Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Ramón Meessen (Trainer VV Voerendaal) – Terug naar de roots!

Onze gast is geboren en getogen in Voerendaal , woont in Voerendaal , is begonnen met voetballen bij VV Voerendaal en zijn beide kinderen zoon Ebbe en dochter Mette voetballen bij VV Voerendaal en onze gast is begonnen met zijn nieuwe uitdaging VV Voerendaal.

Na 5 jaar hoofdtrainer te zijn geweest bij  SCKR en 6 jaar bij VV Schimmert is Ramón Meessen begonnen aan, zoals hij zegt , een bijzondere en mooie uitdaging als hoofdtrainer bij VV Voerendaal. 

‘Ik ben heel trots dat ik trainer ben van Voerendaal, ik weet nog goed dat ik als klein jongetje met de bus met mocht naar uitwedstrijden van het eerste team dat toen in de hoofdklasse speelde.’ 

Wie is ? 

Ramón Meessen , geboren op 29 april 1972 in Voerendaal , waar ik ook woonachtig ben. Ik heb geen partner , twee kinderen zoon Ebbe van 8 jaar en dochter Mette en zij is 6 jaar en beiden voetballen zij bij VV Voerendaal. 

Opleidingen ? 

Na de lagere school en het middelbaar onderwijs  heb ik de studie docent Nederlands gevolgd. 

(Neerlandicus) 

Maatschappelijke loopbaan ? 

Ik heb twee jaar les gegeven als docent Nederlands en daarna , inmiddels 20 jaar , ben ik werkzaam bij de open universiteit als proces-coördinator. 

Gevoetbald bij ? 

Begonnen bij de jeugd van VV Voerendaal direct daarna 3 jaar op het 1e team gespeeld , mijn volgende stap was 3 jaar Minor en 8 jaar bij SCKR. 

Welke trainers heb je meegemaakt ? 

Bij Voerendaal waren dat Coy Koopal – Henk Ummels en Paul Meulenberg. Minor: Bert Isenborgh –Jan Goffin en bij SCKR : Ad van Lierop – Wiel Meurders – Wiel Bruls en Achmed Sevidan. 

Van welke trainer heb iets opgestoken dat je gebruikt als trainer ? 

Van Coy Koopal hoe je met mensen dient om te gaan , Paul Meulenberg de gedrevenheid en passie en Wiel Bruls hoe alles in perspectief te plaatsen en zijn rust langs de lijn.  

Bij welke verenigingen ben je actief geweest als hoofd trainer ? 

Ik ben als trainer begonnen bij SCKR waar ik 5 jaar gewerkt heb. Gestart in de 5e klasse in 3e seizoen gepromoveerd naar de 4e klasse. En daarna nog twee goede seizoenen gehad. SCKR is gefuseerd met Klimmania en spelen nu onder de naam VV Hellas. 

Daarna 6 jaar bij VV Schimmert , voor mij een bijzondere vereniging , in een pracht dorp en waar ik mooie vriendschappen aan over heb gehouden. Ik begon bij VV Schimmert toen zij waren gedegradeerd. Was een nieuwe start met voornamelijk A spelers, we zijn gepromoveerd van de 5E naar de 4e klasse en twee seizoenen geleden werden we kampioen in de 4E klasse en gingen we naar de 3e klasse. Toen we kampioen werden is het hele dorp uitgelopen , de harmonie , alles en iedereen. Een ongelooflijk feest , ons kampioenschap was een feest van het hele dorp , een prachtige ervaring. En vorig seizoen zijn we met VV Schimmert gedegradeerd. 

En dan nu de nieuwe uitdaging in mijn eigen dorp als hoofdtrainer bij VV Voerendaal. 

Omschrijf jezelf eens als trainer. 

Ik vind als trainer dat voetballers structuur en duidelijkheid nodig hebben. Als trainer moet je open en eerlijk zijn naar je team . Ik heb een duidelijke visie en heb het niet over doelstelling maar wel over de weg er naar toe ! Plezier hebben en een onderling commitment zijn voor mij heel belangrijk. Ik houd van verzorgd en gestructureerd voetbal. En ik ben bezeten van voetbal , dat is in mijn ogen een must. Ben ook altijd bezig met voetbal bijvoorbeeld met voorbereidingen van trainingen ,wedstrijden , de selecte etc. 

Naar mijn mening moet een trainer dicht bij zichzelf blijven , en dus geen rol gaan spelen dan kom , denk ik , het verst. 

Welke trainer diploma`s heb je ? 

TC 3  en TC 2. Er volgt een kleine anekdote , over zijn stage bij Fortuna Sittard en over de begeleiding binnen de opleiding door Ber Lejeune , een klas bak!  Over zijn stage bij de voetbalvereniging Bunde bij Rene Hofman , hij was onder de indruk van de oefenstof. 

Dan naar VV Voerendaal , toen men je benaderde om trainer te worden wat ging er door je heen ? 

Om te beginnen geeft een nieuwe vereniging , nieuwe energie. En ik was ook trots , VV Voerendaal is voor mij de ultieme uitdaging  , ik heb er gevoetbald , woon en het dorp en mijn beide kinderen Ebbe en Mette voetballen bij VV Voerendaal . Ik verheug me dan ook enorm op begin van het seizoen. Wij zijn ingedeeld in een heel pittige klasse met goede teams. 

Maar wij moeten naar ons zelf kijken en niet naar anderen! Dus niet altijd aanpassen aan anderen. 

In de beker treffen wij 3 leuke tegenstanders FC Gulpen , Hulsberg en VV Hellas wat een echte derby is . 

Wij zijn tevreden over de mutaties , nieuw zijn Stan Caumans van VV Hellas , Jasper Dohmen van Weltania , Jeroen Klinkenberg van Bekkerveld , Ruben Quaden en Pedro Boumans van VV Schimmert en Neville van Zundert van Sporting Heerlen. En vertrokken of gestopt zijn Björn Souren en Ivo Hoogevorst. 

Onze ambitie is , om voetbal en plezier in de ploeg te brengen en op termijn een stabiele 3e klasser te worden en om jeugd te integreren in het team. 

Waarmee ben je aan het einde van het seizoen tevreden?

Als we met z`n allen het maximale uit de groep hebben gehaald. 

‘Een team wordt gemaakt door de motivatie van de trainer’, aldus Ramón Meessen. 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Eerlijk , sociaal en ik heb een winnaars mentaliteit 

Levensmotto ? 

Carpe Diem . 

Bewondering voor ? 

Mijn ouders en mijn beide kinderen. 

Spijt van ? 

Nergens , ik sta nog steeds achter de door mij gemaakte keuzes. 

Angst voor ? 

Dat mijn naasten getroffen worden door ernstige ziektes. 

Hobby`s ? 

Natuurlijk voetbal. 

Ambities ? 

Mijzelf door ontwikkelen als trainer , je bent nooit te oud om te leren. Ik geloof in principe van de lerende mens. 

Carnaval of wintersport ? 

En dan komt er een lach op zijn gezicht, carnaval !! Ik ben een ras carnavalist ik zit in de raad van 11 van Carnavalsvereniging VC Naate  natuurlijk uit Voerendaal . En in 1998 ben ik prins geweest van Voerendaal. 

Slechte eigenschap ? 

Ik ben niet zo handig. 

Schouwburg , boek of film ? 

Film , de nieuwe film Dunkirk. ( Duinkerken) 

Avondje stappen of etentje? 

En weer met een grijns , ligt aan het gezelschap  ,  met een mooie dame  etentje en met een gezelschap ( bijvoorbeeld spelers groep ) avondje stappen.  

Bier , water of wijntje ? 

Bier ! 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Op sportgebied vind ik Roger Federer een absoluut voorbeeld , een icoon. Als trainers , Louis van Gaal en Jurgen Klopp , bij hem heb ik training bezocht het was ongelooflijk hoe positief hij met zijn spelers omging. 

Krijg inspiratie van ? 

Mensen met passie en het is niet belangrijk welke passie. Want ook voetballen zonder passie is geen voetballen. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Samen met mijn beide kinderen Ebbe en Mette Rome bezoeken. 

Je ultieme doelstelling ? 

Op een gezonde wijze oud worden , ik leef graag. En mijn kinderen volwassen zien worden. 

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ? 

Dan ben ik 55 jaar en nog jong , dus op het voetbalveld. Trainer zijn is voor mij passie! 

Dan is het tijd om afscheid te nemen. We hebben kennis gemaakt met een zeer joviale , enthousiaste man., met humor. Zoals VV Voerendaal op hun site aangeeft een echte vereniging man. Hij traint ook nog het team van zijn zoontje Ebbe , maar ook ondanks zijn jonge leeftijd kan terug kijken op een trainer loopbaan bij twee verenigingen een van 5 jaar en de tweede van 6 jaar , komt niet vaak voor dat een trainer zolang bij een vereniging actief is . Wij wensen Ramón en VV Voerendaal veel succes met hun samenwerking en wij zijn er van overtuigd dat we nog veel gaan horen van de trainer Ramón Meessen. Wij eindigen dit interview met een quote van Jose Mourinho, aangegeven door onze gast :  een goede trainer houd van zijn spelers !

Tekst en interview
Hein Smith.