Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Voetballen op kunstgras: een vloek of een zegen?

Menig voetballer is verre van blij om op kunstgras te spelen, alhoewel het de laatste weken met al die regen ook wel weer een uitkomst was: er kan tenminste gevoetbald of getraind worden.

Kunstgras is sterk in opkomst. Voetbalvelden van kunstgras duiken in steeds meer sportcomplexen op. De voordelen zijn evident. Kunstgras is prachtig egaal, natte voeten krijgen is er niet meer bij  en de onderhoudskosten zijn een heel stuk lager dan die van natuurgras.  Zelfs een groot deel van de profclubs speelt inmiddels op kunstgras. Toch is het niet in alle opzichten ideaal. De effecten van deze surrogaatgrasmat op het lichaam zijn niet mals. Veel blessures blijken rechtstreeks te linken aan kunstgras als ondergrond.

Raymond Verheijen is een internationaal gerenommeerd inspanningsfysioloog. Hij legt uit wat voetballen op kunstgras anders maakt. 'Het grootste verschil zit in de demping, die is bij kunstgras een stuk minder. Met name de gewrichten hebben daar onder te lijden.' Ook de stugheid van kunstgras is volgens hem een probleem. 'Die zorgt ervoor dat je bij het afremmen eerder stilstaat dan op natuurgras. Je knie, hamstring en achillespees worden daardoor veel meer belast en dat levert sneller blessures op.'

KNVB: Gemeenten en verenigingen beslissen

In een reactie stelt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) dat het wil 'dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Zowel op natuurgras als kunstgras, in die keuze is een vereniging vrij.' De bond geeft aan dat het uiteindelijk de gemeenten zijn die het besluit nemen voor de aanleg van een veld, of dat nou een natuur- of kunstgrasveld is. De KNVB zegt verder dat 'er onderzoeken zijn uitgevoerd naar de blessuregevoeligheid van velden. Hieruit kwam naar voren dat er niet meer blessures zijn op natuurgrasvelden dan op kunstgrasvelden en vice versa.'

Hoe denken de voetballers er zelf over? De vraag werd voorgelegd aan een testpanel van 7000 personen.

Een derde van hen zegt op kunstgras vaker blessures op te lopen dan op gras. Afgezet tegen de ondergrond waarop gespeeld wordt, blijkt dat kunstgras vooral meer schaaf- en open wonden oplevert.