Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Seniorenvoetbal op zaterdag, de toekomst?

Volgens de voetbalclub Venlosche Boys wel. Deze club heeft namelijk een JO19-elftal dat volgend jaar met alle plezier door wilt stromen naar de senioren, mits het elftal dan wel hun wedstrijden op de zaterdag mag gaan spelen. Het is een hype en je ziet het verhaal bij veel amateurverenigingen terug. Wordt het zondagvoetbal niet langzaam verleden tijd?

In principe kan iedere vereniging voor zichzelf bepalen of het overstapt naar zaterdagvoetbal. Ze hoeven daarvoor geen toestemming te vragen bij de KNVB. Als het bestuur en de leden van een vereniging achter het voorstel staan om naar de zaterdag te gaan kan dat ‘gewoon’ worden doorgegeven aan de KNVB. Een nadeel daarbij is dat de selectieteams die overstappen onderaan aan de ladder moeten beginnen in de laagste klasse. Daarnaast kan een club ook selectieteams op de zaterdag en de zondag gaan invoeren, ook dat is nog een optie.

Redenen
Maar wat is nou echt de kern van de zaak? Waarom wilt een vereniging overstappen naar zaterdagvoetbal? Daarvoor zijn heel veel redenen, hier de belangrijkste:
Punt 1: Amateurspelers willen graag op zondag vrij hebben en iets met hun familie gaan doen.
Punt 2: Het betaald voetbal kan ook een belangrijke rol spelen. Je hoort heel veel spelers wel eens zeggen: ‘Heel amateurspelend Nederland is aan het voetballen en Feyenoord – Ajax wordt gepland op precies hetzelfde tijdstip’. Ook dat is een reden waarom steeds meer spelers willen gaan voetballen op zaterdag. Om op zondag hun favoriete voetbalclub te kunnen volgen.
Punt 3: Naar mijn mening ligt de zaterdagvoorkeur ook bij veel jeugdige spelers voordehand omdat voor ontzettend veel amateurspelers het voetbal iets is wat je voor je plezier doet. Met je vrienden een potje voetballen en daarna de kantine in, een paar biertjes drinken en vervolgens…, ja vervolgens loopt de zondag op zijn einde en de maandag daarna staat het dagelijks leventje weer voor de deur. Veel spelers zouden dat anders willen zien, bijvoorbeeld om na hun voetbalwedstrijd met het team gezellig een avondje te gaan stappen. En ja, dat kan nu eenmaal alleen op zaterdagavond.

Nadelen
Natuurlijk zijn er in het begin voor een vereniging een heleboel nadelen. Zeker als je de enige vereniging bent in de regio die het besluit neemt om over te stappen op zaterdagvoetbal:
Punt 1: Spelers die in het eerste team spelen en altijd op zondag hebben gespeeld, kiezen voor een andere vereniging in de regio omdat zij wel gewoon op zondag willen blijven voetballen, je raakt dus een aantal leden kwijt.
Punt 2: De zondagwedstrijden vallen weg, waardoor er bijvoorbeeld twee extra wedstrijden erbij komen op de zaterdag, als de jeugdwedstrijden worden gespeeld. Dat kan een probleem geven met betrekking tot de veldcapaciteit.
Punt 3: Omzetverlies voor de vereniging:
- Trouwe clubmensen die normaal op zaterdag en zondag komen, komen nu nog maar 1x in het weekend.
- Komen de mensen die normaliter alleen op de zondag komen kijken, nu wel op zaterdag kijken?

Natuurlijk kan het bestuur van een vereniging en de oudere achterban van een club een mening hebben, maar de maatschappij is aan het veranderen en als de spelers die op het veld staan liever op zaterdag willen spelen dan op zondag dan zal dat uiteindelijk geaccepteerd moeten worden door eenieder. Ook in dit geval heeft ‘de jeugd de toekomst’.

Door: Bas van de Braak