ? 

Dat ik op een gezonde manier oud mag worden en kan blijven genieten van de kleine dingen van het leven. 

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ? 

Misschien met vervroegd pensioen , maar dat blijft een vraagteken . Mocht ik met pensioen gaan dat ik veel tijd met mijn vrouw Jolanda kan doorbrengen op het goden eiland Bali. De overige tijd in mijn relatie met mijn vrouw en kinderen en de eventuele kleinkinderen want zij spelen een heel belangrijke rol in mijn leven. En dan hoop ik natuurlijk op de  velden te staan om te kijken naar onze klein kinderen. 

We praten na afloop nog enige tijd na over het leven . Over de vele ervaringen en de mensen die ons ontvallen zijn of moeten leven met een ernstige ziekte. Maar ook over het voetbal verleden en de anekdotes vliegen over tafel. Over zijn werk met jonge volwassenen hoe fascinerend  hij dit vind en natuurlijk over zijn Bali waar hij over enkele weken weer met zijn echtgenote Jolanda naar toe gaat om vakantie te vieren en de accu weer op te laden. Wij wensen hun een prettige tijd op het GODENEILAND !

Interview en tekst
HEIN SMITH