Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Nabeschouwing kampioensseizoen SV Meerssen, met Tiny Ruijs en assistent-trainer Robert Smeets!

SV Meerssen 1 werd op 30 april kampioen en keert daarmee terug naar de Hoofdklasse. In de wandelgangen sprak met vertrekkend trainer Tiny Ruijs en assistent-trainer Robert Smeets over het behaalde kampioenschap. Lees hier hun verhaal. 

Allereerst van harte gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap. Was dit vooraf ook als doelstelling gesteld? 

Tiny: Het was in ieder geval de bedoeling om te gaan doen om de prijzen. We waren in ieder geval het jaar ervoor tweede geworden en hadden een periode gepakt. Dus de nacompetitie was iets, dat we zeker weer wilden halen. Gaandeweg het seizoen, toen we bovenaan stonden, hebben we hier intern wel gezegd: ‘We gaan voor het kampioenschap’’. Maar naar buiten uit hebben we dat nooit geroepen. 

Dan begin je het seizoen ook goed, de eerste drie wedstrijden worden gewonnen, dat moet toch ook een boost gegeven hebben? 

Robert: De start was inderdaad goed, daarna hebben we een wat mindere fase gehad. Met name een drietal thuiswedstrijden hebben we toen punten laten liggen. Tegen defensief stugge ploegen hebben we het toen moeilijk gehad en dat zorgde ook voor een lichte terugval. Daarna hebben we de draad eigenlijk weer heel goed opgepakt en hadden met de winterstop alweer een voorsprong opgebouwd van vijf punten ten op zichtte van VV Schaesberg. 

Je gaf het al aan, een mindere fase. Je haalt in die fase maar twee punten uit vier wedstrijden. Dat moet toch van invloed zijn geweest op de spelersgroep? 

Tiny: Wij zijn altijd rustig gebleven, we bleven het vertrouwen houden. Robert en ik praatte natuurlijk veel over die wedstrijden, omdat we iedere wedstrijd wel rond de tien kansen creëerde en je blijft natuurlijk niet al je kansen missen gedurende een heel jaar. Daarna is dat ook weer goed gekomen. 

Vervolgens win je het merendeel van de wedstrijden, waarbij je slechts enkele keren punten verliest. Dat resulteerde erin dat op 30 april de eerste kans was om kampioen te worden. Wittenhorst zou dan wel punten moeten laten liggen en zelf moest je winnen. 

Robert: Wij waren afhankelijk van Wittenhorst, maar we hadden tegen onszelf gezegd: we spelen ons eigen spel en willen gewoon onze eigen wedstrijd winnen. Daarna kijken we wel wat de concurrent doet. Wittenhorst had op dat moment een moeilijke uitwedstrijd bij Geldrop, voor de periode kon Geldrop nog alles halen dus er stond voor beide ploegen nog veel op het spel. Maar ons uitgangspunt was gewoon, we hebben die voorsprong, als we blijven winnen dan worden we de week erna thuis kampioen. We hadden dus niet gesproken over Wittenhorst, we keken puur naar onszelf. Als we zelf blijven winnen, kan niemand ons meer inhalen. 

Je had dus ergens wel kunnen verwachten dat Wittenhorst punten ging laten liggen en dit jullie kampioenswedstrijd had kunnen zijn. 

Tiny: Daar hebben wij het eigenlijk nooit over gehad. Met de winter sta je vijf punten voor, anderen zeggen wel dat je kampioen gaat worden, dat veroorzaakt altijd druk en je hebt het bij Feyenoord meegemaakt, je kunt beter wedstrijd voor wedstrijd kijken. Het is heel makkelijk roepen van anderen: ‘Jullie worden kampioen!’, maar wij hebben een jonge ploeg, we hebben steeds gezegd (Robert en ik) wedstrijd voor wedstrijd. Dat heeft nooit druk veroorzaakt. Wat Wittenhorst doet interesseert ons niet, wij moeten winnen, want anders gaan spelers ook met twee gedachten spelen. Dat is bij ons nooit gebeurt.
 

Robert: Daarop inhakend, intern is wel gesproken over het ‘wat als’ scenario. Als Wittenhorst punten laat liggen… Hierop hebben we wel met het bestuur overleg gehad, stel we kunnen wel dan al kampioen worden, en zij hebben achter de schermen gekeken wat er bij VV Schaesberg mogelijk was bij een eventueel kampioenschap. Om kwart over vier waren we het niet, tien minuten later waren we het wel. Zo bizar was het.

Tiny: Dat was inderdaad ongelooflijk. 

Wat was het gevoel toen? 

Tiny: Een fantastisch gevoel, want je verwacht het eigenlijk niet meer. Je stapt het veld af in Schaesberg en het stond 0-2 in het voordeel van Wittenhorst. Robert en ik zeiden al, dan volgende week maar. En dan wordt je het alsnog. Die ontlading was heel apart om mee te maken. 

Riep dat ook verbazing bij de spelersgroep op? 

Tiny: Bij iedereen eigenlijk wel.
 

Robert: Bij iedereen, supporters die al naar huis waren en die in de auto hoorden dat we toch kampioen waren. Zij dachten allemaal, dat kan toch niet? Wittenhorst staat 0-2 voor? Op een gegeven moment kwamen de berichten binnen. Eerst, 1-2 met nog acht minuten te spelen, dan komt weer wat publiek teruggelopen en dan wachten we alsnog allemaal samen op de einduitslag van de wedstrijd van Wittenhorst. Vervolgens komt dan het bericht 2-2, toen werd iedereen al gek en was het nog een paar minuten wachten tot het eindsignaal van die wedstrijd. Toen de bestuurskamer van Geldrop de uitslag bevestigde kwam de enorme ontlading, want niemand verwachtte dat meer. Dat was geweldig. 

Hebben jullie het kampioenschap die dag wel nog gewoon goed gevierd?  

Tiny: Ja behoorlijk.
 

Robert: Wat hoort bij een kampioenschap, hebben we echt gevierd. Het ‘wat als’ scenario hadden we dus doorgesproken. Er was dus een DJ in de kantine aanwezig, ontvangst van de burgemeester bij terugkomst, daarna naar De Keizer, dus het was zeker geslaagd. 

Dan kan er gekeken worden naar het volgend seizoen, weer terug in de hoofdklasse. Is het team er klaar voor?

Tiny: Het huidige elftal kan zich wel gaan handhaven. Dat hebben we gezien tegen Gemert (middenmoot hoofdklasse) in de beker. We boden toen heel goed partij, we waren zelfs qua spel beter. Verder zijn er weinig mutaties binnen SV Meerssen. Ik heb er wel vertrouwen in, ook met de nieuwe ervaren trainer. Ik hoop dat ze volgend jaar erin blijven, dat zou mooie prestatie zijn. 

Robert, jij blijft als assistent-trainer. Heb je al een doelstelling voor volgend seizoen in je hoofd? 

Robert: Wij willen natuurlijk niet degraderen, maar je ziet hoe moeilijk Chevremont het dit jaar heeft gehad, hoe moeilijk de Limburgse ploegen het allemaal hebben in de hoofdklasse. Wij willen dat proberen te voorkomen, dat wordt niet makkelijk, maar we hebben wel een jonge groep waar nog heel veel rek in zit. En de ervaringen tegen bijvoorbeeld Vlissingen in de nacompetitie van vorig jaar en nu Gemert in de beker, bewijst wel dat we groei hebben doormaakt. Als we ons handhaven hebben we het prima gedaan.

In de wandelgangen wenst SV Meerssen 1 veel succes met hun nieuwe uitdaging in de hoofdklasse.