Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Venhorst tweedeklasser na bizarre ontknoping!

Venhorst – De opdracht was op voorhand duidelijk voor de Venhorstenaren. Na de 3-2 nederlaag van zaterdagavond bij Stormvogels’28 in Siebengewald moest er hoe dan ook in eigen huis gewonnen worden voor een plek in de 2e klasse. Met een niet te warme temperatuur, maar wél het zonnetje en een volgepakt sportpark de Voskuilen waren alle ingrediënten aanwezig voor een prachtig middagje nacompetitievoetbal op deze pinkstermaandag in Venhorst.  

Aftastende eerste helft
Nadat de 22 spelers en het arbitrale trio met veel geluid en vuurwerk onthaald werden, won Stormvogels-aanvoerder Bart Seegers de tos. Seegers, die door de schorsing van aanvallende middenvelder Ingo Custers vandaag controlerend op het middenveld startte in plaats van centraal achterin, koos ervoor om Venhorst de eerste helft richting het doel van de meest fanatieke aanhang te laten spelen. Bij Venhorst begon aanvoerder en linksbuiten Tom van den Boogaard, die zaterdag inviel doordat hij niet geheel fit was, weer in de basis. Na de openingsfase waarin beide teams een zenuwachtige indruk maakten en Venhorst het aanvallend vooral over de zijkanten probeerde zonder een vuist te kunnen maken, had Stormvogels het betere van het spel. Het was iets meer dan 20 minuten wachten op de eerste échte kans van de wedstrijd. Nadat buitenspeler Thomas Creemers na een goede actie al op doelman Peters was gestuit, was het nu spits Carlito de Zeeuw die vanaf een kleine twintig meter hard op doel schoot, maar de inzet van de Stormvogels-spits ketste via de onderkant van de lat terug het veld in. Vlak hierna kregen linksbuiten Lloyd Kooiman en andermaal de Zeeuw twee identieke schietkansen die allebei door de wind gedragen tegen het vangnet eindigden. Het enige wat Venhorst hiertegenover kon zetten was een kopbal naast het doel van de extreem kopsterkte en uitblinkende centrale verdediger Luuk van den Boogaard en een kans voor spits Thijs van Sleeuwen die sterk geblokt werd door voorstopper Thijs Kerkhoff. Op het moment dat beide ploegen zich al verzoend leken te hebben met een 0-0 ruststand brak Tijn Wabeke de wedstrijd open. De kleine 22-jarige uit Heijen afkomstige middenvelder stuurde met een dieptepass precies tussen de verdediging en Venhorst-doelman Peters in zijn spits de Zeeuw weg. Laatstgenoemde aarzelde niet en schoof de bal bekeken in de verre hoek. Na 42 minuten spelen stonden de Limburgers op voorsprong in Brabant. Drie minuten later kwam Stormvogels met de schrik vrij. Wederom was het uit een corner Luuk van den Boogaard die gevaarlijk kon worden. Zijn snoeiharde kopbal eindigde op de lat en de daaropvolgende scrimmage was een prooi voor de eveneens uit Heijen afkomstige doelman Mark van den Burg. Ruststand 0-1.
 


Opkomst onder sfeervolle omstandigheden.

 

 

Siebengewaldse droomstart  

In de wetenschap dat Venhorst minimaal twee doelpunten nodig zou hebben in de resterende 45 minuten om een verlenging af te dwingen, verwachtte men dat Venhorst de tweede helft furieuzer zou starten. Niets was minder waar; Na een voorzet van de opgekomen linksback Jordi Tissen was het Tijn Wabeke die de bal met het hoofd terug kon leggen. De naar binnen gekomen linksbuiten Kooijman kreeg de bal in de kluts mee en schoof gedecideerd de 0-2 binnen. Enorme ontlading bij alles wat tot het Stormvogels-kamp behoorde. Behalve dat Venhorst nu drie doelpunten nodig had om een verlenging af te dwingen, deelden de Siebengewalders ook een mentale tik uit. Hierna volgde een fase waarin er weinig voor beide doelen gebeurde. Stormvogels leek het met de marge van twee wel welletjes te vinden en bij Venhorst ontbrak de vorm en precisie bij de creatieve en normaal uitblinkende spelers in de voorhoede. Hierbij dient wel gezegd te worden dat dit ook de verdienste was van de Stormvogels-verdedigers. Met name de jonge backs Nick Bottenberg en Jordi Tissen speelden een puike wedstrijd naast de eveneens jonge maar altijd solide Gijs Creemers en zijn collega centrale verdediger Thijs Kerkhoff die vandaag mocht starten door de eerdergenoemde schorsing van middenvelder Custers.  

 


Vreugde na de 0-1 van Carlito de Zeeuw

 

 

Ommekeer 

Net op het moment dat de wedstrijd dood leek gaan te bloeden was het na iets meer dan 65 minuten gevoetbald te hebben, de inmiddels vóór de verdediging opererende Luuk van den Boogaard die ervoor zorgde dat de bal bij middenvelder Mark van Sleeuwen kwam en die wist vanaf een meter of twintig via de onderkant van de lat op fraaie wijze doelman Van den Burg te verschalken. Venhorst en haar fanatieke aanhang mocht weer hopen op een goede afloop. Venhorst voelde dat het nog niet gelopen was en drukte, zonder échte kansen te creëren Stormvogels terug op eigen helft. Trainer Willem van den Burgt die na een succesvol dienstverband aan zijn laatste wedstrijd als trainer van Venhorst bezig was, zag dat zijn equipe een impuls nodig had. Hij wisselde rechtsback Joost Timmers voor de boomlange aanvaller Sam van Lieshout. De Venhorstenaren gingen va-banque spelen waardoor er zo hier en daar wat scheurtjes ontstonden in de Siebengewaldse vereniging. Rond de 85e minuut leek de storm in de jacht op de gelijkmaker te zijn gaan leggen. Voor Stormvogels-trainer Jord Roos, die na de zomer naar DESO uit Oss verkast, bleek dat aanleiding te zijn om aanvallend middenvelder Wabeke te vervangen door de verdedigende middenvelder Sjoerd Scholtz. Vlak hiervoor had hij ook al Linksbuiten Kooijman vervangen door een extra controleur in de vorm van Jaap Arts en de normaal gesproken levensgevaarlijke aanvaller Thomas Creemers, die geel op zak had, voor de snelle Kevin Peters. Door de meer verdedigend ingestelde spelers was er voorin geen tot weinig druk meer op de bal en liep Stormvogels achteruit. Natuurlijk geen onlogische beslissing om alles op alles te zetten om de 1-2 over de streep te trekken, maar hierdoor kreeg Venhorst wel de kans om vrijwel elke bal die Stormvogels wegwerkte weer opnieuw de vijandelijke ‘16’ in te pompen. Uit een van die ballen was het in de 89e minuut de voor de zoveelste keer mee opgekomen Luuk van den Boogaard die al vliegend op fraaie wijze met zijn hoofd de 2-2 tegen de touwen kon slaan. De 26-jarige Van den Boogaard was de verpersoonlijking van het voetbal wat Venhorst de tweede helft liet zien: de mouwen opstropen en bikkelen. Het publiek in Venhorst geloofde weer in een sprookje en nog geen 45 seconden na de gelijkmaker was het wederom een lange bal die achter de Stormvogels-defensie viel waardoor goaltjesdief en nummer 9 Thijs van Sleeuwen de bal achter Mark van den Burg kon tikken. 3-2. Dolle vreugde bij iedereen die deze middag met een rood-wit hart naar de wedstrijd keek. Na een paar minuten blessuretijd floot de uitstekend leidende arbiter voor de laatste maal in de reguliere speeltijd.

 

 

Zinderende verlenging  

De twee late doelpunten leken Venhorst een enorme boost te hebben gegeven en Stormvogels leek logischerwijs aangeslagen. Venhorst rook bloed en het talrijke thuispubliek ging nog maar eens achter de plaatselijke trots staan. Stormvogels ging verder met 4-4-2 spelen en trok zich terug, hopende op ‘de nul’ in het restant van de wedstrijd en één succesvolle counter. Die counter kwam er; invaller Peters kreeg na mistasten van een Venhorst verdediger de kans om de stand weer gelijk te trekken. Peters was niet zelfzuchtig en gunde de Zeeuw de kans, maar met een geweldige verdedigende ingreep voorkwam verdediger Thijn van de Vossenberg de gelijkmaker.

 

Niet lang hierna was het Venhorst dat weer eens een corner kreeg. Het was in de 105e minuut de 17-jarige invaller Rens van Sleeuwen die de bal na een scrimmage waarbij van den Burg niet kordaat ingreep het beslissende tikje gaf waarna voetbalminnend Venhorst explodeerde van geluk. Spelers klommen in de hekken, supporters kwamen al het veld op en vuurwerk werd opnieuw ontstoken. Venhorst, waar Luuk van den Boogaard die zijn team (spelend met kniebrace) gedurende de wedstrijd, (net als zaterdagavond in Siebengewald) op sleeptouw nam uit viel met een blessure, leek de buit al binnen te hebben.

 hier

 

Wat eerder in de wedstrijd aan de ene kant gebeurde, gebeurde nu ook aan de andere kant. Waar Venhorst wellicht beter door had kunnen drukken naar 5-2 gingen ook ‘de roden’ na hun voorsprong achteruitlopen. Jord Roos stuurde laatste man Gijs Creemers mee naar het front in de hoop dat de bal nog één keer goed voor zou vallen voor een in het zwarte uitshirt gehulde Siebengewaldse aanvaller. Vrij kort hierna kwam die 100% kans. Kevin Peters kreeg de bal op elf meter van het vijandelijke doel voor zijn voeten, maar de invaller maaide wild over. Venhorst begroette deze gemiste kans met gejuich alsof het nu echt niet meer mis kon gaan. De fanatieke en luidruchtige aanhang zong al luidkeels ‘Schade Deutschand, alles ist vorbei’, refererend naar de Oostelijke ligging van het Bergense kerkdorp. In de 120e minuut kreeg Stormvogels nog een vrije trap op de middenlijn. Aanvoerder Seegers stuurde nog één keer al zijn manschappen naar voren en warempel viel de bal via-via goed voor de voeten van de ingevallen en vandaag afscheidnemende 30-jarige routinier Sjoerd Scholtz. Hij aarzelde niet en knalde het leder voortreffelijk in de verre hoek. Nu was het weer dolle vreugde in het Siebengewaldse kamp. De loterij die penalty’s heet moest de beslissing gaan brengen op de Voskuilen.

 

 
Gekkenhuis na de 4-2 van Venhorst (Rens van Sleeuwen).       Gekkenhuis na de 4-3 van Stormvogels (Sjoerd Scholtz).

 

 

Venhorst de koelste 

Zonder te tossen besloot de leidsman dat de strafschoppen genomen gingen worden aan de kant van de kantine waar de harde kern van Venhorst 120 minuten voor spektakel had gezorgd. 
 

Venhorst-aanvaller Thijs van Sleeuwen mocht het spits afbijten De spits stuurde van den Burg de verkeerde hoek in en bracht Venhorst op voorsprong. Voor Stormvogels mocht aanvoerder Bart Seegers beginnen. Waar de kale middenvelder annex verdediger, die gezegend is met een fantastische trap in zijn rechterbeen, normaliter ‘een zekerheidje’ is bij momenten zoals deze leek hij nu te aarzelen waardoor doelman Peters de bal uit de hoek kon tikken. Doordat achtereenvolgens Mark van Sleeuwen en Rob van Dooren (Venhorst) en Jaap Arts (Stormvogels) hun strafschoppen feilloos binnen schoten was de stand na vijf strafschoppen 3-1. Kevin Peters was de derde nemer voor de Siebengewalders, maar de aanvaller schoot wild naast en over. Matchpoint voor Venhorst. Doelman Luc Peters, die na de zomer lager gaat voetballen, ging zelf achter de bal staan, maar nu was het de beurt aan van den Burg om een inzet te pareren. Gijs Creemers bracht de spanning terug naar 3-2. Vervolgens ging de tijdens de wedstrijd onzichtbare aanvoerder Tom van den Boogaard achter de bal staan. Hij nam zoals een aanvoerder betaamt zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal via de vingertoppen van de Stormvogels-doelman tegen het net. 4-2. Voor alles en iedereen wat Venhorst een warm hart toe draagt een zinderende ontknoping van een seizoen waarin het na het winnen van de eerste periode teleurstellend eindigde op de achtste plek in de 3e klasse D. Trainer Willem van den Burgt neemt afscheid met zijn tweede promotie in vier seizoenen. Voor de tweede keer in het 60-jarige bestaan mag Venhorst het volgend seizoen gaan proberen in de 2e klasse. Voor Stormvogels restte er niets anders dan de wonden te likken en met de bus terug richting het Limburgse land te keren.  

 

  
Venhorst viert feest na de beslissende strafschop. 

(Bekijk de winnende strafschop hier)

 

 

Reclame voor het amateurvoetbal 

Hoe groot het contrast in euforie tussen beide verengingen vanmiddag omstreeks 17.15 ook was, er was ook een grote overeenkomst. Beide ploegen maakten tijdens het spektakelstuk vanmiddag reclame voor het amateurvoetbal en bezorgden ook menig neutraal toeschouwer een geweldige voetbalmiddag. Door allebei, als relatief kleine verenigingen uit kleine dorpen, op de drempel van de 2e klasse met bovenal eigen jongens te spelen verdient lof en mag een voorbeeld zijn voor de (grotere) amateurclubs die het met zakken geld proberen om het tot dit niveau te schoppen. Deze voetbalmiddag op sportpark de Voskuilen in Venhorst was in ieder geval alle drie de euro’s meer dan waard.

 

 

Door: Jeen Schiks

Foto's: website Stormvogels '28