Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Voor het eerst in hun historie speelt FC Hoensbroek in de Eerste Klasse! Een interview met Roger André!

 

Trainer Roger en FC Hoensbroek zijn klaar met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Het wordt voor de succesvolle trainer zijn vierde seizoen. In de afgelopen drie seizoenen is het de vereniging en hun trainer gelukt om vanuit de 3e klasse , via de nacompetitie te promoveren naar de 2e klasse en afgelopen seizoen met behalen van kampioenschap te promoveren naar de 1e klasse.

 

Wie is ?

 

Ik ben geboren in Heerlen op 9 november 1964. Mijn partner is Tatjana en ik heb een dochter Chyara van 27 jaar , zij woont op zichzelf. Ik werk bij het UWV in Heerlen en woon in Kerkrade , Terwinselen.

 

Opleidingen?

 

Begonnen op de lagere school in Schaesberg , toen het landbouw technisch onderwijs gevolgd , door naar de MEAO en de HEAO  , de commerciële richting. Via mijn werkgever nog diverse opleidingen gevolgd.

 

Je was een zeer begaafde voetballer , bij welke verenigingen heb je gespeeld ?

 

Ik ben begonnen bij de jeugd van Kakertse Boys . Toen ik 14 jaar was speelde ik op zaterdag bij de jeugd en op zondag op het 1e . Dat kon toen nog, waren mooie tijden.

 

Toen ik 16 jaar werd ben ik verhuisd naar de buren , RKONS , en met 17 jaar speelde ik daar op het 1e.  Trainers bij RKONS  Piet Hermans , Pierre Winkelmolen en Boeb Becholz.

 

Vervolgens bij RKSV Minor waar ik onder andere weer Pierre Winkelmolen en Jan Goffin had als trainer.

 

Toen weer terug naar RKONS met al trainer Wim Logister.

 

Mijn volgende uitdaging was Kolonia ( fusie RKONS/Kolonia is het huidige VV Schaesberg ) met als trainers Pierre Winkelmolen , Hans van Tussenbroek en Piet Hermans.

 

Groene Ster met trainer Hub Pfennings.

 

Met vrienden bij Sylvia onder leiding van Ronald Tylski.

 

Mijn laatste seizoen was bij Voerendaal als speler/trainer.

 

En dan wordt je trainer, geef eens een omschrijving van jou als trainer .

 

Ik heb vrij lang gevoetbald en kreeg op het einde van mijn carrière veel last van blessures en ben in mijn laatste seizoen bij Voerendaal naast speler ook trainer van het 2e team geweest. Daar tussen door heb ik ook de A jeugd bij RKHBS getraind.

 

Een omschrijving over jezelf geven is niet gemakkelijk maar ik ga het proberen. Ik ben een ambitieuze trainer met een eigen visie die dit probeert over te brengen op zijn spelers daarnaast ben ik een trainer van de dialoog. Ik ben geen trainer die langs de lijn loopt te schreeuwen , de voorbereidingen doe je gezamenlijk in de week voor de wedstrijd en tijdens de besprekingen. Als de scheidsrechter fluit dat de wedstrijd gaat beginnen kun je  langs de lijn nog maar weinig beginnen. Ambitie is voor mij : samenwerken, een gezamenlijk doelstellen en dit continueren en dat kan ik bij FC Hoensbroek goed doen. Ook hecht ik veel waarde aan samenwerking met mijn staf en de technische commissie, samen met hen bepalen we het voetbal technische beleid en de toekomst visie. En ja wij hebben korte lijnen naar elkaar maar ook naar het bestuur. Wij staan voor doorstroming van jeugd , wij willen jonge talenten , het liefst die wij zelf opgeleid hebben , een eigen platform geven.

 

Bij mijn aanstelling 3 jaar geleden hebben we voor een manier van voetballen en omgaan met elkaar  gekozen die past bij de club FC Hoensbroek. Het eerste jaar hebben we het geraamte neergezet van wat nu nog voor 75% de kern van de groep vormt. De club waarborgt de jeugdopleiding en vanuit hier zijn we de groep gaan vormen aangevuld met “oud” FC Hoensbroek spelers die tijdelijk ergens anders hebben gespeeld. Hierdoor is er een hecht collectief ontstaan die de basis vormt van de huidige successen. Mooi voorbeeld is ons defensieve gedrag. De afgelopen 3 seizoenen was onze achterhoede de minst gepasseerde. Daaruit spreekt de speldiscipline.

 

Belangrijk was ook ons tweede team en de A jeugd. Voor de  aansluiting en doorstroming naar de senioren van onze talenten wilden we graag dat het niveau meer op elkaar zou aansluiten en dat is  inmiddels uitstekend gelukt.

 

Binnen de gehele vereniging streven wij naar continuïteit van de doorstroming van talenten op alle niveaus. De club werkt hier hard aan om dit te kunnen waarborgen.  Ik ben een trainer die uitgaat van eigen identiteit en een eigen spelstijl. De Missie en Visie van de club passen dan ook perfect bij mijn stijl en denken over voetballen.

 

Bij welke verenigingen ben jij actief geweest als trainer ?

 

Na het behalen van mijn trainer diploma`s ben ik , via Paul Bisschops, bij mijn eerste vereniging als zelfstandig hoofdtrainer gekomen en dat was VV Schimmert waar ik 3 jaar heb gewerkt . Een mooie en rustige vereniging een echte dorps club.

 

Sportclub`25 was mijn volgende vereniging , we speelden toen nog op het oude complex. Ik weet nog dat wij in het eerste seizoen van mij samen met de buren van Simpelveld lang gestreden hebben om het kampioenschap, maar wij helaas geen kampioen zijn geworden.

 

Daarna bij VV Walram een vereniging die ik nog steeds een warm hart toedraag.

 

Dan 5 jaar KVC Oranje de eerste 3 jaar speelden we in de 3e klasse en promoveerden wij naar de 2e klasse vervolgens hebben wij 1 jaar in de 2e klasse gespeeld en zijn in het 5e jaar gedegradeerd via de nacompetitei naar de 3e klasse.

 

UOW was mijn volgende vereniging. Hier heb ik twee jaar met veel plezier gewerkt. Het eerste seizoen draaiden wij in de top mee maar het tweede seizoen speelden wij geen rol van betekenis.

 

Vanuit UOW ben ik begonnen bij FC Hoensbroek waar ik komend seizoen voor het 4e jaar trainer ben. Toen ik kwam was men net gedegradeerd en is het ons gelukt om te promoveren naar de  1e klasse.

 

Wat betekent FC Hoensbroek voor jou ?

 

Als ik naar de vereniging kijk , de saamhorigheid , de bereidheid om met elkaar doelen te willen benoemen. Het familiaire in alle linies van de vereniging , de manier van met elkaar omgaan, valt op de enorme betrokkenheid. Maar vooral normaal blijven doen en dat straalt deze vereniging ook uit ! Er is ruimte om mee te denken over beleid opleiding en organisatie, en dat getuigd ook van een dosis zelfkennis binnen de club.

 

FC Hoensbroek is voor mij : thuis voelen met enorm wederzijds respect ! Dit is wat in mijn ogen FC Hoensbroek – FC Hoensbroek maakt !

 

Een beetje het gevoel van de TV serie , het kleine huis op de prairie. Ons kent ons, ergebeurt altijd wel iets maar alles komt goed.  Zo`n gevoel overkomt me telkens weer.

 

Moet je nagaan dat ongeveer 9 jaar geleden men begonnen is met het neerzetten van een heel nieuw beleid. Men is op zoek gegaan naar vrijwilligers die in dit beleid wilden meedenken. En dit beleid was er voor de hele vereniging. Men wilde de vereniging een nieuw gezicht geven. Laten we de jeugdafdeling eruit nemen , er werd een Missie geformeerd met een duidelijke Visie

 

Gericht op voetbal technische ontwikkeling. Niet alleen prestatief maar zeker ook recreatief. Een van de pijlers hierin was en is het opleiden van eigen jeugd. Om een goed functionerende jeugdafdeling op te bouwen. En dat is gelukt, als je naar onze jeugdafdeling kijkt , chapeau !  Sportief gezien gaat het goed , alle standaard teams van de jeugd spelen in de hoofdklasse en onze A jeugd speelt 4e divisie. De overige jeugdteams daaronder vormen het fundament binnen FC Hoensbroek. Onze jeugdafdeling is de belangrijkste ader die door de vereniging stroomt .

 

Ook het doel om zelf opgeleide jeugd spelers te laten doorstromen is uitgekomen er spelen al diverse van deze jeugdspelers bij de senioren op het 1e.  Er is regelmatig overleg met de technische staf niet alleen over de senioren maar ook over de jeugdafdeling . Bij deze besprekingen ben ik als trainer ook betrokken. Wij proberen binnen de vereniging op alle fronten een lijn te trekken. Dit alles kan doordat er een hechte band is in alle linies van de vereniging, een hecht collectief en iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen.

 

De genoemde en behaalde resultaten binnen de vereniging zijn niet komen aan waaien men heeft ,en nog steeds, hard voor gewerkt, want zonder dit harde werken was het nooit gelukt. En dit harde werken dat straalt de vereniging ook uit, men mag zichzelf op de borst kloppen. In mijn ogen mag de bescheidenheid die de club heeft over boord en plaatsmaken voor trots.

 

En de huidige situatie bij FC Hoensbroek is te danken door de samenhorigheid binnen de club, op welk gebied dan ook. Het zijn immers vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt.

 

Door hun enorme inspanningen is FC Hoensbroek het FC Hoensbroek van nu. De vereniging heeft een prima uitstraling voor wat betreft het opleiden van jeugdspelers in de regio. De club waarborgt de gelijkwaardigheid tussen recreatief en prestatief voetbal. Maar er is ook de opvatting : er is niemand belangrijker dan de club. En dat is goed zo.

 

Jullie starten dit seizoen in de 1e klasse een enorme uitdaging , voor het eerst in het bestaan van de vereniging wat zijn je verwachtingen ?

 

Niet anders als de doelstelling van het vorige seizoen. Het is belangrijk om zo nel mogelijk van de onderste 4 plaatsen weg te zijn en te blijven. Dan kunnen we kijken wat de toekomst brengt. Onze selectie is klaar , we gaan starten met de voorbereidingen en zullen ook komend seizoen weer op onze eigen manier en met ons eigen gezicht gaan voetballen.

 

En dan de vragen van …

 

Karakter?

 

Open , recht voor z`n raap , duidelijk ,gezellig en eerlijk. What you see, what you get.

 

Levensmotto?

 

Leef je droom , droom niet je leven.

 

Bewondering voor ?

 

Mijn dochter Chyara, zij heeft op jonge leeftijd heftige tegenslagen gehad.

 

Spijt van ?

 

De koop van mijn eerste auto een Ford Capri dat bleek een wrak te zijn.

 

Angst ?

 

Angst is relatief , bepaalde zaken horen bij het leven.

 

Hobby`s ?

 

Voetballen is meer passie dan hobby. Ik lees veel over andere sporten.

 

Ambities ?

 

Als mens de waardering blijven krijgen zoals ik die nu van mijn omgeving krijg . Vrienden zijn hierin belangrijk.

 

Carnaval of wintersport ?

 

Carnaval , ik ben een echte carnavalist , iemand van de carnavals feesten. Op carnavals donderdag ga ik al jaren naar het weiber fassnacht in Kóln.

 

Slechte eigenschap ?

 

Ik ben eigenwijs en koppig maar dat is misschien ook mijn sterke kant

 

Schouwburg , boek of film ?

 

Boek , voetbal gerelateerd .Ik kan mij verdiepen in boeken , autobiografieën . Maar ik kan ook genieten van een film.

 

Avondje stappen of etentje ?

 

Avondje stappen.

 

Bier , water of wijntje ?

 

Biertje.

 

Wie zijn je voorbeelden ?

 

Er is niet echt iemand die ik adoreer , maar voorbeelden zijn mensen die iets unieks presteren op welk niveau dan ook.

 

Krijg inspiratie van ?

 

Uitzonderlijke prestaties.

 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

 

Uit een vliegtuig willen springen en dan lachend maar wel met een parachute. Maar ook de big five in Afrika willen zien .

 

Ultieme doelstelling ?

 

Don`t worry be happy . Genieten van het leven, veel voor mijn directe omgeving kunnen betekenen , ik ben zeer tevreden met mijn omgeving. Ik ben trots op de mensen om mij heen.

 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

 

Nog steeds op de voetbal velden. Voetbal is een wezenlijk onderdeel van mijn leven, een passie . Ik heb er mijn vrienden leren kennen en ik heb er meer goede als slechte ervaringen opgedaan. Voetballen heeft mijn leven verrijkt vanaf mijn vijfde levensjaar en ook nu nog op mijn 52e als trainer. Dus over 10 jaar train ik nog ! Waarvan akte!

 

Dan keren we nog even terug naar FC Hoensbroek , de trainer komt met een mooi verhaal dat een bevestiging is over de saamhorigheid en de binding binnen de vereniging. Een aantal weken voor het kampioenschap werd er het initiatief genomen om in het geheim een film te maken met de ouders en partners van de spelers. Om de groep in de laatste beslissende weken in aanloop naar het kampioenschap een hart onder de riem te steken. Ook deden enkele spelers van Roda JC mee en Hans Kraay . Toen de film klaar was hebben wij de ouders en de partners in de kantine uitgenodigd evenals de spelers die bij binnen komst verrast waren door de aanwezigheid van hun ouders en hun partners. De film was een groot succes en had heel veel impact.

 

We nemen afscheid van Roger André , een man met een open visie , die midden in het leven staat met mooie verhalen. Iemand waar je direct vertrouwen in hebt , een echte verenigingsman . Als het aan hem ligt hoeft hij nooit meer weg bij FC Hoensbroek.

 

TEKST en INTERVIEW
HEIN SMITH.