Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Nabeschouwing kampioensseizoen Centrum Boys, met Andre Boessen. “Ik zou er niet raar van op kijken om volgend jaar in het linker rijtje of misschien wel in de top 3 te kunnen eindigen.”

Centrum Boys is kampioen van de Derde klasse 3B en is daarmee voor de tweede keer op rij kampioen geworden. De ploeg uit Sittard kwam in het seizoen 2013-2014 nog uit in de vijfde klasse en heeft het nu voor de eerste keer in de clubgeschiedenis tot de tweede klasse kunnen schoppen. Met een topteam als Centrum Boys dat heeft, zal de tweede klasse er geen degradatiekandidaat bij krijgen. Of ziet trainer Andre Boessen dat anders? In de Wandelgangen sprak met de oefenmeester over het afgelopen seizoen en blikt alvast vooruit naar volgend seizoen. 

Allereerst natuurlijk proficiat met het kampioenschap, was dit ook de doelstelling? 

Ja dit was de doelstelling voor Centrum Boys, om ze weer naar de tweede klasse te loodsen. Het is dan ook geweldig dat we dit gerealiseerd hebben. 

Jullie zijn erg overtuigend kampioen geworden (Twintig punten verschil). Was het dan zo makkelijk? 

Nee, het was zeker niet makkelijk. Het lijkt alleen achteraf zo. De ploegen die ons volgden hebben veel steken laten vallen en wij hebben daarentegen maar twee wedstrijden verloren. Dan word je natuurlijk ook overtuigend kampioen. 

Vaak is er weleens een terugval te zien bij een ploeg, maar buiten een valse start hadden jullie daar helemaal geen last van. 

Ja, klopt. De eerste wedstrijd was ik er niet bij en de laatste wedstrijd is het seizoen eigenlijk klaar en dan is het een beetje uitballen. Dan kan ook alles, je kunt die winnen of verliezen. Maar die wedstrijd telt ook niet meer zo mee.  

Is de kracht van de ploeg dan ook dat na het kampioenschap de vier wedstrijden er nog drie werden gewonnen. 

Je hebt op een gegeven moment een groot doel voor ogen en dan nog persoonlijke doelen voor ogen. We hebben met elkaar afgesproken om 50 punten te pakken en nu hebben we er 70 behaald wat zeker een unicum is in de derdeklas. We hebben een krachtige ploeg en we willen wel gewoon alles winnen. Ook deze laatste wedstrijden. 

Als ik naar de uitslagen kijk hebben jullie vaak met grote cijfers gewonnen, 0-6 tegen Spaubeek en 9-3 tegen VV Hebes, was het dit jaar echt zo makkelijk? 

Het is ook dat we goeie voetballers hebben en dat weet ook heel Limburg. Goeie voetballers is het begin maar die moet je eerst nog op de rails zien te krijgen en dat is dan de taak van mij en mijn assistenten. Ik vind dat we dat ook heer aardig hebben gedaan. Maar om te zeggen dat het allemaal vanzelf ging vind ik makkelijk gezegd. 

Is de nodige ervaring die je dan hebt ook cruciaal? 

Ja… Weet ik niet. Ik zit nu al twintig jaar in het amateurvoetbal en heb bij Fortuna Sittard natuurlijk ook de nodige ervaring opgedaan. Qua training opbouw en mentale coaching heb ik wel wat in huis, maar bij deze groep werkt dat, maar bij een andere groep misschien niet. Dat is dan ook de fine-tuning die je moet hebben als trainer. Hoe moet je iemand aanpakken, hoe moet je dat niet doen en het is dan het team wat het moet gaan doen. Ik kan dat dan ook niet alleen, ik heb daar het bestuur bij nodig, de assistenten en de spelers die in me geloven. Je doet dit nooit alleen. 

Centrum Boys speelde drie jaar geleden nog in de vijfde klasse en volgend jaar al in de tweede klasse. Hadden jullie dit op voorhand gerealiseerd of konden jullie hier alleen maar op hopen? 

In die tijd was het bestuur wel al aan het kijken waar ze naar toe wilden met Centrum Boys. Kan er meer van worden gemaakt, dat was iets wat ze op tafel hadden gelegd. Dan ga je natuurlijk kijken naar een gepaste trainer, gepaste spelers en dan sta je waar je nu staat. Het was dus zeker een doelstelling om steeds hoger op te komen. Het bestuur is toen gaan kijken wat we nodig hadden om dit te kunnen realiseren. Het was een bewuste keus van bestuur en sponsoren.   

Is het team dan zo dusdanig verander t.o.v. de voorgaande jaren, toen jullie nog vijfde klasse speelden? 

Nee eigenlijk niet! We zijn alleen in de breedte wat versterkt en voor de rest runnen we het eerste al drie à vier jaar met dezelfde jongens. Je hebt een bepaald geloof in spelers en gaat daar dan ook gesprekken mee voeren wat onze doelstelling is. Bepaalde spelers hebben echt wel een niveau in de benen die het dan ook moeten loslaten. Ze stappen veel lager in en dan is de vraag hoe snel ze dan weer naar het niveau kunnen gaan waar ze vanaf komen. Dit hebben ze jaar na jaar weer terug verdiend. We hebben natuurlijk ook veel jongens van buitenaf aangetrokken. Al hebben we natuurlijk wel jongens van het kamp die in de selectie zitten en die hopen natuurlijk ook om in de basis te belanden. Maar als het even kan willen we de jongens van het kamp er gewoon bij hebben.  

Zijn de spelers als Badre Kotbani en Gino Facenna erg bepalend? 

Ze zijn zeker bepalend. Badre Kotbani heeft in de vierde klas 55 goals gemaakt, dat is natuurlijk ongekend. Dit jaar heeft hij er ook 30 gemaakt, dus dat zegt natuurlijk wat over de kwaliteiten van hem. Gino Facenna met al zijn ervaring heeft een leidende rol in het veld. Ik denk dat veel ploegen z’n spelers er graag bij zou willen hebben. Maar het is een teamsport en Badre en Gino zijn gewoon wel afhankelijk van het team. Zo simpel is het.  

Badre spreekt zelf over de band wat het team zo sterk maakt en het respect dat ze voor elkaar hebben. Merk je dit als trainer ook? 

Anders kun je denk ik geen kampioen worden en zouden ze ook niet bij elkaar blijven. Als ze niet met elkaar kunnen omgaan zouden ze wel naar huis zijn gegaan. Dat is bij ons niet, ze blijven allemaal het team trouw en maken het seizoen ook af.  

Wanneer wisten jullie zeker dat jullie kampioen werden. 

Je ziet al vanaf de winterstop dat het eraan zit te komen. Ploegen als VV Sittard en MMC laten veel punten liggen en dan wordt het gat ineens heel groot, dat het een kwestie van tijd was wanneer we kampioen werden. Dan ga je ook eens kijken of het een zondag is wanneer je thuis moet spelen en dan zit het allemaal zo mee dat het ook nog eens uitkwam.  

Was de ontlading evengoed dan nog groot, ondanks dat jullie al lang officieus kampioen waren. 

Natuurlijk was er ontlading, maar het besef dat we het hebben gerealiseerd komt later. Je gaat er dan eens met de jongens over praten en je gaat nog eens wat terugkijken. Maar de spanning van de echte kampioenswedstrijd was een beetje weg. Maar dat maakt het niet minder mooi! 

 

En hoe hebben jullie het kampioenschap gevierd? 

Dat is natuurlijk geweldig en al zeker op het kamp. Ik denk dat hier geen doorsnee feesten zijn zoals je die bij andere verenigingen ziet. Hier komen artiesten, vuurwerk, noem het maar op. We hebben over een tijdje een receptie en dan zal menig feesttent in Nederland denken waar wij die artiesten vandaan halen. Bij Centrum Boys staan ze straks allemaal op het podium.  

Dat is dan natuurlijk prachtig. 

Voor de mensen is het geweldig. Ik vind dat natuurlijk ook leuk, maar daar ben ik niet voor aangenomen. Ik gun die mensen zeker dat feestje, ik geniet daar ook van, maar dan ga ik ook weer naar huis. De spelers hebben wel altijd de grootste plannen voor een groot feest en dat gun ik zo ook. 

Wat zijn de verwachtingen voor het volgend seizoen? 

Dit wordt voor Centrum Boys een echte uitdaging. Dan zullen we ook een keer gaan verliezen denk ik. En dan moeten we kijken hoe we daarmee omgaan. We hebben drie à vier jaar niet meer verloren en volgend jaar kan dat weleens gebeuren. De uitdaging is dan hoe mentaal we dan zullen zijn. Als we dan voor elkaar kunnen krijgen om daar weerbaar in te worden zou ik er niet raar van op kijken om volgend jaar in het linker rijtje of misschien wel in de top 3 te kunnen eindigen. We hebben in de beker aangetoond dat we zeker niet onderdoen, maar dat is één moment en volgend jaar zullen we dat voor 26 weken moeten volhouden. En dat is toch iets anders. 

Je contract is met een jaar verlengd waar je denk ik wel blij mee bent? 

Jazeker! Ik ben hier tussentijds ingestapt en dan ga je niet zomaar weg. Ik heb eerst een korte periode bij Neerbeek gehad, maar daar was ik niet zo happy. Ik heb toen mijn ontslag ingediend en toen heeft Centrum Boys weer contact met mij opgenomen. Ik ben de vorige keer niet voor niets weggegaan, dus moest het wel fundamenteel anders gaan en dan wil ik daar wel weer instappen. Daar hebben we toen goed over gesproken en zijn we het traject weer ingegaan. De spelers en de club hebben me warm onthaald en ik heb zelf mijn werk goed opgepakt, waardoor we dit resultaat hebben kunnen bereiken. Het is een win-win situatie geweest. De samenwerking loopt nu ook goed, zeker als we van de 26 wedstrijden er 22 hebben gewonnen, dan mag daar wel van worden gesproken.  

En hoelang denk je nog bij Centrum Boys te blijven en wat is je uiterste doelstelling? 

Ik wil altijd winnen, dat is mijn insteek. Ik weet niet wat de toekomst geeft. Je weet nooit of er iets kan gebeuren. Mijn keuze om bij te tekenen was ook bewust. Straks in november/december wordt er weer geëvalueerd en dan gaan we weer kijken als club en trainer zijnde welke kant we weer op willen. Hoe het straks in de tweede klasse gaat is naar mijn mening nog niet een hoofdzaak om te kijken of ik verder wil. Ik moet als trainer mijn werk kunnen doen en iedereen moet kunnen zien dat hier Andre Boessen trainer is en als ik dat niet kan doen, ongeacht of ik bovenaan of onderaan sta, dan voel ik mij niet op mijn gemak en dan zal ik wat anders gaan zoeken. Het gaat er echt om dat ik met het bestuur door een deur kan en dat ik mijn werk kan doen. Ik zal me ook niet te groot voelen om trainer te zijn van een Vijfdeklasser. Maar ik moet wel kunnen trainen zoals ik denk hoe het moet. Op het moment kan ik ook goed met het bestuur omgaan en het is allemaal nog even leuk wat we doen. Als alles open en eerlijk zal gaan, ben ik de laatste die wegrent.  

Op 9 juni a.s. is er een kampioensreceptie in het clubgebouw van Centrum Boys. Deze zal om 19:30 beginnen en iedereen is van harte uitgenodigd! (Zie poster) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In De Wandelgangen wenst Centrum Boys veel succes in de Tweede Klasse!