Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Wintermaanden, afgelastingen en carnaval

Waar de KNVB vorig weekend tijdens de storm Ciara nog heel duidelijk was door alle wedstrijden op zondag 9 februari af te gelasten, daar liet men afgelopen weekend de beslissing om wel of niet te spelen over aan de clubs zelf. Dit terwijl storm Dennis niet veel minder krachtig was dan Ciara.

Hoe het ook zij, ik was bij degenen die afgelopen zondag wel hebben moeten voetballen. Gezien de weersomstandigheden en de toestand van het veld was ik daar nogal verbaasd over, maar de tegenstander wilde perse spelen. Toen we richting kleedkamers liepen, kwam het grillige verloop van de competitie ter sprake. Iedere vrijdag en zaterdag stel je je de vraag: zal het doorgaan? Soms is er al duidelijkheid op zaterdagavond, soms pas op zondagochtend.

Geen fijne situatie. Zou het niet veel beter zijn als de KNVB de competitie voor de lagere elftallen en voor de jeugdteams zou stilleggen in de maanden januari en februari? En als carnaval in maart valt, dan tot en met carnaval. Want behalve die onzekerheid elk weekend over het al dan niet doorgaan van een wedstrijd, ontstaat er ook scheefgroei. De ene ploeg heeft al 11 wedstrijden gespeeld en de ander pas 6. Laatstgenoemde moet die wedstrijden straks allemaal gaan inhalen.

Lagere elftallen en jeugdteams hebben niet zo’n lang seizoen als de standaard teams. Ze spelen bijvoorbeeld geen nacompetitie. Volgens mijn medespelers en ik is er genoeg ruimte in het seizoen om in de periode tussen Kerst en carnaval geen wedstrijden in te plannen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Helmi van Nuil