Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Voetballers en bijgeloof

Het is algemeen bekend dat bijgeloof een belangrijke rol speelt bij menig (amateur)voetballer. Overigens niet alleen bij voetballers. Wie herinnert zich bijvoorbeeld tennislegende Bjorn Borg. Zodra een Grand Slam toernooi begon, scheerde hij zich niet meer. Bij het bereiken van de finale had hij dus behoorlijk wat haar op zijn kin en wangen. Voorbeelden uit de voetbalwereld zijn er ook.

Ondergoed binnenstebuiten

Adrian Mutu, de cocaïne snuivende en feestende spits die ooit furore maakte in de Serie A, deed ooit de ontboezeming dat hij altijd met zijn ondergoed binnenstebuiten speelt

Kusje aan de keeper

Als je niet té jong bent, herinner je je misschien nog het onderonsje tussen de Franse spelers Laurent Blanc en Fabien Barthez. Bij de start van elke interland gaf Blanc doelman Barthez een kusje op zijn kale knikker. Het leverde de wereldbeker én de Europese titel op.

Iets met sokken

Manchester United-verdediger Phil Jones baseert de volgorde waarop hij zijn sokken aandoet op een uit- of thuiswedstrijd. Wanneer zijn ploeg thuis speelt, doet hij eerst zijn linkersok aan. Als United uit speelt, trekt hij zijn rechtersok als eerste aan.

Een korte coupe

Jermain Defoe heeft een beproefde methode om blessures tegen te gaan: zijn haar afscheren! Dat helpt, want de Engelse spits stelt: “Ik moet een kort kapsel hebben voor een wedstrijd. Ik raak alleen geblesseerd als ik langer haar heb.”

Keeper in zijn maag stompen

Onze eigen Johan Cruijff had een bepaald bijgeloof dat pijnlijk uitpakte voor een van zijn teamgenoten. Voorafgaand aan elke wedstrijd met Ajax sloeg hij doelman Gert Bals in zijn maag. Lekker dan.

Als laatste het veld op

Meerdere voetballers hebben toegegeven graag als laatste het veld te betreden voorafgaand aan een wedstrijd. Dat leidde tot een probleempje tijdens een wedstrijd van Arsenal. Willem Gallas kreeg in de rust een blessurebehandeling en Kolo Toure wilde niet het veld op voor Gallas terug was. Toen de Ivoriaan uiteindelijk toch het veld op kwam, kreeg hij een gele kaart omdat hij dat zonder toestemming van de scheidsrechter deed.

Niet scheren tot uitschakeling

Deze woeste baard ontstond niet zomaar. Alan Cork, de spits van Sheffield United, nam zich voor zich niet te scheren tot zijn ploeg uitgeschakeld werd in de FA Cup. Normaal gesproken zou hij daar niet lang voor hoeven te wachten, gezien de lage klassering van zijn team. United schopte het echter tot de finale!

Een waslijst

Het bijgeloof van voetballers wordt onderstreept door Mark van Bommel, die in april 2013 tegenover het AD uit de doeken deed wat hij onderneemt alvorens hij het veld betreedt.

Houd je vast: “Ik lig altijd als eerste op de behandeltafel om ingetaped te worden. Dan mijn sokken aan en op mijn sokken naar het toilet. Daarna, altijd dezelfde volgorde, ga ik mijn schoenen warm maken door ze onder de warme kraan te houden. Nooit de binnenkant, altijd alleen de buitenkant. Dan schep ik een bekertje sportdrank uit een ton en neem één slok en zet de beker terug op de ton.”

En dat is nog lang niet alles: “In het voorbijgaan neem ik steeds één slok. Dan naar buiten voor de warming up, waar ik aparte schoenen voor aan heb, met vaste noppen. Als ik terugkeer doe ik mijn warme schoenen met schroefnoppen aan, die schoenen zijn dan lekker soepel. Vervolgens doet elftalleider Mart van den Heuvel mijn aanvoerdersband om.”