Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

VOORBESCHOUWING | Passart VKC - KVC Oranje

Hekkensluiter versus koploper

Kop en staart is een begrip dat we allemaal kennen. In voetbalranglijsten spreken we meestal van de koploper en de hekkensluiter. En omdat we het hier over voetbal hebben, zullen we het maar bij die laatste begrippen houden als we voorbeschouwend kijken naar de ontmoeting in de vierde klasse B van het amateurvoetbal tussen Passart/VKC en KVC Oranje.

Na bijna het een halve competitie biedt de ranglijst van 4B een redelijk afgetekend beeld. KVC Oranje is trotse koploper. De ploeg van trainer Paul van Putten is nog ongeslagen en moest alleen op bezoek bij Abdissenbosch genoegen nemen met een gelijkspel. Alle overige duels werden gewonnen. De voorsprong eerste achtervolger WDZ is al zeven punten. Dat geeft een lekker gevoel, met de feestdagen voor de boeg. Bij Passart/VKC, de tegenstander komende zondag, kijkt men met compleet andere gevoelens naar die ranglijst. De blauw-witten uit Hoensbroek hebben de twijfelachtige eer als hekkensluiter te mogen fungeren. Daarbij komt nog dat afgelopen zondag met maar liefst 8-1 werd verloren bij Voerendaal.

Eitje dus voor KVC Oranje, ben je als buitenstaander al gauw geneigd te denken, als je vooruit kijkt naar de onderlinge confrontatie komende zondag aan de Demstraat in Hoensbroek. Dat gevoel wordt alleen nog maar versterkt als je weet dat het vorig seizoen op diezelfde locatie maar liefst 11-0 in het voordeel van KVC Oranje werd.

Wie zo redeneert, gaat echter voorbij aan ongeschreven voetbalwetten. Het lijken clichés, maar vaak blijken het waarheden. Het gezegde ’een kat in het nauw maakt rare sprongen’ is er zo eentje. Ongetwijfeld zal Passart/VKC zondag alles aan doen om van de laatste plek op de ranglijst af te komen. De slogan ‘we are blue, we are white, we are Passart dynamite’ die de club als strijdkreet hanteert, spreekt wat dat betreft boekdelen. Aan strijd zal het niet ontbreken bij de thuisclub. Altijd een goed middel om een op papier sterkere opponent tegemoet te treden.

Aan de andere kant hebben we KVC Oranje, voorlopig een club die leeft in de positieve sfeer die past bij een koploper. Een sfeer die je als club, maar ook in zijn algemeenheid als mens, natuurlijk graag koestert. KVC Oranje zal dan ook maar al te graag het kalenderjaar 2019 willen afsluiten met nog maar eens een overwinning en daarmee de eerste positie op de ranglijst meer cachet geven. De stoom kan dan even van de ketel, alvorens de trein in 2019 het volgende station richting het beoogde kampioenschap zal aandoen.

Het duel komende zondag, aan de Demstraat in Hoensbroek, begint om 14.00 uur. Passart/VKC en KVC Oranje heten u graag welkom.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)